Рок за Сејдић – Финција се ближи, сносиће се посљедице

Политички лидери у БиХ морају упутити рјешење за случај „Сејдић – Финци“ парламенту БиХ до краја мјесеца, а ако се то не деси, сами ће сносити посљедице, поручиле су дипломате. Портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ Јамила Миловић – Халиловић упозорила је да приједлог за рјешење случаја "Сејдић и Финци" мора до […]

понедељак, август 13, 2012 / 08:36

Политички лидери у БиХ морају упутити рјешење за случај „Сејдић – Финци“ парламенту БиХ до краја мјесеца, а ако се то не деси, сами ће сносити посљедице, поручиле су дипломате.

Портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ Јамила Миловић – Халиловић упозорила је да приједлог за рјешење случаја "Сејдић и Финци" мора до 31. августа бити упућен Парламентарној скупштини БиХ, те истакла да је одговорност за постизање помака на домаћим лидерима.

"ЕУ очекује конкретне резултате у реализацији ‘мапе пута’, ако БиХ жели да напредује на путу ка ЕУ", истакла је Халиловићева, подсјетивши да су лидери сами прихватили те задатке и рокове на састанку 27. јуна у Бриселу.

Позивајући се на незваничне информације из Брисела, "Независне новине" пишу да је још могуће испунити рок до 31. августа.

"Наша премиса је да рок, ипак, може бити испуњен. Пажљиво пратимо ситуацију. Ако политичари не испуне оно што су обећали у Бриселу, наравно да ће то бити неуспјех. Али ако дође до тога, неће то бити само лоше за њихов имиџ, него разочарење за људе који су их изабрали", речено је у Бриселу.

Из Амбасаде Велике Британије у БиХ поручили су да "мапа пута" има јасно деФинисане рокове."Разилажења у ставовима у унутрашњој политици није изговор за недостатак одлучног фокуса на циљеве који су заједнички свим странама, а то је подношење кредибилног захтјева за чланство у ЕУ до краја године. Ова награда је још надохват руке", истакли су Амбасади.

Из Амбасаде САД у БиХ је поручено да је то унутрашње питање БиХ, које морају ријешити сами лидери."Међутим, ми смо забринути због чињенице да је у посљедњих неколико мјесеци врло мали напредак остварен на реформама неопходним за чланство у ЕУ и НАТО. Подстичемо политичке лидере да ова питања ријеше брзо и у оквиру закона", саопштено је из америчке Амбасаде.

Први секретар Амбасаде Холандије Јантине ван Бакел истакла је да њена земља потпуно подржава став ЕУ да су рокови и задаци познати и да се не могу мијењати, као и да је одговорност на лидерима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *