Рођендан Петера Хандкеа

Берлински „Тагесцајтунг“ пише о 70. рођендану великог писца Петера Хандкеа и истиче да његову славу не може ништа да поквари па ни критике из неких кругова да је увијек подржавао Србе и да је у јавности бранио Слободана Милошевића. "За многе је Петер Хандке свршена ствар – једном заувијек. Довољно им је да се помену […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 12:08

Берлински „Тагесцајтунг“ пише о 70. рођендану великог писца Петера Хандкеа и истиче да његову славу не може ништа да поквари па ни критике из неких кругова да је увијек подржавао Србе и да је у јавности бранио Слободана Милошевића.

"За многе је Петер Хандке свршена ствар – једном заувијек. Довољно им је да се помену Србија и руже које је положио на гроб Слободана Милошевића…Али, упркос томе, добро је што имамо Хандкеа. Добро је да постоји неко ко не може тако лако да се уклопи у сезонске дискурсе, већ инсистира на свом поимању ствари" – пише лист.

У тексту се истиче да је Хандке један од малобројних правих индивидуалиста."На њему можемо прочитати колико је то напорно, колико безобзирности и упорности је потребно за тако нешто – и то у друштву у коме се индивидуализам свакодневно слави. Његов сензибилитет производи сопствене сензације. То је довољно", пише коментатор "Тагесцајтунга" Јерг Магенау.

"Врхунац узбуђења око Хандкеових политичких ставова доживјели смо 2006, када је на сахрани Слободана Милошевића држао говор. Послије жестоких дебата, на крају није примио Хајнеову награду града Диселдорфа. Хајнеову награду Берлина, установљену као реаговање на те дебате, примио је, а њен новчани износ од 50.000 евра поклонио је једној српској енклави" – подсјећа лист.

"Никада нисам стао на нечију страну. Приповиједао сам ову неисприповиједану земљу. Увијек одбацивао патос и национализам", рекао је Хандке у једном интервјуу за часопис "Ди цајт".

Хандке, који је био двапут ожењен а неколико година у вези и са њемачком глумицом Катјом Флинт, био је и остао слободан дух који се опире мишљењу масе.

Никада га није занимао праволинијски пут. Једном је рекао: "Умјетник је примјеран човјек само ако у његовим дјелима може да се препозна како тече живот. Он мора да прође кроз три или четири, повремено мучна, преображаја".0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *