Реконструкција Ћуприје на Дрини: Седра из Бугојна и прикљученија

У Вишеграду је настављена реконструкција Ћуприје на Дрини, пројекат који са 10 милиона КМ финансира турска развојна агенција Тика, упркос закључку о стопирању радова док се не отклоне неправилности које, према оцјени стручњака, угрожавају ово свјетско добро од непроцјењивог значаја. Стручњаци упозоравају да је у реконструкцији уочено низ недостатака који се морају отклонити – од […]

среда, мај 14, 2014 / 08:20

У Вишеграду је настављена реконструкција Ћуприје на Дрини, пројекат који са 10 милиона КМ финансира турска развојна агенција Тика, упркос закључку о стопирању радова док се не отклоне неправилности које, према оцјени стручњака, угрожавају ово свјетско добро од непроцјењивог значаја.

Стручњаци упозоравају да је у реконструкцији уочено низ недостатака који се морају отклонити – од непотпуне документације, непријављивања радова надлежним институцијама, неограђеног градилишта, до неправилног уклањања постојећих фуга, употребе неодговарајуће седре.

"У протоколу је наведено да се мора употребљавати седра из вишеградске бање која је кориштена и приликом израдње моста. Међутим, на градилишту је затечена седра из Бугојна", рекла је за РТРС Милијана Окиљ из Републичког завода за заштиту културно-историјског насљеђа.

Она је додала да је из општине Вишеград добила информацију да су радови настављени, иако је прошле године донесен закључак да се радови не могу наставити док се не отклоне све неправилности.

Међу недостацима уочено је и набацивање камена, чиме је смањен проток воде између лукова, а члан Надзорног одбора за реконструкцију моста 1991. године Винко Дроца истиче да је питање шта ће се десити и колико ће мост "трпити" уколико се деси поплава као што је била 2010. године, када је проток воде био око 4.300 метара кубних у секунди.

Мост Мехмед Паше Соколовића у Вишеграду на листи је Свјетске баштине УНЕСКО од 2007. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *