Ревизија: Андрићев институт није евидентирао новац добијен од Владе Србије

Андрићев институт у Вишеграду није ни прошле године евидентирао новчана средства и оснивачки улог у износу од 1.749.061 КМ (100.000.000 динара), која су Министарству науке и технологије Републике Српске још 2012. године дозначена од Владе Републике Србије за изградњу зграде и оснивање Андрићевог института, нити је објект у припреми у наведеној вриједности. На ово су […]

уторак, јул 21, 2015 / 12:40

Андрићев институт у Вишеграду није ни прошле године евидентирао новчана средства и оснивачки улог у износу од 1.749.061 КМ (100.000.000 динара), која су Министарству науке и технологије Републике Српске још 2012. године дозначена од Владе Републике Србије за изградњу зграде и оснивање Андрићевог института, нити је објект у припреми у наведеној вриједности.

На ово су упозорили ревизори, након контроле рада Министарства науке и технологије Републике Српске у 2014., при чему је за тај ресор републичке владе дато мишљење с резервом на финансијске извјештаје.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске је још раније дала препоруку која се односила на исправан рачуноводствени третман примљених новчаних средстава од Владе Републике Србије, али она још није проведена.

Утврђено је и да је "Андрићев институт“ средства од 297.340 КМ уплаћена у току прошле године, а која се односе на добијање дозвола и сагласности за објект зграде у Андрићевом институту, исказао у оквиру нефинансијске имовина у сталним средствима у припреми.

Та јавна установа, која је у надлежности Министарства науке и технологије, није још уписана ни у земљишне књиге.

Међутим, све то није била препрека да "Андићев институт“ и лани даје новчане позајмице "Андрићграду“ у Вишеграду, чији је већински власник режисер Емир Кустурица.

Ревизори су указали да је прошле године "Андрићев институт“ дао зајам од 25.000 КМ "Андрићграду“, без камате, како се наводи у ревизорском извјештају, у циљу очувања ликвидности предузећа. Зајам је враћен у току године.

Међутим, одобравање позајмице од јавне установе представља ненамјенску употребу јавних средстава и није у складу са Законом о буџетском систему и Законом о извршењу буџета Републике Српске.

Ревизори су препоручили директору "Андрићевог института“ да обезбиједи трошење буџетских средстава у складу са намјенама које су одобрене буџетом за текућу годину.

 

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *