Ревизија игара на срећу: Софтвер плаћен а не користи се

Републичка управа за игре на срећу кршила је током прошле године више пута Закон о јавним набавкама, а рачунарски систем за онлајн надзор рада коцкарница, кладионица, као и других приређивача игара на срећу, који је плаћен око 300.000 марака, није ни стављен у функцију. Наведено је то у извјештају о ревизији финансијских извјештаја Републичке управе […]

петак, август 17, 2012 / 10:00

Републичка управа за игре на срећу кршила је током прошле године више пута Закон о јавним набавкама, а рачунарски систем за онлајн надзор рада коцкарница, кладионица, као и других приређивача игара на срећу, који је плаћен око 300.000 марака, није ни стављен у функцију.

Наведено је то у извјештају о ревизији финансијских извјештаја Републичке управе за игре на срећу за прошлу годину, а који је објавила Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Ово је први пут да су ревизори провјеравали пословање Републичке управе за игре на срећу, а осим кршења Закона о јавним набавкама БиХ, ревизори су утврдили да стварно стање није усаглашено са књиговодственим, због чега су дали мишљење са резервом.

Ревизори су утврдили да је на крају 2010. године Управа извршила признавање централног рачунарског система за онлајн надзор у износу од 299.199 марака, који је према евиденцијама у функцији од 1. јануара 2011. године.

Међутим, овај рачунарски систем, испоручен по уговору са фирмом “Комтрејд”, није стављен у функцију.
– Ревизији нису презентоване анализе и одлуке руководства о одустајању или одгађању имплементације овог рјешења. Хардверска опрема и инсталисани софтверски сервиси за управљање рачунарском мрежом користе се у капацитету значајно мањем од планираног – установили су ревизори.

Утврђено је да су стручне услуге Управу коштале лани 259.289 марака, а највећим дијелом за штампање, копирање и графичке обраде на шта је потрошено 251.216 марака.

– Штампање образаца посебних ознака, томболских картица, наљепница за Управу, за потребе приређивача игара на срећу, врши ЈУ “Службени гласник РС” – навели су ревизори и додали да је процијењена вриједност ове набавке 250.000 марака, те да осим уговора, у евиденцији Управе не постоји документација о спроведеном поступку набавке што није у складу са Законом о јавним набавкама.

Ни уговор о сукцесивном снабдијевању горивом, закључен са “Нестро петролом”, не садржи уговорену вриједност, нити је понуда саставни дио уговора.

Иако је у Управи, према правилнику, предвиђено да контролу и надзор врши посебна комисија коју формира директор, два пута годишње, о чему подноси извјештај, та контрола 2011. није извршена, а није спровођена ни раније.

Управа је буџетом за прошлу годину на располагању имала 903.065 марака, да би тај износ ребалансом био увећан за 26 одсто, односно на 1.139.000 марака. Укупно су потрошили 1.075.326 марака.

Хапшења

Ревизори су подсјетили да су због тежих повреда радних дужности, крајем 2011. године, два државна службеника привремено удаљена с посла, а један почетком 2012. године.

Инспекторке Републичке управе за игре на срећу Мирјана Јочић и Анита Вранчић ухапшене су у акцији “Кубикус”.

Окружни суд у Бањалуци осудио је Јочићеву на годину и шест мјесеци, а Вранчићеву на годину затвора због злоупотребе службеног положаја, те им је изречена и петогодишња забрана бављења послом инспектора.

Јочићева и Вранчићева су од новембра 2011. до 7. децембра исте године непосредно или путем телефона, особама које су организовале илегалне игре на срећу јављале вријеме и мјесто планираних контрола Управе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *