Ристовски у улози краља Петра: Филм који се мора снимити

Глумац и редитељ Лазар Ристовски припрема нови филмски пројекат “Чарапе краља Петра” према истоименом роману Милована Витезовића, јер, како каже, “Србија мора имати филм о Великом рату на 100 година од његовог почетка”, преноси Тањуг. Ристовски је своју мотивацију за снимање филма образложио “опасношћу да неко други, у сведочењу о рату, не заборави српске жртве […]

среда, март 27, 2013 / 16:53

Глумац и редитељ Лазар Ристовски припрема нови филмски пројекат “Чарапе краља Петра” према истоименом роману Милована Витезовића, јер, како каже, “Србија мора имати филм о Великом рату на 100 година од његовог почетка”, преноси Тањуг.

Ристовски је своју мотивацију за снимање филма образложио “опасношћу да неко други, у сведочењу о рату, не заборави српске жртве или страдање нашег народа преокрене и исприча га на штету Срба”, што се, приметио је, може очекивати у овом “ружном времену у коме се не поштује нико и ништа”.

– Зато ми морамо да снимимо овај филм и са великим поносом покажемо свету шта је све Србија жртвовала у рату за данашњу демократску Европу – рекао је Ристовски Тањугу.

“Мали-велики” Витезовићев роман био је несумњиво разлог зашто се Ристовски прихватио овог пројекта.

– Његова лирско-епска структура је тако необична и драгоцена у књижевности, а његова филмичност у опису карактера и догадјаја пружа редитељу додатни мотив да их пренесе на платно – оцијенио је он.

Ристовски је додао да Витезовићев роман о краљу Петру по обиму није велик, али је једна од најбоље испричаних прича о великом ослободиоцу и страдању српског народа у повлачењу преко албанских планина до Крфа.

– То је у исто време и интимна прича и епопеја – истакао је познати глумац.
Редитељ филмова “Бело одело” и “Бели лавови” тренутно са Витезовићем завршава сценарио, а поново ће се наћи у вишеструкој улози – као продуцент, редитељ и глумац.

– Дешифровање времена и историјских ликова је посебан изазов за редитеља. Ми ћемо се држати свих историјских чињеница, јер додавати или одузимати нешто том најсветлијем тренутку српске историје, не би било добро. Оно чега у роману нема је период од крунисања па до почетка Првог светског рата и повлачења преко Албаније, на чему нас двојица сада радимо – објаснио је он.

– Као глумац трудићу се да краљу Петру удахнем нови живот, који је забележен у смрзнутом кадру краља на воловским колима. И велики редитељ Џон Форд је рекао да је та слика краља на воловским колима готов филм, који само треба да се покрене – казао је глумац кога је публика гледала, на овогодишњем Фесту, у америчком филму “Поред пута” браће Лисинац.

За њега је лик краља Петра више од улоге.

– То је други део косовског мита. На Косову се цар Лазар определио за царство небеско, док се краљ Петар определио за царство земаљско, за страдање заједно са својим народом. То су митови, који глумцу дају само емотивни материал за грађење лика, а оно што је за глумца такодје важно су документарни детаљи из живота – како је ходао, говорио, како се љутио… – објаснио је Ристовски.

– Иза сваког глумца, без обзира колико играо, остају две-три улоге. Волео бих да улога краља Петра буде једна од тих – додао је он.

Премијера филма би требало да буде на јесен сљедеће године, када се обиљежава 100 година од почетка Првог свјетског рата, а Ристовски каже да ће то сигурно бити скуп филм.

– Авала филм више не постоји. Фундуси су уништени, тако да све униформе морају да се шију, наоружање да се изнајмљује из иностраних студија и тако даље. Све то поскупљује историјске филмове какав је овај – објаснио је редитељ и глумац.

Ристовски и Витезовић су добили подршку од принца Александра Другог Карађорђевића и принцезе Катарине, који су са “одушевљењем примили вест да ће се снимати филм о њиховом претку”, а редитељ се нада и помоћи државе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *