Репрезентација Српске данас игра историјски меч, зар не?

Јесте ли знали да репрезентација Републике Српске испод 23 године данас игра пријатељску утакмицу у Удинама са италијанским прволигашем Удинезеом?  Пише Владимир Ковачевић за srpskacafe.com Ако нисте не кривите себе јер је тај меч који има потенцијално историјски карактер за фудбал у Републици Српској срамно катастрофално промовисан. Уствари промовисан је тако да је више медијске […]

среда, март 12, 2014 / 14:33

Јесте ли знали да репрезентација Републике Српске испод 23 године данас игра пријатељску утакмицу у Удинама са италијанским прволигашем Удинезеом?

 Пише Владимир Ковачевић за srpskacafe.com

Ако нисте не кривите себе јер је тај меч који има потенцијално историјски карактер за фудбал у Републици Српској срамно катастрофално промовисан.

Уствари промовисан је тако да је више медијске прашине својевремено изазвало безуспјешно оснивање аматерског фудбалског клуба Мало Ваљекано! Промовисан је тако као да је пут Удина отишла којекаква сеоска екипа испод обронака Влашића скупљена након што је завршила смјену чувања оваца.

Чињеница је да је меч репрезентације Републике Српске испод 23 године у Удинама историјски јер је први који Република Српска званично након више од двадесет година игра ван граница Републике Српске. Чињеница је да је тај меч историјски јер се игра у Италији, макар и против комбинованог састава славног италијанског клуба. Чињеница је да је тај меч историјски јер ће у Удинама људи видјети Републику Српску. Све остало, осим још чињенице да су руководећи људи Фудбалског савеза Републике Српске одавно заслужили да оду у историју, је благо речено брука и срамота.

Пред одлазак у Удине изабране српске врсте није организована прес конференција. Пред одлазак у Удине нико из Савеза се није сјетио да поведе новинаре да забиљеже историјску сусрет, то је учињено тек након што је неколицина новинара ентитетског јавног сервиса то предложила челницима Савеза. На званичном сајту Фудбалског савеза стоји само штура информација о одигравању утакмице и списак који је објавио селектор Бранимир Тулић. Тако се не постаје репрезентација а још мање озбиљан фудбалски савез.

Утакмицу у Удинама, иначе, и договорио је Бранимир Тулић користећи познанства која је стекао на семинарима у Италији.

Фудбалски савез Републике Српске годинама прича о репрезентацији Републике Српске. Народ утакмицу ентитетске репрезентације са нестрпљењем очекује готово од краја рата на овим просторима. А било је покушаја који су могли бити реализовани, јер Српска има дозволу Фудбалског савеза БиХ за оддигравање пријатељских утакмица. Уз одредјене прихватљиве услове који подразумјевају истицање симбола Босне и Херцеговине и неизводјење химне Републике Српске. Могли су да је икоме у Савезу стало да Српска одигра праву пријатељску утакмицу и тако фудбалском свијету покаже да жели да постоји.

Најатрактивнији противник о којем се причало мјесецима прије неколико година била је Каталонија. Људи који немају везе са Савезом начелно су договорили одигравање утакмице са Каталонцима али се све изјаловило јер је Савез чекао утакмицу са Србијом. Градски стадион у Бања Луци тако није видио Каталонију а није ни Србију јер је очигледно Република Српска Србији представљала само оружје у борби против Фудбалског савеза Косова! Републиком Српском Томислав Караџић пријетио је ФИФИ и УЕФИ због инсистирања Косова да игра пријатељске утакмице. Колико је био моћан у својим пријетњама показала је пријатељска утакмица у Митровици измедју Косова и Хаитија. Колико су озбиљна била настојања да Република Српска у Бања Луци одигра пријатељски сусрет са Србијом види се и из непостојања било каквог захтјева упућеног ФИФИ.

Република Српска сада наводно покушава да договори одигравање утакмица са Израелом и Грчком. Метузалеми у Фудбалском савезу који су се учаурили у фотељама даље од договарања вјероватно и не знају. Да знају макар би пут на ноге Удинезеу искористили за промоцију фудбала у Републици Српској. Ако ништа чуо сам да ће вечера након утакмице у Удинезеу бити врхунска. Резултат историјске утакмице ћемо вјероватно сазнати. Ако не од Фудбалског савеза онда већ некако. Двадесет први је вијек доба је интернета!

 0 КОМЕНТАРА

  1. izgleda ni Talijanima nije jasno s kim su igrali. ,,Guarda la sintesi e le intervista dell’amichevole dell’Udinese Primavera contro l’Under 23 della Bosnia ed Herzegovina“B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *