Репрезентација амбасадора стигла у БЛ, слажу се да суд није сјајан

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и дипломате из САД, Француске, Велике Британије и Њемачке стигли су у Бањалуку како би изразили забринутост коју дијеле у вези са предложеним референдумом о правосудним институцијама на нивоу БиХ. Са шефом делегације ЕУ у БиХ јуче су у Бањалуку стигли и амбасадор САД Морин Кормак, британски амбасадор […]

уторак, јул 14, 2015 / 19:57

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и дипломате из САД, Француске, Велике Британије и Њемачке стигли су у Бањалуку како би изразили забринутост коју дијеле у вези са предложеним референдумом о правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Са шефом делегације ЕУ у БиХ јуче су у Бањалуку стигли и амбасадор САД Морин Кормак, британски амбасадор Едвард Фергусон, француски амбасадор Клер Бодони, отправник послова Амбасаде Њемачке Адријан Полман и представник италијанског амбасадора.

"Признајемо и слажемо се да постоје значајни проблеми у вези са судским и тужилачким системом у БиХ на свим нивоима, укључујући и ниво БиХ. Међутим, структурисани дијалог о правосуђу постигао је неке значајне резултате у погледу процесуирања ратних злочина и у утирању пута апелационом суду на нивоу БиХ", наводи се у заједничкој изјави о планираном референдуму у Републици Српској.

Дипломате истичу да је нова стратегија за реформу сектора правосуђа у БиХ, која нуди оквир за правне реформе, у процесу израде и усклађивања између свих нивоа власти.

"Желимо радити заједно, у партнерском духу с властима у Републици Српској и у другим дијеловима земље, како бисмо оснажили правосуђе у цијелој БиХ, гарантовали његову независност и непристрасност те побољшали његов рад и ефикасност у циљу враћања повјерења јавности у правосудне институције", поручују се у изјави.

Уз оцјену да су правосудне институције на нивоу БиХ од кључног значаја за суверенитет и стабилност БиХ, стране дипломате изражавају дубоку забринутост да би предложени референдум могао представљати неуставан покушај не да се реформишу, него да се поткопају и ослабе, и тиме би представљао директну пријетњу суверенитету и безбједности земље у цјелини.

"То не може бити толерисано. Посљедње што БиХ треба јесте непотребно сукобљавање које би ослабило, а не подржало наше партнерство и реформе, за које се слажемо да су неопходне", поручују стране дипломате.

Из перспективе Европске уније планирани референдум, такође, озбиљно би наштетио путу приступања БиХ Европској унији тиме што би довео у сумњу способност БиХ да усвоји обавезујуће правне споразуме који би се поштивали у цијелој земљи.

"Питања у вези са правосудним системом јесу стварна и важна. Забринутост у том погледу дијеле како обични грађани тако и политичари. Нестрпљиво ишчекујемо конструктиван рад с властима Ребпублике Српске и другима, како би се ријешили поменути проблеми те зато позивамо на одговорност, дијалог и сарадњу", истиче се у заједничкој изјави прослијеђеној из Делегације ЕУ у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *