Рогатица: Плате у општинској управи умањене за 20 одсто

Начелник општине Рогатица Томислав Пухалац одлучио је да своју плату смањиза 20%, а његов примјер слиједили су и остали функционери. Његов гест пратили су и сви остали функционери општине Рогатица: замјеник начелника Узеир Куртић, предсједник Скупштине Кемо Чамџија и савјетник Томислав Батинић, чије су плате такође смањене. Пухалац је, у складу са одлуком Владе Републике Српске, смањио и […]

среда, мај 21, 2014 / 21:01

Начелник општине Рогатица Томислав Пухалац одлучио је да своју плату смањиза 20%, а његов примјер слиједили су и остали функционери.

Његов гест пратили су и сви остали функционери општине Рогатица: замјеник начелника Узеир Куртић, предсједник Скупштине Кемо Чамџија и савјетник Томислав Батинић, чије су плате такође смањене.

Пухалац је, у складу са одлуком Владе Републике Српске, смањио и цијену рада за обрачун
плата на 100 КМ чиме ће и плате свих запослених у Општинској управи бити смањене за одређен износ, зависно од коефицијента сложености радног мјеста на коме раде.

„Морамо се понашати у складу са временом и околностима у којима живимо“
каже Пухалац „био сам у прилици да се својим очима увјерим у обим страдања
поплављених дијелова Републике Српске. Уништена је привреда, пољопривреда,
путна инфрастрктура, електродистрибутивна мрежа, водоводи, станови, куће…
мораћемо сви и у свему да се рационалније понашамо да би се Република
Српска како-тако опоравила од невоља које су је задесиле. Мислим да је
најпоштеније кренути од себе и својих личних примања, а онда и од примања
својих сарадника. Чврсто сам увјерен да ће бити још оних који ће слиједити
наш примјер“ рекао је Пухалац за www.opstinarogatica.com.0 КОМЕНТАРА

 1. Мислим да је то један популистички потез који има везе са формирањем изборног штаба СДС у Рогатици.

 2. DATI I UZETI NIJE ISTO

  Sve što rade političari ima i populistički prizvuk. Pa i ovo. Samo je razlika populističkim forama stavljati pare u vlastiti džep, a razlika je odvaditi. Zar ne?

  SNSD-ovci više ni u crkvu ne daju nego uzimaju i od nje.

 3. Реуфе, данас је формиран изборни штаб СДС у Рогатици и први потез тог штаба је налог начелнику да смањи плату за 20%. Знам и ко је дошао на ту идеју.

 4. TC

  Izborni štab SDS-a u Rogatici nije formiran danas. Znam i ja ko je došao na ideju da smanji platu, došao je načelnik. Znam i da mu je ovo treći put za cca godinu i po, koliko vrši funkciju, da sebi smanjuje platu. Bilo je tu, dakle, i dva smanjenja prije formiranja Izbornog štaba. Tako da taj argument otpada.

  Nešto drugo je tu suština: spremnost da se odrekne dijela privilegija u trenucima kad je narodu teško.

  Umjesto da se kritikuje ovakav potez ispravna reakcija bi bila: „Bravo, i mi ćemo smanjiti svoje plate!“

 5. Ја ово не критикујем. Напротив, али се не могу отети утиску да овдје има малкице демагогије и патетике. А те двије ствари ми иду на преостале живце.

  Можда гријешим, овај Пухалац нема лоповску фацу па сам у дилеми.

 6. Malo je 20%, treblo je minimum 50%.
  Koliko je fabrika izgradila posle rata ta opštinska administracija. Ako nije gradila fabrike ukinuti opštinu, a mesene zejednice pripojiti većoj susednoj opštini.

 7. Karabaja, 22.05.2014. 00:10:25 [116741]

  A jadni Babalj samo 4700KM i nema ništa više, ponavljam nema ništa više.
  Vjerovatno vapi za jedno 3,4 komisije, prevoz, odvojeni život, kiriju, ne bi li on kako izašao na 7,8 hiljada.

  Umjesto da osudiš sve plate u skupštini BiH i da kažeš da je i 3000KM mnogo ti opet sakupljaš glasove za SDS jer vršiš selektivno prikazivanje problema. Svi smo u državi saglasni da vlast i opozicija jednako isto.
  Bolje bi ti bilo da radiš nešto konkretnije, osmatraj bilborde, napravi plan lijepljenja plakata, osmotri svako drvo u Rogatici gdje bi se mogao zakucati Stevandić,Bosić i Babalj….

 8. ZAR JE MOGUĆE DA NISTE U STANJU DA VIDITE VIJESNIKA PROLJEĆA?

  Ako je iko u ovoj državi osuđivao – taj sam. Naša država nije sistem nego antisistem, recimo, napisao sam juče. Pisao sam i da je „pravna država“ terminska nedoslijednost; po definiciji država je sistem zasnovan na pravu; dakle ako nije pravna onda države i nema.

  I kod nas nema države. Ne postoji. Ali… kakva je snaga utome da li će Karabaja nešto osuditi ili neće.

  Jer kod nas ima samo nakaradni sistem političkih institucija koje su svrha sam sebi. Krvopijska kasta političara popila je narodnu krv, pjela meso, i sada glođe posne koske. Jer ništa drugo ostalo nije.

  Nema dobrih političara, svi su loši, samo su neki malo bolji a neki malo lošiji. Svaka politička partija gleda da se dograbi vlasti i da namjesti svoje kadrove. Sve ovo mislim. I, evo, pišem. Šta još treba da napišem? Ako jeste istina ne postoji to što napisati ne smijem.

  Ovdje se mijenjaju teze. Ne branim ja Darka Babalja, samo kažem da je licemjerno napadati i rugati se poslaniku u PS BiH sa najmanjim primanjima, a istovremeno braniti Majkićku koja ima najveća primanja, odnosno skoro duplo veća od Babalja. I uz to je završila kupovni fakultet u pedeset i nekoj i na budžet namjestila sve svoje iz porodice osim kućnog ljubimca.

  Pa ko je tu neobjektivan i pristrasan?

  Svaki političar, sad i ovdje, ima preveliku platu. Zato što mi, građani, ne živimo dobro. Njihov posao je da mi dobro živimo. Pošto to nije tako, onda oni ne rade dobro svoj posao i plate su im prevelike.

  Samo ne mogu da razumijem ovo: načelnik Rogatice učini ono što priželjkuje svaki građanin RS; smanji platu sebi, svojim saradnicima i svima zaposlenim u Opštini; i onda se nađe neko da to negativno konotira!? Pa po Federaciji su gorela predsjedništva, skupštine… ljudi demonstrirali i krljali se sa policijom i niko sebi ne smanji platu.

  Najmanje što načelnik Rogatice zaslužuje jeste aplauz i odobravanje javnosti. Gdje je to? Ja ne čujem? Čemu ovako blaga reakcja na prvu visibabu u RS? Jeste li slijepi kod očiju? Umjesto da manišete ovom potezu puhalca stvarajte pritisak i kritičnu masu javnosti da se za ovim primjerom povedu svi načelnici i gradonačelnici u RS bez obzira koje su političke provenijecije.

 9. karabaja
  Nemoj tako!
  Apeiron je veoma respektabilan fakultet kod „kadrova“ SNSD-a!
  Majkićka se mučila cijela dva i po mjeseca da bi to završila… Misliš da je to bilo lako u 54-toj godini?

 10. „Ovdje se mijenjaju teze. Ne branim ja Darka Babalja, samo kažem da je licemjerno napadati i rugati se poslaniku u PS BiH sa najmanjim primanjima, a istovremeno braniti Majkićku koja ima najveća primanja, odnosno skoro duplo veća od Babalja. I uz to je završila kupovni fakultet u pedeset i nekoj i na budžet namjestila sve svoje iz porodice osim kućnog ljubimca.“

  -Do juče si bio ubjeđenja da je SDS spas, oreol, promjena, svježa energija,dičio se da si ponosan što radiš za SDS,prijetiš da ćemo se još „karati“, kako ti reče, valjda sve do onda dok SDS ne zaposjedne fotelje na koje puca itd itd i onda imamo izjavu sve stranke su loše, svi političari su loši-neki manje neki više, evo i linkovali smo sve loše političare i njihove plate, sve crno na bijelo. Samo lud se ne slaže sa činjenicom i da Majkićka i da Babaljčina imaju ogromne plate i samo da ti kažem Majkićka nema toliku platu uvijek nego toliko izađe sa nekim jebenim komisijama i odborima za bezbjednost i da nije toga imala bi istu kao i Babaljčina i ne znači da sutra već taj isti Bababaljčina bude imenovan u 150 komisija i napuca sebi platu na 7000KM, sli nije ni to bitno, bitna je ideja za koju se ti boriš.
  Ti se Karabatiću boriš da ode ta je*ena Majkićka a da dođe nepreje*ivi Babaljčina.
  Pošto ti nemaš ni sociološko ni društveno obrazovanje (mislim na akademsko), nego si ga sticao kroz životno iskustvo, moram da ti objasnim da ta ideja za koju se ti boriš neće donijeti nikome ništa dobro, čak mislim da će donijeti loše a posle ću ti reći šta loše a sad ću ti reći štp neće donijeti ništa dobro.
  Neće zato što ako je činjenica da imamo borce za ideju „sjašite jedni da nas ponovo jašu drugi“, je klasična ideja koja donosi samo lične koristi upakovana u političke poruke.
  Niti su ti koje ovde veličaš promjene, niti su pošteniji od ostalih koji se nameću, niti su stručniji od ostalih koji se nude, niti su izolovani od mafije (slučaj Gligorić, nema se šta pojašnjavati).
  O kojim promjenama pričaš. OK. Glasamo protiv ove vlasi, nije problem, glasamo za SDS i ostale satelite, nije problem i onda dobijemo nove političare koji će da nas jašu, a „svi su loši, neki manje, neki više“, doći će novi neki manje neki više loši i mi ćemo živiti bolje.
  Toliko o tvojoj ideji kroz jedan ironično hipotetički postavak stvari.

  Nego šta kaže još vaša SDS-ovska ideja.
  Kaže ovako: Ako slučajno neko ko nije sa nama, a navodno nije ni sa Dodikom, sjeci glavu i proglasi ga Dodikovcem automatski.
  Slučaj Lazarević, klasični primjer. Čovjek ovde mjesecima, slobodno mogu reći godinama, provlači „poljoprivreda,turizam,poljoprivreda,turizam,turizam,turizam,ekologija,uređenje problema sa vodama pa samim tim i energetikom,pa opet poljoprivreda,turizam,turizam,turizam“ ali džaba, nije opsovao ni jednom majku Dodiku i odmah ne valja. Ne valja ideja da se pare od stranaca koje nam ostave pretoče direktno u proizvodnju zdrave hrane. Sjedi i sahrani svoje pisanje odmah. Ako podržavaš što se ne izjasni ni jednom o tome, ni jedne jedine riječi o tom programu, ali zato hvalospjevi o SDS-u, obećanje da ćemo se dugoročno „karati“, sve dok SDS ne zaposjedne svoje fotelje.
  Dobro Karabatiću ako su svi političari loši, neki manje neki više, onda te pozivam da, ako podržavaš Lazarevićevu dobru ideju, da glasaš za istog i daš podršku da kroz poslanički mandat ili ministarstvo ako dobije sprovede svoju ideju u djelo i da napravi nešto konkretno od turizma i poljoprivrede u Republici.
  Nemoraš mi odgovarati jer očekujem filozofiranje situacije i izvlačenje iz konteksta mnogih izjava, poređenja situacija i naprdivanja zašto Lazarevićeva ideja nije dobra.

  Evo ja ću reći što nije dobra.Nije dobra zato što on misli isto kao i ja da taj SDS nije ništa drugo nego „sjašite vi da uzjašimo ponovo mi“, nije ništa drugo nego Gligorić i mali Dronjak u prvom redu, jedan lopov drugi nedorastao, nije ništa drugo nego Babalj i onaj direktor DZ Bijeljina sa 150 nadzornih odbora, nije ništa drugo nego gomila ljudi kojima je prvi posao poslanik, ministar, načelnik.Tačka

 11. OPET NETAČNO

  „Pošto ti nemaš ni sociološko ni društveno obrazovanje (mislim na akademsko)“.

  Ne volim to da ističem. Ako ne moram. Činim to jedino u samoodbrani, kao i većinu drugih stvari koje u životu radim.

  Obrazovanje, akademsko-naravno, sam prikupljao prije rata, na renomiranom državnom fakultetu (Fakultet političkih nauka) u Sarajevu na kome su predavali: Emil Vlajki, Nenad Kecmanović, Nikola Poplašen, Vojislav Šešelj, Besim Spahić, Zlatko Lagumdžija, Smajo Čekić… nabrajam samo one poznate najširoj javnosti, da ne nabrajam jednog Miću Vidakovića ili Savu Prelevića (pokojne), jer onima van akademskih krugova ova imena i ne znače baš mnogo. Iako meni znače.

  I ispred i iza imena imam nekih skraćenica. Što sa tačkom što bez tačke. I to upravo iz oblasti humanističkih nauka. Ako baš hoćeš – društvenih. Inače, sociološko i društveno je jedno te isto, jer je sociogija je nauka koja izučava društvo.

  Znanje sam nastavio sakupljati i poslije rata. Na nivou naučne spoznaje. Moj prosjek ocjena na magistarskim (ne master) studijama je 9,00. I nikad ovo ne bih ni spomenuo da mi nisi rekao kako nemam akademsko obrazovanje. A ja sam cio svoj život posvetio upravo sticanju znanja. I dans, svakoga dana, makar 2-3 sata odvajam za učenje. Iako mi je skoro 50 godina.

  Sa Lazarevićevim političkim programom se slažem, otprilike, 95%. I nikad o njemu nisam napisao ni jedne ružne riječi. Ni o Nikoli Lazareviću ni o političkom programu njegove partije. Opet si iznio netačnu tvrdnju. Zašto to činiš?

  Međutim, Latarevićevo trenutno koaliciono pozicioniranje i nepozicioniranje mi se ni malo ne sviđa. I to sam mu rekao. Otvoreno i jednostavno. Svaka mala partija koja u ovom trenutku „vrda“ direktno radi za Milorada Dodika. Kao Kalinić na prošlim izborima. Jer Dodik ima svoje kompaktno glasačko tijelo (da ne analiziramo ovom prilikom kako je do njega došao, a nije na častan način) na koje može računati. Borba je za neopredijeljene, one koji rijetki izlaze na izbore, omladinu koja je postala punoljetna, i birače malih partija. Svako razasipanje glasova na partijice odgovara Miloradu. Partijice time mogu dobiti malo, a Dodik mnogo. I ne samo da mu odgovara što više patuljastih partija koje će izaći na izbore, nego je to njegova jedina šansa. Druge nema. Šukala je već kupio (ne mislim bukvalno), i učiniće to sa svakom malom partijom koju mogne da potkupi, ucijeni, ubijedi, zastraši…. „obenđija“ na bilo koji drugi način. Ponavljam, to je Dodiku jedina nada na izborima u oktobru.

  Da mi opet neko ne inputira to što nisam rekao. A nisam rekao ni da Lazarević radi za Dodika, niti da ga je Dodik kupio. Ali jesam rekao i ponavljam:

  Ovo nisu obični izbori, ovo je – referendum. Za i protiv autoritarnog režima sa elementima kulta ličnosti Milorada Dodika i totalitarizmom u najavi. Ko to ne vidi…. ne vrijedi mu pisati ni još hiljadu tekstova, a kamo li još koju riječ.

 12. Е мој Карабаја, зар ти Додиковим доратима нешто да објасниш? Нема залудније работе, само полако, кад сат откуца и поплава их однесе у октобру, видјећеш како ће нестати сви ови ботови, а онда ће неку другу причу да причају. Само да би се додворили, јер су једино то и учили у њиховим јадним животима вриједним једног црва.

 13. harper, 22.05.2014. 15:08:04 [116819]
  … видјећеш како ће нестати сви ови ботови, а онда ће неку другу причу да причају. Само да би се додворили, јер су једино то и учили у њиховим јадним животима вриједним једног црва.

  -Upravo tako,do sada su promijenili nekoliko verzija,nakon gubljenja izbora opet ce u nove price.
  Ja te sve sto pisu za vlast zamisljam ovakve

  http://gdb.rferl.org/35280B2E-EA86-47C8-94CF-F2E19B797DDA_w640_r1_s_cx9_cy4_cw73.jpg

 14. Citam ljudi ovde tupe o nekom populizmu, kamo srece da je vise ovakvog populizma.
  Zasto nams e Milokrad ili Koncita ne odreknu plata ili ih bar smanje dok ne prodje kriza?
  Treba nam vise ovakvog populizma a manje populizma izpod satora..

 15. Карабаја,

  ја и ти никад нисмо полемисали, нема ни потребе, сигуран сам да се у много чему слажемо.

  Не би ни ово коментарисао да није херцтреф потенцирао неке ствари ,а ти на то одговорио онако како ти мислиш.

  Да ти кажем, стојим иза сваке ријечи у мојој колумни о САВЕЗУ ЗА (НЕ) ПРОМЈЕНЕ У СРПСКОЈ.

  Са километар се види да је то наређено са једног мјеста, да је без икакве концепције, програма и облигације, то је за човјека који види далеко довољно да не приступи таквој правној лакрдији, али то нема сад везе.

  Оно што ја теби хоћу да кажем је сљедеће:

  -прво, Еколошка партија РС једина у Српској има идеологију, неизраубован програм и нуди суштински нешто ново

  -друго, ја знам колико вриједим, лично се не бојим дуела са правим привредницима и оствареним људима који стварно могу покренути Српску,поготово онда не са политичарима из савеза и власти, мени никад нико неће достављати препоруке шта да пишем и говорим на конференцији за штампу као што се то ради другим, ти си новинар и добро то видиш ако хоћеш

  -треће, апсолутно сам против негативне кампање коју савез води већ пола године

  четврто,никад нисам писао о било којој партији и појединцима, никад нисам поменуо ни савез док није почела прича по порталима и коментари да су сви који нису потписали овај неметнути политички и правни инцест режимски људи и сателитске партије, наравно да сам морао реаговати како би им нанио само 5% штете, од оне коју стварно могу нанијети ако се не буде коректно понашало у наредном периоду

  -пето, не мјери се Еколошка партија по масовности и не одржавају је сумњиви“БИЗМИСМЕНИ“,свако нормалан би требао бити за такво нешто, ми се мјеримо по снази идеје и програма који је још 2010 године проглашен за најбољи у држави од стране струке, добио је потврду и ове године у јануару подршком и потписом о сарадњи нас и ЕКОНОМСКОГ ПОКРЕТА СРБИЈЕ, организације која окупља највеће родољубе, најјаче економисте и привреднике Србије, на челу са Бранком Драгашом(нису они ваљда будале да кажу како Лазаревићев програм ваља без покрића), добро су они то све простудирали неколико мјесеци прије потписа

  Српска је изгубила преко 50 милиона евра за четири године из фондова ЕУ и других еколошких фондација свијета из области екологије, пољопривреде и туризма због пљачке 2010 године на изборима и неуласка Еколошке партије РС у парламент Српске, што је услов савеза зелених партија Европе и свијетских фондација за додјелу средстава, јер другим не вјерују.

  Да ли ми вриједимо као идеја, као мост сарадње, као људи који ће донијети милионе марака помоћи од наших природних савезника из свијета уласком у парламент, да ли вриједимо што ћемо 100% очистити Српску, изградити насипе, повећати минимум десет пута производњу хране, да ли вриједимо као хуманисти и ентузијасти, да ли…………………..?

  Да ли оваква партија треба српском народу водио је Лазаревић, или неко други, да активно ради у парламенту, да предлаже, доноси и проводи одговорно законе, као што су то урадили и данас раде зелени у најчистијим и најразвијенијим земљама Европе?

  Да ли је неко ово процјењивао,не, да ли је показао да цијени, Боже сачувај, напротив, управо су партије савеза 2010 године, опљачкале Еколошку партију на тим изборима и тиме избиле милионе марака Српској и сигурно завршен систем против поплаве до краја 2012 године и доживјеле изборни дебакл са истом декларацијом?

  Још једна ствар која убија, како људи не могу да схвате да неко живи за своју идеју и програм, зар неко мора бити у СНСД-у, СДС-у па да вриједи?

  Размисли добро колико се неко понаша охоло и осјећа моћним кад мисли да његови људи у Српском Сарајеву могу отровати и понизити 140.000 људи и не реаговати на апел еколога, грађана и Еколошке партије.

  Подцјењивачки и кукавички је то од врха тих партија, да је то урадио мој начелник, ја би га смијенио и истукао пошто би сазвао све грађане Пала да гледају.

  Молим те да ово не коментаришем, искористио сам твој коментар да пошаљем поруку.

  Поздрав.

 16. DEMANT DEMAGOGIJI

  Ne vrijedi ni tebi Karabaja pisati neke riječi ni rečenice kada ti ne vidis dalje od SDS-a ništa.
  Kao prvo nisam ti rekao da nemaš akademsko zvanje, nego da nemaš akademsko znanje u oblasti društvenih nauka, ali eto demantovao si to nekakvim fakultetom političkih nauka mada nemam nikakvo lijepo mišljenje o tom fakultetu ne zato što je to neki lagan fakultet nego zato što je to varijacija fakulteta prava,sociologije,ekonomije i mogu slobodno reći demagogije.
  Politika se ne može naučiti na fakultetu i sa tim se čovjek rađa. Ti se dičiš da ti je predavao Šešelj, koji je možda i najinteligentniji Srbin, ali razlika između tebe i Šešelja je od prilike kao da porediš Računar i Abakus (ti si naravno Abakus u ovom slučaju). Karabatiću, Šešelj se sa idejom rodio a nije je naučio na fakultetu i Ššešelj je za svoju ideju „spreman da strada“ kako on kaže. Nego dosta o tome, sramota me porediti ideju Šešelja ideju stranke koju ti zastupaš, koje praktično i nema.
  Bosićeva velika greška je što ko mazga uporno ponavlja ko nije sa nama za Dodika je.

  IDIOTLUK.
  ZAŠTO?

  Bosić je time uništio svaku dobru ideju koja postoji i koja dolazi od drugih partija, a ideja ima, evo Lazarevića, nema potrebe ponavljati bilo šta više o njegovim idejama.
  Sve i da je Lazarević za Dodika, a nije, po Bosićevoj priči ga treba kazniti samo zato što je za Dodika. Sutra kada Lazarević dobije poslaničko mjesto ili ministarski mandat treba ga šikanirati jer nije lajao na Dodika a nije bio u prvom Bosićevom redu. Njegove ideje o sigurnom dobitku za Republiku na polju turizma, poljoprivrede, ekologije, upravljanja vodama treba baciti u smeće samo zato što nije lajao ni na koga, a naročito što nije lajao na Dodika.

  IZVINI MOLIM TE ALI OVO JE TVOJA PRIČA.
  Nije izvučena iz konteksta nego iz postavke stvari i tvom bolesnom rezonovanju koje si naslijedio od Bosića.

  Moraćeš da se izjasniš o ovome da te ne bih smatrao kompletnim IDIOTOM ukoliko se ne ogradiš od Bosićeve neidejne politike i stihijskom borbom za fotelje Republike po svaku cijenu.

 17. Praunuk Stjepana Radića je na svom Facebook profilu stavio ovaj tekst koji je trenutni apsolutni hit na jugoslovenskim prostorima:

  „Dragi ljudi, ja sam rođen u fairly nacionalističkoj i katoličkoj obitelji. I u istoj odgajan. Crkva mi se zgadila još kao klincu kad me pop onesvijestio dižuć me za oba uha u zrak čime je pogodio nekakvu Spock točku i ja odoh ukurac. Pitao sam ga nekaj u vezi Isusa i pustinje, a kaj mi je bilo nelogično. Imao sam 9 godina. Sa 12 sam zaključio da je čitav taj crkveni mehanizam mrtvi kurac i više nisam imao veze s njim. I dobrog popovlja, ima. Al nisu dobri jer su popovi, dobri su jer su dobri ljudi. Slučajno su popovi, nasjeli su na propagandu pa odabrali taj posao. I napravit će razliku. Al istu razliku će napravit drag vodoinstalater, automehaničar ili zidar. Ili susjed nebitne vokacije. Ta šupačka organizacija je kroz povijest uništila toliko toga, da nije istina. A ljudi joj i dalje vjeruju. Zašto? Jer se boje vjerovat sebi i razmišljat za sebe. Ne govorim ovdje o katoličkoj crkvi, govorim o svima. Govorim o bilo kojoj religijskoj organizaciji koja ima više od jednog pravila i to jedno ne glasi ‘ne budi šupak’. Razmislite.

  Rođen sam i odrastao u relativno nacionalističkoj obitelji. Da, kad sam bio mali, pušio sam spike da postoje neke razlike između Hrvata, Srba, Bosanaca i ostalih Balkanaca. Mislim, postoje, al nisu to one razlike kojima su me učili. Imao sam sreće da sam rođen s mozgom koji posjeduje kapacitete zaključivanja sam za sebe, za razliku od većine ljudi. Jebiga. Ta većina mora bit naučena. Nije to ništa strašno, ali pruža veliku sposobnost manipulacije bilo kome tko se predstavi kao autoritet. I onda se njima manipulira, od početka, od rođenja. Kao nekakva višestoljetna krvna zavada dvije obitelji kojoj kroz par generacija nitko više ne zna uzrok. Ali Srbi su zli, Bosanci glupi, a Hrvati šupci. O potonjem bi mogao mnogo napisat, ali to bi me skrenulo s teme, pa neću.

  Moj stari je veliki Hrvat. I onak, u mnogo toga je dobar čovjek, pomagao je ljudima uvijek, bla sra. Al nikad nisam uspio skužit taj njegov nacionalistički sklop u glavi. Uvijek su tu bili Hrvati i Srbi koji su nešto krivo napravili jedni drugima, tj. Srbi su neš krivo napravili. Pradeda s mamine strane je Stjepan Radić. Da, to mi je pradeda. Njega su „ubili Srbi u saboru“. Mislim, proveo sam djetinjstvo slušajuć ta sranja. Probali su me uvuć kao 17 godišnjeg klinca u Hrvatsku Seljačku Stranku. Bio sam na jednoj sjednici. Za golemim stolom je bila masa fosila i u roku 4 sata su uspjeli doć do pitanja da li kvake na vratima prostora stranke trebaju bit mjedene ili aluminijske, tako nešto. Pitao sam da koji im je kurac i da troše vrijeme. Rekli su mi da sam mlad i da ne razumijem politiku. To je prvi i zadnji put da sam se družio s političarima, osim jednog puta kad sam bio sa Rojsom na kavi, al to je posebna priča.

  Stjepan Radić kojeg su ubili Srbi. Pola obitelji je profitiralo od tog imena i tog događaja. Bacili su se u politiku, imali su strašne veze, nevjerojatno je koliko ti djela druge osobe i to davno preminule mogu donijet bodova u životu. I često sam slušao kako „ima dobrih Srba, ali većina…“ i slično. To sam polako počeo shvaćat na primjeru vlastitog naroda godinama kasnije, al to je isto druga priča.

  Ne znam dal ćete moć skužit ovo o čem ja pišem sad, ovo kaj ću napisat.

  Nije problem u narodu. Nije problem u narodima. Nije problem u jednoj religiji, problem je u svima. Sve države Balkana te uče da je ova država pored loša. Sve religije te uče da je ova druga religija loša. Svi političari Balkana te uče da su građani i političari druge zemlje Balkana loši. Jesmo skužili to sad već?

  Kaj su te države i ti ljudi koji ih vode napravili za nas? Koliko milijuna nesretnih, siromašnih, iscrpljenih, uništenih ljudi imamo u ovih nekoliko državica? Da li svi ti ljudi imaju istu želju? Živjet dostojanstveno, mirno i sretno? Pa, nekak da. Ovi narodi se ne mrze, ne. Ove države se mrze. Čak ni političari se ne mrze. Piju zajedno, jedu janjetinu i voze se u privatnim avionima i skupim autima na NAŠ račun, ljudi dragi. Kad će vam to sjest u glavu? Kad ćete shvatit da nemate kaj za jesti jer gospodin u Armani odijelu sjeda u najnoviji mercedes od 300.000⁈ i vozi se okolo iz zajebancije? Kad ćete shvatit da onaj pop, hodža ili koji već kurac živi u mramornoj palači i vozi se okolo u jednako skupom autu zato jer mu vi to dopuštate? U ime Boga? Kojeg? Gdje je ta crkva kad trebate pomoć? Gdje je ta kapitalistička organizacija kojoj dajete novac? Da ste toliko novaca koliko ste dali crkvi dali za osiguranje, sad bi svaka kuća bila obnovljena u mramoru. Bile su blagoslovljene, vjerujem, sve. Da li ćete opet dati 300 kuna za ljude koji se lažno predstavljaju kao posrednici višeg bića? Na vama je da razmislite o tome.

  Tragično je da nam je trebala poplava koja je sjebala tri države, neku više neku manje, da ljudi PRIMJETE da se ne mrze. Razumiješ, ni ne kužiš da ne mrziš susjeda dok ne počneš pričat s njim. A mrziš ga zašto? Jer ti je djed rekao da je loš? Jer su već generacijama Srbi, Hrvati i Bosanci zla govna, ovisno o kutu gledanja? Jer čitavo selo, koje o ničem ne zna ništa, čiji stanovnici nikad nisu izašli iz svojih izbica misli da su loši? Nemojte krivit te ljude za rat, oni nisu znali bolje. Kako znat bolje kad su žrtve višegeneracijske indoktrinacije? Kako razumjet da smo isti ako nas se od rođenja uči da smo različiti?

  Kako je onda čudo da mrzimo pedere, crnce, lezbe, azijate, ćelave, beznožne, poštare, bilo koga kad ne podnosimo ni onog susjeda koji je kriv samo za to kaj mu je pradeda bio druge nacionalnosti? Jeste li sad shvatili? Jel ova poplava bila dovoljna da skužite da smo isti ili nam treba još ratova, mržnje, sranja i vječne demagogija?

  I ono još bitnije od toga, koliko vam treba da shvatite da vaše države neće ništa učiniti za vas? Koliko vam treba da shvatite da ćemo mi, siromašni, mali, nikakvi, skupit koliko možemo i pomoć koliko možemo, a da će političari u svojim udobnim foteljama sa milijunskim plaćama i avionskim letovima za svaki kurac samo sastančit i pritom dobro jest i pit?

  Koliko ovim narodima treba vremena da naprave jebenu revoluciju tolikih proporcija da će se kurčev svemir zatrest? Znate, u zadnje vrijeme hapse ljude koji potiču na nasilje na fejsu, stave ih u zatvor. Pogotovo kad se radi o „protudržavnom elementu“, a ja sam jako blizu toga da predložim vrlo konkretne i vrlo izvedive mjere. Bandić se kurči kako bi on nekaj ovo il ono u Slavoniji, a zaboravljamo da je sagradio FONTANE za 20 milijuna kuna i planira sagradit još jedne. Zaboravljamo da je rekao da nema za raspadnuto bolničko krilo u Klaićevoj, za dječji odjel onkologije. Nema 10 milijuna. Ali ima za fontane. Koje svjetle. Troše struju, vodu i naš porezni novac. Siguran sam da u Bosni i Srbiji ima još gorih primjera. SDP. HDZ. HSS. Ne znam sve kratice. SVI su isti. Svi. Nema jedne stranke, jedne osobe, nikog tko bi vodio stvari kako treba. Pametno, fer i ljudski. Sve je puno demagogije, bijede, siromaštva i očaja.

  Zašto nas tjeraju da poželimo napustit zemlju u kojoj smo rođeni? Svi mi sa područja Juge. Još bolje pitanje, zašto smo dovoljne pičkice da se damo potjerat? Zašto dajemo govnima svemira da upravljaju našim životima? Zamislite da vam ti ljudi ulaze dnevno u stan, teško plaćen podstanarski stan i uzmu vam pola ručka. Udare vam dijete. Opsuju vas. Kažu vam da ste bezvrijedni. Jer upravo to rade, BAŠ TO rade već preko 20 godina. Svi oni. I Srbija i Bosna i Hrvatska. Te države nas sustavno siluju i čine da smo bijeda, a mi im svaki put ne samo da okrenemo drugi obraz, nego u suzama pružamo sve rupe. Jer smo tako naučeni. Jer smo sužnjevi.

  Al vidite, ova poplava je pokazala nešto drugo. Pokazala je da se narodi i mimo država mogu dogovorit. Da se mogu ujedinit. Da nisu bezvrijedna jadna bagra. Vrijede. I jaki su. I pomoć će drugima sebi nauštrb, za više dobro.

  Ak to sad znamo, koja pička materina nas spriječava da prestanemo bit kurčevo roblje šačice govana koja se s nama igra monopoli?

  Ovim državama treba jedna žešća revolucija. Ne ova preko tipkovnice.

  Prava.

  Pitanje je koju pičku materinu čekamo.“

 18. UKRATKO

  Pošto nemam idelogiju kojoj pripadam nemam ni preduslove za demagogiju. To ide jedno s drugim. Često i olako ljudi danas druge nazivaju demagozima. U 90% slučajeva radi se samo o nedostatku argumenata da se pobije tuđe mišljenje. I tvoja tvrdnja u tom je procentu.

  Moja jedina ideologija jeste zdravlje i sreća moje porodice. I rad. Svakodnevni. Naprimjer, svojevremeno sam se odrekao karijere uspješnog tv novinara-urednika da bih se posvetio bolesnom ocu i kćerki koja je počela mucati zbog toga što je bila odvojena od mene.

  I nikad se nisam pokajao zbog toga. Ni jednog trenutka. Ta „ideologija“ i danas je jedina za koju se zalažem. Moja porodica. I pravoslavna vjera kojoj pripadam.

  Idiotluk, primitivluk, bahatost, prostakluk, bezorazluk, neuvažavanje i nipodaštavanje drugih i drugačijih, odbijanje saradnje sa bilo kim ko se ne potčinjava volji Velikog Baje… pa sve je to u društveni život Republike Srpske, ne samo u politički, unio Milorad Dodik. I niko drugi.

  Trebaće nam godine da to iskorijenimo; da mlade naučimo da je to neprihvatljiv stil ponašanja. Necivilizovan.

  Najednostavnija dafinicija Milorada Dodika bila bi – ANTIINTELEKTUALAC! Potpuno jednostavna a tačna definicija.

  Zašto tražite od mene da vam ovo sve govorim, kad to znate bolje od mene. Mnogo bolje. Nedavno mi jedan drag poznanik, iz bliskog okruženja Milorada Dodika, kaže: „Eeeee, moj prijatelju, samo da ti je znati koliko si sretan čovjek; 1000 puta je prijatnije biti Dodikov neprijatelj (što ja jesam) nego prijatelj. Tebe on može samo da povuče za k….c, kad bi ti rekao koliko puta mi je do sada opsovao mater, ne bi mi vjerovao“. Ja mu vjerujem da je tako. A on bu je blizak saradnik.

  Zato Dodikovim potrčkalima ne zavidim ni najmanje. Srna je ta sinekura koju primaju. Precrna.

  Milorad Dodik je na vlast dojahao na SFOR-ovim transporterima i na priči o kriminalu i korupciji tadašnje vlasti. Došao je bezobrazlukom i podvalama svake vrste, saradnjom sa Bošnjacima, sa Hrvatima, sa međunarodnom zajednicom… cinkario je SDS-ove ljude visokom predstavniku, po njegovim spiskovima su ljudima oduzimane lične karte i sva ljudska prava, podizane su optužnice za ratne zločine, poslao je u zatvor Cicka Bjelicu, Mirka Šarovića i mnoge druge koji su mu smetali… sa crnim đavolom je sarađivao dok je oborio SDS.

  Sve to sada mu se obija o glavu. Samo su se uloge zamijenile. Sve ostalo je isto. I prošle su godine. Zar da žalim Dodika zato što će postradati od mača kojim je drugima godinama glave skidao (figurativno govorim, naravno)?

  Za mene je SDS jedina politička snaga koja može Dodika skinuti sa vlasti. Tu se moje sve simpatije prema toj partiji završavaju.

  Da… i to ko je šta radio u ratu i kakvu ulogu je imao; to je ta specifična težina koja se nikakvom protivtežom anulirati ne može.

  Onakvima kakvi smo bili u ratu od 1992-1995. godine pamtiće nas čak i generacije koje dolaze. I ne samo one kakvi smo tada bili dovijeka ćemo biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *