Ристовски у улози краља Петра: Филм који се мора снимити

Глумац и редитељ Лазар Ристовски припрема нови филмски пројекат “Чарапе краља Петра” према истоименом роману Милована Витезовића, јер, како каже, “Србија мора имати филм о Великом рату на 100 година од његовог почетка”, преноси Тањуг. Ристовски је своју мотивацију за снимање филма образложио “опасношћу да неко други, у сведочењу о рату, не заборави српске жртве […]

среда, март 27, 2013 / 16:53

Глумац и редитељ Лазар Ристовски припрема нови филмски пројекат “Чарапе краља Петра” према истоименом роману Милована Витезовића, јер, како каже, “Србија мора имати филм о Великом рату на 100 година од његовог почетка”, преноси Тањуг.

Ристовски је своју мотивацију за снимање филма образложио “опасношћу да неко други, у сведочењу о рату, не заборави српске жртве или страдање нашег народа преокрене и исприча га на штету Срба”, што се, приметио је, може очекивати у овом “ружном времену у коме се не поштује нико и ништа”.

– Зато ми морамо да снимимо овај филм и са великим поносом покажемо свету шта је све Србија жртвовала у рату за данашњу демократску Европу – рекао је Ристовски Тањугу.

“Мали-велики” Витезовићев роман био је несумњиво разлог зашто се Ристовски прихватио овог пројекта.

– Његова лирско-епска структура је тако необична и драгоцена у књижевности, а његова филмичност у опису карактера и догадјаја пружа редитељу додатни мотив да их пренесе на платно – оцијенио је он.

Ристовски је додао да Витезовићев роман о краљу Петру по обиму није велик, али је једна од најбоље испричаних прича о великом ослободиоцу и страдању српског народа у повлачењу преко албанских планина до Крфа.

– То је у исто време и интимна прича и епопеја – истакао је познати глумац.
Редитељ филмова “Бело одело” и “Бели лавови” тренутно са Витезовићем завршава сценарио, а поново ће се наћи у вишеструкој улози – као продуцент, редитељ и глумац.

– Дешифровање времена и историјских ликова је посебан изазов за редитеља. Ми ћемо се држати свих историјских чињеница, јер додавати или одузимати нешто том најсветлијем тренутку српске историје, не би било добро. Оно чега у роману нема је период од крунисања па до почетка Првог светског рата и повлачења преко Албаније, на чему нас двојица сада радимо – објаснио је он.

– Као глумац трудићу се да краљу Петру удахнем нови живот, који је забележен у смрзнутом кадру краља на воловским колима. И велики редитељ Џон Форд је рекао да је та слика краља на воловским колима готов филм, који само треба да се покрене – казао је глумац кога је публика гледала, на овогодишњем Фесту, у америчком филму “Поред пута” браће Лисинац.

За њега је лик краља Петра више од улоге.

– То је други део косовског мита. На Косову се цар Лазар определио за царство небеско, док се краљ Петар определио за царство земаљско, за страдање заједно са својим народом. То су митови, који глумцу дају само емотивни материал за грађење лика, а оно што је за глумца такодје важно су документарни детаљи из живота – како је ходао, говорио, како се љутио… – објаснио је Ристовски.

– Иза сваког глумца, без обзира колико играо, остају две-три улоге. Волео бих да улога краља Петра буде једна од тих – додао је он.

Премијера филма би требало да буде на јесен сљедеће године, када се обиљежава 100 година од почетка Првог свјетског рата, а Ристовски каже да ће то сигурно бити скуп филм.

– Авала филм више не постоји. Фундуси су уништени, тако да све униформе морају да се шију, наоружање да се изнајмљује из иностраних студија и тако даље. Све то поскупљује историјске филмове какав је овај – објаснио је редитељ и глумац.

Ристовски и Витезовић су добили подршку од принца Александра Другог Карађорђевића и принцезе Катарине, који су са “одушевљењем примили вест да ће се снимати филм о њиховом претку”, а редитељ се нада и помоћи државе.4 КОМЕНТАРА

 1. Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је и објављен на осам језика – италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперанту.
  Уз Лазара Ристовског у улози Краља Петра I Карађорђевића играју: Даница Ристовски у улози Макрене Спасојевић, Милан Колак у улози Маринка Спасојевића, Марко Баћовић у улози Николе Пашића, Танасије Узуновић у улози Војводе Радомира Путника, Светозар Цветковић у улози Војводе Живојина Мишића, Бранко Јеринић у улози Војводе Степе Степановића, Небојша Кундачина у улози Војводе Петра Бојовић, Александар Вучковић у улози Регента/Краља Александра I Карађорђевића, Марко Тодоровић у улози Принца Ђорђа Карађорђевића, Љубиша Савановић у улози Драгутина Димитријевића Аписа, Радован Вујовић у улози Животе, Огњен Никола Радуловић у улози Младог војника, Вахид Џанковић у улози Првог војника, Петар Максимовић у улози Дечака Арбанаса, Никола Павловић у улози Редова, Иван Ракић у улози Официра, Божидар Бекировић у улози Војника Цигу, Александар Марковић у улози Офирира, Председник општине Крупањ Иван Исаиловић у улози Војводе Војислава Танкосића, Иван Вујовић у улози Момчила Гаврића, Иван Марковић у улози Здравка Вуловића и многи други.
  Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
  Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15 епизода. Снимање филма и серије требало је да почне 2013, 2014 , 2015, 2016 и 2017. године. Биће снимани у Србији, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну.
  РТС ће 2018. емитовати „Чарапе Краља Петра“ са Лазаром Ристовским.
  Ја сам једва чекао снимање прве клапе филма и серије „Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића у режији Петра Ристовског. Са срећом!
  Честитам!
  Само напред Лазо!
  Пројекат филма и серије „Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића у продукцији Лазара Ристовског и у режији Петра Ристовског биће премијерно приказан поводом 100 година завршетка Првог светског рата и Дана примирија.

 2. Поштовани господине Живковићу,

  ако сте одушевљени улогом Лазара као краља Петра,то бих разумио, али знајте да дајете подршку породичном послу доброг глумца и кокошара Лазе Ристовског, човјека који кроз подршку разним политичарима годинама арчи државне паре.

  Сад да не буде забуне, Милован Витезовић је написао велико дјело, али једно је кад си мајстор написати велико дјело, а друго да то други мајстори ставе на екран, све да то буде и умјетничко дјело са једне стране, а са друге да донесе историјске чињенице и да позитивно дјелује на одгој и самопоштовање нације, поготово деценијама свјесно дезавуисане српске омладине.

  Погледајте ону срамоту од Немањића, оно је чисти доказ дилетантизма,прије бих рекао намјерног идиотизма власти у Србији.

  Замислите молим вас, највећи историјски пројекат српског народа, све са народним парама радили партијски подобни, умјесто да се ту формирао елитни тим људи разних профила, односно, да тај историјски посао обаве мајстори својих заната..

  Режираће филм о великом рату син Лазин, зар мислите да је тај јуноша дорастао тако великом пројекту?

  Зар такве државне пројекте не треба да раде само доказани великани попут Здравка Шотре,великана коме Кустурица није до кољена, а не неки татин-Лазин син, таман да је дечко супер добар човјек, у шта сумњам, јер не иде ивер далеко од Лазиног лажног патриотизма, родољубља које се кроз интерес протеже задњих деценија, од комуниста,до жутих, па све до данашњих жутих радикала.

 3. Scenario za film i seriju „Čarape kralja Petra“, šta da kažem, biće dostojni „Vuka Karadžića“ i „Šešira profesora Koste Vujića“. Daj bože da Lazar Ristovski ponovo dobije Prvi svetski rat. SILOVAO SAM ISTORIJU KOLIKO MI JE EREKCIJA DOZVOLILA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *