Рекордно мала количина леда у Арктичком океану

Лед у Арктичком океану смањио се на рекордно малу количину због топљења усљед овогодишњег врелог лета, саопштили су данас научници. Амерички Национални центар за податке о снијегу и леду објавио је да се арктички морски лед смањио на око 4,1 милиона кубних километара, али и да би у наредним седмицама могао још да се истопи. […]

понедељак, август 27, 2012 / 21:07

Лед у Арктичком океану смањио се на рекордно малу количину због топљења усљед овогодишњег врелог лета, саопштили су данас научници.

Амерички Национални центар за податке о снијегу и леду објавио је да се арктички морски лед смањио на око 4,1 милиона кубних километара, али и да би у наредним седмицама могао још да се истопи.

Овиме је превазиђен стари рекорд из 2007. године када је измерено да има 4,17 милиона квадратних километара леда на Арктику. Ти подаци су засновани на сателитиским снимцима који се праве од 1979. године.

Научник из америчког центра за снијег и лед рекао је да је топљење леда углавном посљедица глобалног загријвања које је настало због емисије штетних гасова за које је одговоран човјек.

И на Гренланду је ове године забиљежено рекордно топљење леда. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *