Резултати пописа стижу средином јуна

Коначни резултати пописа о укупном броју становника у БиХ и демографским обиљежјима становништва биће објављени до средине јуна, а након тога ће се, у складу са Закону о попису, и други резултати пописа објављивати, сукцесивно до 1. јула наредне године. 20130724 пописне комисије У Агенције за статистику БиХ је речено да почетак објаве коначних резултата […]

субота, април 4, 2015 / 11:33

Коначни резултати пописа о укупном броју становника у БиХ и демографским обиљежјима становништва биће објављени до средине јуна, а након тога ће се, у складу са Закону о попису, и други резултати пописа објављивати, сукцесивно до 1. јула наредне године.
20130724 пописне комисије

У Агенције за статистику БиХ је речено да почетак објаве коначних резултата пописа и даље није доведен у питање.

Кашњење у вези са усвајањем правила за извођење резидентног становништва може пролонгирати почетак објаве резултата пописа, али не може довести попис у питање, тврде у Агенцији.

У Агенцији истичу да је Централни пописни биро на 34. сједници разматрао два приједлога правила за извођење укупног броја резидентног становништва око којих се нису могли усагласити чланови бироа.

Једно правило обухвата питања од један до седам, а друго поред питања од један до седам укључује и питање 40 на пописници П1.

На питање да ли договор о методологији има политичку димензију, одговор је да је став Агенције за статистику БиХ да се све активности на обради и дисеминацији пописа раде у складу са Законом о попису, Законом о статистици БиХ и међународним препорукама за пописе.

У члану 20 Закона о статистици јасно је дефинисано да особље из Агенције и ентитетских завода за статистику неће тражити нити примати упутства од власти, других државних органа, политичких странака или других интересних група, приликом рада, а да се органи власти и друге групе, укључујући и политичке партије, обавезују да ће поштовати принципе струке утврђене Законом о статистици и да неће вршити утицај на особље статистичких органа приликом обављања њихових задатака.

У Агенцији су потврдили да је предсједник Управног одбора Међународне мониторинг операције /ИМО/ Питер Еверерс у два наврата изразио дубоку забринутост због неријешених питања која јасно ометају даљи напредак у обради података пописа.

Такође је и упозорио да би даље кашњење у дисеминацији првих резултата пописа угрозило релевантност пописних резултата приликом представљања јавности у БиХ.

Додатно, ИМО сматра да овакво кашњење утиче и на кредибилитет ИМО тима, односно међународних организација које имају своје представнике у ИМО тиму, али и кредибилитет пописа у цјелини.

Због тога је Управни одбор ИМО мисије ургирао да Савјет министара БиХ скупа са статистичким институцијама да се сложе и усвоје документе наведене у прилогу, те ИМО тиму поднесу писану потврду о њиховом усвајању.

Ако статистичке институције у БиХ не донесу одлуку или донесу одлуку која одступа од ИМО препорука, ИМО ће морати преиспитати своје учешће у Попису у БиХ, упозорио је Еверерс.

Централни пописни биро је, на јуче одржаној сједници, осим приједлога правила о извођењу резидентног становништва, разматрао и категорије пописница које укључују/искључују одређене групације становништва у складу са Законом о попису и међународним препорукама, преносе агенције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *