Разбијање митова: Бикове уопште не дражи црвена боја

За многе од нас, једини дио шпанске културе који знамо је окупљање на стадионима како би се присуствовало борби човјека у несвакидашњем одјелу и разбесњелог бика. При томе, тај исти човјек маше великом црвеном тканином и још више иритира бика. У неком тренутку, који сте сигурно видјели барем у цртаћима, црвена боја била је та […]

недеља, мај 25, 2014 / 10:11

За многе од нас, једини дио шпанске културе који знамо је окупљање на стадионима како би се присуствовало борби човјека у несвакидашњем одјелу и разбесњелог бика. При томе, тај исти човјек маше великом црвеном тканином и још више иритира бика.

У неком тренутку, који сте сигурно видјели барем у цртаћима, црвена боја била је та која је опчинила бика. Има смисла – цијела поента борбе с биковима је да бик јури за црвеним плаштом док матадор стоји са стране. Очигледно бик мисли да је плашт проблем.

Цијела прича у суштини није баш таква. Било ко, ко ради са биковима ће вам рећи да бикови не распознају боје.

У стварности, бикови се разбјесне покретима платна којим матадор маше. То би у суштини разбјеснело било кога, човјека или животињу, ко је убачен у ринг, а да је при томе држан гладан данима.

Како је настао мит?

Овај мит, је попут многих, настао због једноставног неразумијевања. Представа коју матадор изводи је подијељена на три дела; у прва два матадор користи жути огртач који се зове капоте.

Сврха ових дијелова је у суштини да разбјесне бика довољно дуго, да би се дошло до треће сцене. У њој, матадор показује чувени црвени огртач и тера бика у напад. У том тренутку, бик је довољно бијесан да му је апсолутно свеједно које је боје плашт. 

Сан Исидро: Бикови послали све матадоре у болницу, корида прекинута (ФОТО)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *