Реге југоносталгија и културолошка балканофилија

Балкан Реге Конекшн је компилацијски ЦД који обухвата песме 16 извођача из Бугарске, Грчке, Хрватске, Мађарске, Македоније, Румуније, Словеније и Србије. Ова колекција песама пружа увид у срж веома живе и активне роотс реггае сцене Балкана. У питању је избор најинтересантнијих аутора и песама новијег датума – до две године старости, одабраних искључиво на основу […]

среда, мај 4, 2016 / 22:56

Балкан Реге Конекшн је компилацијски ЦД који обухвата песме 16 извођача из Бугарске, Грчке, Хрватске, Мађарске, Македоније, Румуније, Словеније и Србије.

Ова колекција песама пружа увид у срж веома живе и активне роотс реггае сцене Балкана. У питању је избор најинтересантнијих аутора и песама новијег датума – до две године старости, одабраних искључиво на основу квалитета.

Реге музика има дуготрајну и живу традицију присуства, прихватања и продукције на Балкану – од раних седамдесетих година прошлог века. Постоји духовна веза између реггае музике и балканске цивилизације, и то је главни разлог зашто је семе реггае музике и културе наишло на тако плодно тле у овом делу света. Порука бескомпромисне друштвене правде и братства међу људима, која представља суштину реггае музике, уједно је и срж свих балканских култура.

Балкански реге ипак има своје специфичне, локалне призвуке, а ових шеснаест бендова и извођача из осам балканских земаља пружају веома добру информацију о томе како звучи балкански реге.

Циљ овог издања је да створи живу заједницу балканских реге поклоника и стваралаца, која ће вероватно изнедрити регионални реге фестивал. Други циљ је показати остатку света квалитет и креативност овдашњих реге музичара.

А, на крају, у питању је музика са Јамајке

Фронтал овом приликом указује још једном, осим насловом, на чињеницу да сваки обухватнији културолошки пројекат из Београда готово по обавези садржи југоносталгичне ноте изразито забрањене или веома ријетке у другим бившим републикама СФР Југославије. Са друге стране, никада се, по народњачком моделу, ни у случају других врста музике не користи било каква одредница која би могла подсјећати на Србе, већ се српски коријен дослиједно замјењује изведеницама од Балкан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *