Реформа шпанског економског система расподјеле

Десничарска влада Шпаније је најавила да ће реформисати начин на који се финансирају презадужени региони, дан пошто је глатко одбила захтев Каталоније да јој буде додјељена фискална независност. Влада премијера Маријана Рахоја саопштила је ову одлуку у време економских несугласица са Каталонијом и спекулација да ће сјевероисточни високоразвијени регион сазвати ванредне изборе, пренјела је француска […]

субота, септембар 22, 2012 / 10:31

Десничарска влада Шпаније је најавила да ће реформисати начин на који се финансирају презадужени региони, дан пошто је глатко одбила захтев Каталоније да јој буде додјељена фискална независност.

Влада премијера Маријана Рахоја саопштила је ову одлуку у време економских несугласица са Каталонијом и спекулација да ће сјевероисточни високоразвијени регион сазвати ванредне изборе, пренјела је француска новинска агенција АФП.

Рахојева замјеница Сораја Саенз де Сантамарија изјавила је да већина од 17 шпанских региона сматра да није добар модел према коме Мадрид прикупља највећи део пореза, па затим новац расподјељује регионима.

„Ова влада је спремна да изврши процену модела расподеле”, рекла је замјеница премијера на конференцији за штампу послије недељног састанка владе.

Премијер Рахој је у четвртак у Мадриду разговарао са каталонским предсједником Артуром Масом, поручивши да „нема простора за преговоре о каталонском фискалном пакту”.

Каталонија сматра да далеко више даје централној влади него што добија заузврат.

Прошлог мјесеца, та покрајина је од централне владе затражила помоћ од пет милијарди евра како би отплатила 40 милијарди евра дуга, што је једнако петини њеног укупног бруто домаћег производа.

Стотине хиљада Каталонаца преплавиле су улице Барселоне прошле недеље, а многи од њих позвали су на отцепљење од остатка Шпаније и на економску независност. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *