Рођендан НСП: Опозициони гости причали о уједињењу

Опозиционе странке у Републици Српској подржавају идеју заједничког наступа на општим изборима 2014. године, речено је на данашњем спонтаном састанку опозиционара на обиљежавању трогодишњцице Нове социјалистичке партије. – Сви имамо обавезу да људима пружимо бољи живот и да се обрачунамо с лоповима и криминалцима у власти. Ми представљамо најнижи слој људи који је толико понижен […]

петак, децембар 14, 2012 / 18:23

Опозиционе странке у Републици Српској подржавају идеју заједничког наступа на општим изборима 2014. године, речено је на данашњем спонтаном састанку опозиционара на обиљежавању трогодишњцице Нове социјалистичке партије.

– Сви имамо обавезу да људима пружимо бољи живот и да се обрачунамо с лоповима и криминалцима у власти. Ми представљамо најнижи слој људи који је толико понижен да је изгубио идентитет, утврдио је предсједник Нове социјалистичке партије Здравко Крсмановић.

Уз позив опозицији за уједињење, Крсмановић је у изјави новинарима у Бањој Луци рекао да је сада моменат да на изборе заједно изађу СДС, ПДП, Демократска партија, Српска радикална странка и НСП те да се створи нова политичка алтернатива спремна да, како наводи, смијени актулену власт.

СДС подржава идеју окупљања и заједничког наступа опозиције на општим изборима 2014., јер Републици Српској пријети “опасност унутрашњег урушавања због актуелне власти која нема никаквог осјећаја за грађане“, оцијенио је и предсједник СДС Младен Босић.

– Опозиција треба ићи заједно на наредне изборе и ми у ПДП-у смо спремни радити на томе, казао је и први човјек ПДП Младен Иванић, који наводи да је дошло вријеме да заједничким дјеловањем опозиција “сруши режим у РС“.

И Драган Чавић, предсједник ДП, истиче да „вријеме у којем живимо подразумијева да сви који су на другој страни од власти раде заједно како би промијенили овај ненародни режим“.
Спремност за заједнични наступ у циљу смјене актуелне власти изразио је и лидер Српске радикалне странке Миланко Михајлица.

Повезано0 КОМЕНТАРА

 1. Лијепе вијести!

  Надам се да ће се извући поуке с локалних избора, када је слога донијела побједу свугдје осим у Бањој Луци, гдје није било слоге. Све је боље од овог што тренутно имамо.

 2. Уједињена опозиција???
  Зар ви мислите да се овако сујетни људи могу ујединити,ко би ту био главни,зар мислите да сујета једног Крсмановића или Чавића може поднијети да СДС буде предводник опозиције,зар мислите да би Иванић дозволио да неко из СДС или нека нестраначка личност буде премијер????Нема овде нажалост ни О од опозиције,само гомила исфрустрираних ликова који су већ били на власти и заједно са овом тренутном мафијашком структуром довели овај народ до контејнера,који су на жалост све празнији.Свједоци смо да је на локалу (гдје је коначно срушена ова мафија из СНСД-а) у току отимачина за фотеље,битно је да си члан и добијаш посао (исто то ради и позиција),свједоци смо,а причају нестраначки ангажовани људи из Фоче да је Крсмановић у предходних 8 година исто радио као и власт СНСД-а,запошљавао своје људе без конкурса (као и ова мафија што ради на републичком нивоу),задуживао град без одлука скупштине (исто као и власт РС)радио све апсолутно на своју руку као и Додик а сад би да се прикаже као поштен,е не може више.Све до тренутка док народ не устане и каже ДОСТА је више нема нам спаса…..ВЛАСТ НАРОДУ А НЕ ПОЛИТИЧАРИМА !!!!!

 3. Disident, 15.12.2012. 08:20:24 [60917]

  „ВЛАСТ НАРОДУ А НЕ ПОЛИТИЧАРИМА !!!!! „

  Деб’о, чупав и неопран курац народу треба дати!

 4. http://www.novasocijalistickapartija.com/index.php/sr/component/content/article/1-novosti/116-predsjednici-opozicionih-partija-rs-na-obiljeavanju-3-godine-nsp-a

  Ono sto je vazno napomenuti je da su prvi koraci vec dogovoreni. PDP, DP, SRS i NSP su nacelno dogovorili principe zajednickih listi i zajednicke podrske jednom kandidatu za Predsjednika RS i clana Predsjednistva BiH iz RS. Takodje, po nasem osjecaju, ovo je prvi put da su svi iskazali maksimalan kompromis, bez bilo kakvih ucjenjivanja kao i uslovljavanja. Predsjdnik DP-a je rekao prvi, a to su svi ostali javno potvrdili, da su spremni da se odreknu, ovog trenutka, kandidovanja na bilo koju pojednicanu funkciju jer zajednicki nastup vazniji od bilo koje njihove licne ambicije. Svi su svjesni istorijskog trenutka i obaveze koju sada moraju preuzeti. Posebno nam je bilo zadovoljsvo ugostiti delegaciju SDS-a, koju cu cinili gospoda Mladen Bosic, Dragan Cuzulan i Borislav Bojic. Njihovo prisutvo i kasniji razgovori, takodje govore o spremnosti SDS-a na zajednicko djelovanje. U pripremi je platforma koja ce biti sustina zajednickog politickog djelovanja jer cilj nije samo smjena „nenarodnog rezima“, vec uspostava novog sistema zasnovanog na drugacijim vrijednostima.
  Proslavi je prisustvovao i Potpredsjednik Pokreta Socijalista Predrag Vuletic (Aleksandar Vulin je bio na putu pa ovaj put nije mogao doci) koji je uvidio atmosferu spremnosti opozicije za zajednicki nastup, sto ce sigurno uticati i na bezrezevnu podrsku iz Srbije u borbi protiv kriminala i promjeni ovakvog rezima.

  Iako se okupljanje opozicije desa u isto vrijeme kada je aktuelno nekoliko izjava Americkog ambasadora: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Neprimjereno-mijesanje-u-unutrasnje-stvari-171122.html, napominjemo da je ovo incijativa gore cetiri pomenute stranke, koja se dogovara vec duze vremena, bez bilo kakvog uticaja sa „strane“. Trogodisnjica rada NSP je bila povod da se svi okupe i posalju zajednicku poruku. Javnost je shvatila da je ovo iskreno i potrebno. Nase drustvo se nalazi na dnu, i kako je rekao Bosic „Prijetnje RS ne stizu ni iz Sarajeva niti inostranstva, RS se urusava iznutra“.

  U narednom periodu, a posebno u narednih nekoliko dana bice jos konkretnijih aktivnosti na ovom planu.

 5. То да народ преуѕме власт је утопија, нереално и нема веѕе с моѕгом. Чисто ѕамајавање. Има овдје у опозицији честитих људи и реално је да опозиција побједи, само их треба натјерати да под приоритетом буде борба против криминала и корупције и запошљавање. И да ову црвену банду макнемо на изборима!

 6. Чисто ради раздрмавања вијуга, овој варијанти организовања опозиције ко би били најбољи кандидати за наведене функције:
  Предсједник – ?
  Премијер – ?
  Члан Предсједништва БиХ – ?
  Предсједник НС – ?
  🙂

 7. Ја би предложио овако:
  1. предсједник РС Вукота Говедарица
  2. Премијер Мићо Мићић
  3. Члан Предсједништва Младен Иванић
  4. Предсједник НС Огњен Тадић

 8. Поштујем Вукоту, али он је по мени сад на идеалној позицији за човјека његових квалитета. Предсједник посланичког клуба.

  Са осталим твојим приједлозима бих се могао сложити…
  Ја сам негдје на овом трагу:
  Предсједник – Огњен Тадић или Мирко Шаровић
  Премијер – Мићо Мићић
  Члан Предсједништва – Младен Иванић
  Предсједник НС – Огњен Тадић или Младен Босић (да је старији и Борис Јеринић)

 9. Сљедеће изборе очи су упрте у Србију, коме она да подршку имаће мој глас.
  Али не вјерујем да ће је дати овим лоповима које сте побројали горе.

 10. Искрено, лично не могу да вјерујем да неко након свега може да подржава власт у Србији. Па они су за само пар мјесеци нанијели непоправљиву штету. Задужили Србију, наставили политику претходне Владе у том смислу, поставили границу са Косметом, повећали порезе, праве представу са Мишковићем да би скренули пажњу народу… и сада неко треба да гледа шта они имају да нам кажу.

  Не знам ко ми је гори, Тадић и његова власт или ова данас, отприлике исто.

  Тако и овде. Када је ова екипа била на власти шта смо добили??? РС била пред нестајањем, замало изгубила и ово полиције што је остало, пренијели највећи број КЉУЧНИХ надлежности, направили Извјештај о Сребреници који је извор свих наших проблема по том питању… Нису се задуживали као ови само зато што нису имали прилику, тада нисмо били популарни ММФ- у. Бавили се собом, свађали, ниједна власт коју су ови чинили није издржала пун мандат и сваки пут смо имали политичку кризу која нас је коштала много чега.

  И сада ти и такви треба да нас спашавају??? Страшно.

  Овде само НОВИ људи могу да ураде нешто, никако ови данас или они јуче. Како то обезбиједити… вјероватно је могуће.

  Иначе, опозиција сигурно долази на власт 2014. јер за ове више нико неће гласати, посебно након почетка, видљивог, распородаје природног богатства. Постали су и фаворити међународне заједнице што је посебно видљиво и посљедњих дана, а претходно искуство нас учи да је то врло важно. И баш као власт, данашња у Србији, треба само да ставе тачку на наше подтојање.

  Укратко, већ сада могу да кажем да лично нећу гласати ни за власт ни за опозицију јер нису вриједни тога.

 11. Чисто ради раздрмавања вијуга, овој варијанти организовања опозиције ко би били најбољи кандидати за наведене функције:
  Предсједник – ?
  Премијер – ?
  Члан Предсједништва БиХ – ?
  Предсједник НС – ?
  ————————————————————-

  Mirko Sarovic ili Ognjen Tadic
  Predrag Kovac( Micic bi bio uvreda gradjanima RS)
  Mladen Ivanic
  Pretpostavljam da ce blok okupljen oko PDP i DP dati predsjednika NSRS( Vjerovatno Dragan Cavic). To ce vjerovatno biti treca najjaca stranka opozicije.
  SDS bi mogao osvojiti 22-25 mandata. Ujedinjena opozicija sa jedinstvenom listom bez SDS( PDP, DP, SRS RS i NSP) isto toliko. Vjerovatno ce Mihajlica dobiti dva mjesta na kompenzaciji i Krsmanovic jedno jer sami ne mogu preci cenzus. Ostala mjesta ce podjeliti PDP i DP u omjeru 2:1. Ne smije se dozvoliti da mali previse ucjenjuju( Mihajlica i Krsmanovic) i ne trebaju imati vise od tri mjesta u NSRS. Bitno je ovu bandu iz Laktasa ukloniti a ako nas i ovi iznevjere treba izaci na ulice.

 12. Иако би ја поставио један услов за све, а то је да се изврши провјера имовине сваком прије него се постави на било коју функцију. И да се види колико и ко шта има, да ли је то у складу са примањима и да се прати током мандата стање имовине.

  А Ања ти не блефирај јер заговараш немогућу опцију која има за циљ да се ништа не мијења у фазону нећу гласати ни за кога.. или треба нове људе… најбоље с Марса да их доведемо 😀

 13. Господа Чавић, Шаровић и Иванић су већ виђени. Мислим да се и у оквиру ових партија могу наћи нови људи који имају квалитет, само не могу доћи до изражаја. Знам да г-дин Иванић има амбиције да поново буде кандидат за члана Предсједништва БиХ, тако да ПДП-у би у евентуалној подјели припала та функција.
  Ја бих г-дину Босићу повјерио мјесто предсједника Владе РС. Прво, зато што је културан и образован човјек, а друго, зато што сам од његових суграђана чуо да је честит човјек. Не бих га предлагао као противкандидата за Предсједника РС Милораду Додику, јер мислим да би тешко прошао, не зато што је лошији, већ зато што се непросвијећен пук лакше може идентификовати с Милорадом Додиком. Већ сам то некад објашњавао испод текста др Стевандића. Дајем му значајну предност у односу на г-ду Мићића и Ковача. Ипак, радије бих на челу Владе РС видио човјека који се доказао стварањем нове вриједности, који се доказао као искусан менаџер. Чак бих увезао два-три таква савјетника из иностранства (швабе или Јапанце), платио им по 200 000 КМ мјесечно да буду савјетници Премијеру, који би био тек пуки извршилац.
  Г-дин Чавић има (уз 4-5 СДС посланика) најбољи наступ у НСРС, али му на основу негативних искустава из прошлости кад је био на челу РС и на основу тога што води (своју приватну) партију аутократски (сјетимо се само односа према општинском одбору ДП из Требиња!). Уколико буде заједнички кандидат ових странака, добиће мој глас, јер се морају правити компромиси да се отклони актуелно зло.
  Г-дин Говедарица има одличан јавни наступ, али то није довољна да би му се повјерила тако битна функција.

  За почетак је најбитније да се заустави даље пропадање, распродаја и задуживање Српске и требало би подржати сваки договор опозиције, па ако буду крали, онда ћемо и по њима.

  Само не знам зашто би СДС правио заједничке листе, кад је доста јачи од осталих, уз тенденцију даљег раста. Оно што нас тјера од њих јесте присуство ликова попут Кличковића и још неких рецидива мрачне прошлости, криминал у Добоју, непотизам, страначко запошљавање и намјештени послови у Бијељини, што опет није ни дјелић оног што ради власт на републичком нивоу.
  Сматрам да се требају договорити око заједничких кандидата за Предсједника и члана Предсједништва и да би то поново могли бити г-да Иванић и Тадић. Треба што прије прекинути агонију.

 14. Људи који су присутни преко 20 година на политичкој сцени (резултате њиховог рада осјећамо на властитој кожи) нам не могу понудити бољу будућност. Зато је потребно да се мијења гарнитура, али молим Вас, немојте ове што су покрали омладинске организације и што троше на такси 3000 КМ.;)

 15. Jedno je sigurno a to je da ce SDS kao partija koja ce na narednim izborima osvojiti najvise mandata u vlast prvo pozvati SP i SNS (ukoliko SNS uspjedne da udje u skupstinu). To je jednostavno ko dan . Dacic nikada nece kao ni Vucic razgovarati sa onima koji ne uvazavaju njihove ljude ovamo. Ostalo je sve neizvjesno!!!!

 16. Визија је важнија од људи који је немају! Демократија није ни један човјек (лидер како се воли рећи) ни скупина таквих, него много комплекснији појам!

  Ја ћу опет као Швба трајлалала; ми немамо механизме да се одупиремо стихијама које нас заскачу прије него можемо било шта консолидовати. Ми немамо демократску а имамо деспотску традицију!

  Ми немамо људе који су спремни поднијети жртву кроз цијели свој радни вијек да би будућа генерација исто тако поднијела жртву али у мањој мјери и тако док не дођемо на зелену грану, а потом да се то чува као зјеница ока како је то некада знало да се говори за „братство и јединство“!

  Ми имамо само парцијална и ad hoc рјешења која су у координатама времена углавном погрешна.

  Да нису тако погрешна онда би ми могли да будемо развијена земља у којој не би играли никакву улогу лопови достојни затвора на највишим функцијама у друштву.

  Додају ли се нашој каши од несувислости међународни шпекуланти свих боја који су зајахали атове апокалипсе ситуација онда и не може бити боља него јесте…

 17. soliumt, 15.12.2012. 20:42:41

  Истина. Ова прва реченица ти је поетска.
  Механизме немамо јер немамо демократску традицију која би била носилац свијести. Свијест већине се своди на лични, уско индивидуални интерес.

  Избори су савршен примјер. Глас је средство трговине којим се такав интерес остварује. Без обзира ко био пружалац тог интереса и какву политику заговарао.

  У таквом систему, политиком се бави они са већом способношћу остваривања личног интереса, од оних који знају само за трговину гласом. Гласачи чак успјешног преваранта у политици сматрају „мудрим“.

  Неко скоро написа, парафразирам: за дијете које лаже каже се: „добар је мали, биће политичар“, а ако је поштено: „најебаће у животу“.

  У таквом систему вриједности, који продукује сличан друштвени, па и политички систем, једини лијек може бити окретање једних ка другима.
  Сад ће опет комунисти да почну хракати и запљувавати, али ја не видим ниједну идеју која више позива на окупљање и заједништво у љубави једних са другима, осим Христа. Бар нама Србима не треба објашњавати колико нас је та идеја одржала кроз историју. Адекватним враћањем Христу, и тумачењем позиције у којој смо Њиме, ако ништа друго, бар нећемо имати међусобну мржњу.

 18. Osim manifestacije jedinstva, očekujem da čujemo nešto o programskim ciljevima, a ako jedinstva ima bilo bi poželjno formirati i vladu u sjenci. Samo na taj način može e postići uvjerljiva ponuda i tranzicija vlasti koja ne bi imala visoku cijenu.
  Mrljanje kojem svjedočimo nakon lokalnih izbora, trgovine, koaliranje bez logike itd. može samo donijeti haotičnu situaciju;)

 19. E ovo što je Raković napisao je prava stvar, pun pogodak i jedno veoma dobro rješanje. Nema tu puno filozofije i mudrolije, ako se hoće nešto napraviti treba konačno zube pokazati, mora se jednom gard zauzeti x-(

 20. Nema od toga ništa.Previše su oni različiti da bih postigli bilo kakav sporazum.Zar izbori za gradonačelnika BL to očito ne pokazuju.Da je bilo jedinstva sve bi danas bilo drugačije.Jedino pravo rješenje je neka nova snaga,prije svega mladih ljudi,koji znaju šta hoće i što neće.Koji znaju kako to postići.Ovi istrošeni političari neće nikada dovesti do radikalnijih promjena.

 21. Све на страну,ал’ такве би претпоставке могли да градите тек кад би опозиција имала намеру да преузме власт.

 22. Pozdrav svima,

  U prvom komentaru smo napisali da su se vec ucinili prvi koraci ka zajednickim aktivnostima. Iako je do sada bilo razlicitih pokusaja objedinjavanja, cesto neuspjelih, po prvi put su svi saglasni da je sada istorijski trenutak kao i opsta nuznost da se ovo uradi. Medjusobna iskrenost politickih lidera je neupitna i to ce biti jos vidljivije u narednih nekoliko dana.
  Ono sto se vidi kod komentatora na ovom portalu, je to da se najvise pise o potencijalnom „kadriranju“. Aposlutno se o tome nije razgovaralo, niti postoje bilo kakve indicije da ce se uskoro i razgovarati. Prva stvar je platforma, sporazum, princip sastavljanja listi pa tek onda razgovori o imenima. Ono sto vi kao komentatori mozete doprinijeti u svemu ovome je da predlozite rjesenja, tj. da se ukljucite u predlaganje ekonomskih i politicih modela koji ce biti dio politicke ideje koja treba da se realizuje nakon izbora 2014. Iako se na tome radi u okviru politickih partija, to ne znaci da se ne treba javnost ukljuciti i predloziti svoje ideje, naprotiv, svi koji su zainteresovani pozvani su da se ukljuce. Ovo treba postati pokret koji ce ukljuciti sindikate, organizacije, pojednce i sve one koji smatraju da mogu dati doprinos da se kompletna drustveno-politicka situacija promijeni. Odgovornost je, pored politickih partija, i na svim orgaizacijama i aktivnim pojedincima. Koliko svi budemo aktivni, toliko ce novi politicki model biti efikasan.

 23. Рекла сам да нећу гласати ни за власт, ни за опозицију, што је различито од тога да нећу гласати низакога.

  Дакле, није немогуће. Што прије схватимо да подржавањем људи којима смо већ у неколико наврата пружали прилику, а који нису остварили никакве резултате, осим лоших… прије ћемо почети да се опорављамо. Овако, већ 20 година се само вртимо у круг са истим политичким фацама који нам ДОКАЗАНО нису урадили ништа добро и који су нас коштали много чега. Ако те једном преваре, они су криви, ако то ураде више пута, сам си крив.

  Дакле, овде само нови људи могу да ураде нешто. Умјесто да се искористи позитивна прича из Требиња и да се то прошири по Српској… ми овде као спасиоце проглашавамо оне који су нас већ упропаштавали.

  У Србији су гласали за мање зло, па су добили границу коју могу да зову тратинчица или маслачак, АЛИ то је граница. Прије тога у предизборној кампањи, а и мјесецима прије ње, су увјеравали народ да ће поништити све споразуме Борка Стефановића. Када су се домогли власти… видимо резултате. Ми немамо тих проблема, али имамо Дрину, Ћехотину, Угљевик… Као да гледам предизборну 2014. и причу како ће да пониште штетне уговоре са Швабама и као да гледам иста оправдања која сада смишља актуелна србијанска власт.

  Чврсто вјерујем да ће овде нешто коначно да се промијени и да ће млади, образовани људи, којима је стало до народа којем припадају… коначно преузети одговорност.

  До тада, не пада ми на памет да оне који су урадили све што сам горе написала проглашавам за спасиоце. И они и ови данас су заслужили да их испратимо у историју и да им се захвалимо на сарадњи.

  Ми више немамо времена да чекамо и да бирамо неко наводно мање зло. Тај луксуз више себи не можемо да дозволимо. Могли смо прије неколико година, данас више не. Што прије то схватимо, прије ћемо почети да се опорављамо.

 24. NSP, 16.12.2012. 12:02:29 [61034

  Ако је тачна, веома охрабрује твоја тврдња да су наведене опозиционе партије започеле заједничке активности на припремама за предстојеће изборе, као и да је „неупитна искреност“ страначких лидера.

  Такође, веома је добро да се већ сада ради и размишља о „економским и политичким моделима који ће бити дио политичке идеје која треба да се реализује након избора 2014. године“ – како тврдиш.

  По мом мишљењу веома је позитиван и став да се позову и укључе у креирање те ваше заједничке политичке идеје све институције и појединци који општем бољитку могу да дају свој допринос.

  Ако није прерано, лично желим да вам обратитм пажњу на велики значај и улогу јавних медија који би требало да обезбједе правовремено и истинито информисање најшире јавности о свим активностима које ћете предузимати. Зато, уз припрему законске регулативе за трајно будуће рјешавање питања улоге и положаја јавних медија, можда не би било на одмет да, у међувремену, поразмислите о оснивању „алтернативне“ телевизијске и радио станице за простор Републике Српске (и шире)и, евентуално, интернет портала, па и седмичних новина, премда економски положај народа не обебјеђује могћност да се грађани информишу куповином штампе.

  И, наравно, на овим питањима требало би да ангажујете патриоте, врхунске професионалце и зналце законитости уређивања нациоалне „јавне ријечи“, како се то ради у уређеним државним системима свијета.

  Желим успјех патриотској српској опозицији да сутра преузме бригу о земљи и људима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *