Рим: Љубавни катанци одлазе у музеј

Римске власти су најавиле планове да уклоне „љубавне катанце” са Милвијског моста (Понте Милвио) саграђеног 206. пре н.е. преко Тибра. Парови инспирисани књигом „Желим те” Федерика Моће из 2006, украшавали су мост катанцима са љубавним порукама. Међутим, „град је одлучио да их уклони и поврати првобитни изглед моста”, казао је локални политичар Ђани Ђакомини за […]

среда, септембар 12, 2012 / 15:55

Римске власти су најавиле планове да уклоне „љубавне катанце” са Милвијског моста (Понте Милвио) саграђеног 206. пре н.е. преко Тибра.

Парови инспирисани књигом „Желим те” Федерика Моће из 2006, украшавали су мост катанцима са љубавним порукама. Међутим, „град је одлучио да их уклони и поврати првобитни изглед моста”, казао је локални политичар Ђани Ђакомини за британски лист „Гардијан”.

2007. тадашњи градоначелник Рима је увео казну од 50 евра за људе (углавном заљубљене парове) који би били ухваћени како „закључавају” мост.

Градске власти су рекле да 86% Римљана подржава уклањање катанаца. Обећали су да ће сви бити премjештени у Римски музеј а да ће на тргу близу моста одредити мjесто гдjе ће у будућности моћи да се остављају катанци.

Федерико Моћа је рекао за италијанску „Републику” да је уклањање катанаца „безобзирно… Рим је предао Паризу традицију ‘љубавног моста’, традицију која је овде настала и ту треба и да остане”.

Осим Париза сличну традицију „закључавања моста” гаје Венеција, Келн и Врњачка Бања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *