Рогозину одузели петицију за Придњестровље

Молдавске власти зауставиле су замјеника руског премијера Дмитрија Рогозина на изласку из земље и одузеле му петицију у којој се позива Москва да призна регион Придњестровља. Министарство спољних послова Молдавије саопштило је касно синоћ да су власти заплијениле петицију са потписима од Рогозина на аеродрому у граду Чисинау и да ће анализирати тај материјал. Истовремено […]

недеља, мај 11, 2014 / 10:26

Молдавске власти зауставиле су замјеника руског премијера Дмитрија Рогозина на изласку из земље и одузеле му петицију у којој се позива Москва да призна регион Придњестровља.

Министарство спољних послова Молдавије саопштило је касно синоћ да су власти заплијениле петицију са потписима од Рогозина на аеродрому у граду Чисинау и да ће анализирати тај материјал.

Истовремено Румунија је изразила протест због коментара Рогозина да ће следећи пут путовати војним бомбардером, пошто му је у суботу одбијен прелет кроз румунски ваздушни простор, током повратка у Москву.

Рогозин је, поводом обиљежавања Дана побједе, у петак дошао у посјету молдавској самопроглашеној области Придњестровљу гдје је стационирано 1.500 руских војника и понудио, како наводи америчка агенција, подршку сепаратистима, критикујући Владу Молдавије што тежи „тешњим везама” са Европском унијом.

Придњестровље је септембра 1990. прогласило самосталну републику, недуго пре него што је дошло до распада СССР-а.

Тај регион је званично дио Молдавије и ниједна држава досад није признала његову независност, мада је „подржан од званичне Москве”, наводи АП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *