Ребаланс: Испоштован ММФ, ничија права нису умањена

Влада Републике Српске на данашњој сједници је разматрала Приједлог ребаланса Буџета Републике Српске за 2012. годину, по хитном поступку и Приједлог закона о измјени Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2012. годину, по хитном поступку. Ребалансом Буџета испоштоване су све обавезе преузете у Писму намјере са Међународним монетарним фондом, а ничија лична права, која […]

понедељак, август 27, 2012 / 18:06

Влада Републике Српске на данашњој сједници је разматрала Приједлог ребаланса Буџета Републике Српске за 2012. годину, по хитном поступку и Приједлог закона о измјени Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2012. годину, по хитном поступку.

Ребалансом Буџета испоштоване су све обавезе преузете у Писму намјере са Међународним монетарним фондом, а ничија лична права, која се односе на инвалиднине, борачке додатке и друго нису умањена, односно корисници ових права ће задржати примања која су им загарантована буџетом Републике за 2012. годину, саопштено је из Владе.

У оквиру Писма намјере дефинисано је смањење буџетског оквира са 1,825 милијарди КМ на 1,810 милијарди КМ, што је и испоштовано ребалансом буџета. Највеће уштеде су направљене на позицији Расходи по основу коришћења роба и услуга, те Осталој буџетској потрошњи. Сви буџетски корисници су добили задатак да изврше максималне уштеде водећи рачуна о очувању услова за несметано пословање и обављање својих задатака.

У Влади наводе да је прије сједнице Владе, Економско-социјални савјет Републике Српске дао једногласну подршку Приједлогу ребаланса Буџета Републике Српске за 2012. годину, што је јасан показатељ да обавезе дефинисане буџетом Републике за 2012. годину, које су предмет интересовања Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца, ребалансом Буџета нису промјењене. Прецизније речено, субвенције за подстицај извоза, као и субвенције за подстицај развоја пољопривреде и села, те лична и социјална давања, су остала на нивоу средстава која су била дата Буџетом Републике за 2012. годину.

Влада је обезбједила додатна средства у износу од 9,0 милиона КМ за реализацију Споразума о разумијевању и сарадњи потписаног између Борачке организације и Владе Републике Српске, од чега се на борачки додатак односи 6,7 милиона КМ, а на једнократну помоћ социјално угроженим лицима 2,3 милиона КМ. Поред тога, обезбјеђена су и додатна средства за реализацију Уредбе за подстицаје инвестицијама и запошљавању у износу од 1,0 милион КМ, стоји у саопштењу Владе РС.0 КОМЕНТАРА

 1. ОРВЕЛ > ФАРМА > Теле (Александар Џомбић)

  Е сад поставља се питање да ли због неспособности једног (жали Боже) предсједника владе читав народ треба да страда?

 2. Луда кућа, влада РС састављена од лудих снсд крава, опет закукуљено избјегава да каже гдје су направили тако „крупну“ уштеду у буџету!

  Ако узмемо да је издатак за социјалу и борачке тзв додатке 6,9+2,3=9,2 милке и око тога се натезао чак и тај виртуелни „Економско-социјални савјет РС“ како онда за скоро три пута већи рез и уштеду своде под „Остала“ буџетска потрошња?

  Па ово ни пас с маслом не би могао да прогута, а још поготово што тзв. Писмо намјере, не говори намјену трошења тог кредита, на шта ће се потрошити те паре, ако већ неке „трошкове“ отписују!?
  Гдје ће онда уложити средства од кредита ММФ-а?
  Да ли они мисле да смо ми стварно пили тинту или да смо „еволуирани“ климоглавци попут оне будалетине мр биггија!?

  Ако средства за борачку и социјалу остају залеђена, за шта се онда задужујете стоко усрана? Можда за непостојећи развој? Који програми? Ко ово постријеља на једном мјесту, остаће златним словима уписан у нашој српској историји!

 3. Боже што би волио да живим у Републици Српској из РТРС дневника а не у овој стварној.А што се владе тиче шта очекивати од експлозивне смјеше верзираних лопова и некомпетентних неспособњаковића.Да извинете,најебали смо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *