Револуција у медицини: Зумирање слике до нивоа ћелија

Истраживачи су открили један нови систем помоћу кога могу да се направе „мапе људског тијела“ које се могу зумирати. Стручњаци наглашавају да би коришћење технологије помоћу које се може зумирати људско тијело до нивоа појединачних ћелија могло да представља прекретницу у медицини. Истраживачи користе слику зглоба колена како би проценили стање пацијената и осмислили нове […]

субота, април 4, 2015 / 22:06

Истраживачи су открили један нови систем помоћу кога могу да се направе „мапе људског тијела“ које се могу зумирати.

Стручњаци наглашавају да би коришћење технологије помоћу које се може зумирати људско тијело до нивоа појединачних ћелија могло да представља прекретницу у медицини.

Истраживачи користе слику зглоба колена како би проценили стање пацијената и осмислили нове терапије.

На Универзитету у Новом Јужном Велсу биомедицински инжењер Мелиса Тејт користи полупроводничку технологију да увелича органе људског тијела до нивоа ћелије.

Овај пројекат, чији је примарни циљ употреба полупроводничке технологије за анализу остеопорозе и артрозе, предводи професорка Мелиса Тејт.

Користећи Гуглове алгоритме, Мелиса Тејт, инжењер и стручњак за цитологију и регенеративну медицину, успијева да увелича слику зглоба до нивоа ћелије исто као што то сви можемо учинити са Гугловим мапама. На тај начин за свега неколико недеља одрађује анализе за које је некада било потребно 25 година.

Њен тим користи и најновији микротом и најновију магнетну резонантну томографију. Захваљујући томе изучавају односе који постоје између крви, костију, лимфног система и мишића.

Мелиса Тејт истиче да су по први пут у могућности да стигну до нивоа једне ћелије и да сагледају како се она храни и како је све повезано. Ова професорка је прва која овај систем примјењује на људима.

Слична истраживања се спроводе и на Харварду и на Универзитету у Хајделбергу у Њемачкој. Стручњаци на овим универзитетима праве мапе нервних путева који постоје у мозгу миша.

Мелиса Тејт је већ изучавала везу између преноса молекула кроз крв, мишиће и кости и артрозе на морским прасићима. Исто као и код људи, артроза се код морских прасића развија како старе. Сматра се да је то стање последица поремећаја у ћелијској комуникацији.

Овај систем би могао да нам подари нове третмане који би могли да се користе у лијечењу ове болести, укључујући и физичку терапију, као и превентивне вјежбе, наглашава Мелиса Тејт.

Мелиса Тејт је повезала Цајсову технологију и могућност коју нам пружају Гуглове мапе, да слику увеличамо са прегледа Земље до прегледа појединачних улица.

Отвара се пут ка значајним открићима. Она сада могу бити незамислива, али ће утрти пут ка бољем људском здрављу и бољем квалитету живота како старимо. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *