РиТе Угљевик у пројектима вриједним 220 милиона

Будућност и опстанак Рудника и термоелектране „Угљевик“ загарантован је до 2039. године кроз добијену концесију за експлоатацију угља и на бази инвестиција које премашују 220 милиона КМ, изјавио је за специјализовани енергетски портал Енергетикарс Милан Мирковић, руководилац Радне јединице „Термоелектрана“ РиТЕ „Угљевика“. „У току је израда тендерске документације за изградњу електрофилтера (вриједност 20 милиона КМ). […]

четвртак, март 20, 2014 / 09:04

Будућност и опстанак Рудника и термоелектране „Угљевик“ загарантован је до 2039. године кроз добијену концесију за експлоатацију угља и на бази инвестиција које премашују 220 милиона КМ, изјавио је за специјализовани енергетски портал Енергетикарс Милан Мирковић, руководилац Радне јединице „Термоелектрана“ РиТЕ „Угљевика“.

„У току је израда тендерске документације за изградњу електрофилтера (вриједност 20 милиона КМ). За пројекат одсумпоравања димних гасова биће искориштен кредит Владе Јапана у износу од 100 милиона евра. Циљ изградње овог постројења је да се из димних гасова извуку угљени оксиди, прије свега, сумпор диоксид, кога имамо око 24.000 милиграма. Дозвољени европски стандарди су око 200 милиграма, што значи да имамо 120 пута више сумпор диоксида у димним гасовима у односу на европске стандарде. И за овај пројекат у току је израда тендерске документације“, каже Мирковић.

Он истиче да је ријеч о изузетно комплексном пројекту који подразумијева поштовање сложене процедуре, прописане од стране јапанске Агенције за међународну помоћ и сарадњу.

„Дужни смо да испоштујемо њихова правила и смјернице које су сличне правилима и смјерницама Свјетске банке и Европске банке и изискују одређено вријеме“, истиче Мирковић.

Он каже да сваки завршени дио пројекта мора ићи на сагласност и одобрење код Агенције за међународну помоћ и сарадњу из Јапана.

„У међувремену смо одабрали консултантску кућу из Есена, Њемачка, и с њима радимо на изради пројектне документације. Идејна студија је потврдила да је пројекат оправдан и изводљив. У поступку претквалификације одабрана су четири предузећа и конзорција, а јапанска агенција треба да одабере најповољнијег понуђача и извођача радова“, појашњава Мирковић.

У првој половини ове године требало би да буде завршен и објављен тендерски документ, док би са изабраним извођачем радова до краја године требало да буде потписан и уговор о реализацији овог пројекта. Рок за реализацију пројекта одсумпоравања димних гасова на термоелектрани је 35 мјесеци и требало би да буде завршен до краја 2017. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *