Ребаланс: Више новца медијима, предсједнику, вјерским организацијама

Највеће уштеде у ребалансираном Буџету за 2012. годину Влада неће направити на материјалним трошковима како је најављивала, већ на поврату пореза грађанима. У приједлогу Ребаланса буџета највеће умањење је на ставци за поврат пореза из претходних година. Умјесто буџетом предвиђених девет, биће издвојено само два милиона КМ. Грађани ће остати и без додатних пола милиона […]

уторак, август 28, 2012 / 13:15

Највеће уштеде у ребалансираном Буџету за 2012. годину Влада неће направити на материјалним трошковима како је најављивала, већ на поврату пореза грађанима.

У приједлогу Ребаланса буџета највеће умањење је на ставци за поврат пореза из претходних година. Умјесто буџетом предвиђених девет, биће издвојено само два милиона КМ. Грађани ће остати и без додатних пола милиона за поврат пореза на доходак у овој години.

Ставке за стручне услуге су истина смањене за 4 милиона, али мање је пара и за остало. Уштедиће се један милион на изградњи објеката за дјецу, те на субвенцијама у шумарству и два милиона КМ на трансферу Фонду ПИО.

Девет милиона је одвојено за инвалиднине по споразуму са Борачком организацијом РС. Но нико до сада није спомињао друго највеће повећање у ребалансираном Буџету. Умјесто 300 000, Влада ће вјерским организацијама дати 5,5 милиона КМ.

Јавним медијима ставка је повећана 111% или 1,5 милиона КМ више него што је предвиђено буџетом за ову годину.

Пара ове године неће бити за почетак рада двије нове институције: Завода за просторно планирање и Завода за грађевинарство.

Изненађење је и нова ставка у ребалансу – издвајање 50 хиљада марака за “рад канцеларије РС у Мостару”, док је за санирање посљедица елементарних непогода предвиђено само 40 хиљада марака.

Нешто веће грантове добиће област културе, те побољшање ефикасности фирми, за боље услове у здравственим установама и РТРС.

Грантови су смањени: за оперативне намјене МУП-у, за националне мањине, култури Брчко дистрикта и студенским организацијама.

Неће се штедјети на свему. Трошкови репрезентације су већи за 100 хиљада КМ. Накнаде очито нису диране. Напротив, оне су веће за 88 хиљада марака. Грађани можда не могу очекивати поврат пореза, али неки од њих могу више медаља.

За ову намјену кабинету предсједника Српске буџет је повећан за 108 одсто.0 КОМЕНТАРА

  1. Al medijima povecanje za 111%, pa naravno, pa isto rade kao i za prosle izbore, ISTO, ISTO!!!!

    Ovo za vjerske objekte nemam rijeci, pored ovoliko nezaposlenih i izbubljenih treba pare davati u neke rusevine i cigle.

  2. 108% повећан буџет предсједнику снсд-а? Па зна се ко умије паре спичкати у ништа, предсједниче снсд-а, колико теби стварно пара треба да одеш негдје једном заувијек!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *