Рог не смије да пореди Лондон с Пекингом

Предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК) Жак Рог је на затварању 29. игара прије четири године нагласио да је „Пекинг подигао љествицу”, али јуче није желио да пореди Лондон ни са Пекингом, ни са претходним играма. Стиче се утисак да није желио да изнесе у јавност оно што вјероватно мисли: да су Кинези боље обавили посао […]

понедељак, август 13, 2012 / 06:32

Предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК) Жак Рог је на затварању 29. игара прије четири године нагласио да је „Пекинг подигао љествицу”, али јуче није желио да пореди Лондон ни са Пекингом, ни са претходним играма.

Стиче се утисак да није желио да изнесе у јавност оно што вјероватно мисли: да су Кинези боље обавили посао од Британаца.

–Врло смо задовољни Играма и веома захвални Организационом комитету, Себастијану Коуу и цијелом његовом тиму сарадника – казао је на јучерашњој прес-конференцији Жак Рог.

– Лондон је испунио све што је обећао прије седам година у Сингапуру. Прелепо Олимпијско село, најсавременија борилишта, 44 свјетска рекорда, 117 олимпијских рекорда и – волио бих да нагласим – овде су многи исписали историју. Мислим ту, прије свега, на нову триплу круну Јусеина Болта, на Мајкла Фелпса који је надмашио Ларису Латињину, на шест медаља Криса Хоја, пет медаља Бена Ајнслија, на пет узастопних медаља Валентине Вецали, на Ендија Мареја који је освојио своју прву велику титулу и на многе друге. Веома смо задовољни.

После краћег обраћања новинарима предсједника Организационог комитета игара Себастјана Коа, Рог је желио да дода још једно име на листи спортиста који су га одушевили:

–Можда кратак, али магични тренутак имао је Дејвид Рудиша у трци на 800 метара. Има још ствари које неће бити заборављене.

Да ли можете да упоредите „Лондон 2012” с претходним играма?

–Незахвално је то поредити. Мислим да то не би било фер. Коначан суд ћу дати после церемонија затварања али још нисам уобличио то што желим да кажем.

Када се има у виду да је обављено 4.000 допинг-тестова и да је само један био позитиван, да ли може да се каже да су „игре чисте”?

–Задовољан сам што смо открили спортисте који су варали уочи Игара и за вријеме Игара. Имли смо 117 позитивних тестова од априла до отварања Села, што значи да је 117 спортиста одстрањено уочи такмичења, али ових 117 не може да промијени слику о резултатима чистих спортиста. Али треба сачекати да се заврше сва такмичења и да добијемо све резултате. На самим играма имали смо један случај, а непосредно уочи игара седам. По мени, ово је доказ да систем функционише.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *