Расту шансе за нову америчку рецесију

Шансе да ће САД следеће године поново пасти у рецесију су порасле, саопштила је бонитетна агенција „Стандард енд Пурс” (С&П), наводећи као разлог ризике због европске дужничке кризе и буџетске штедње. С&П је повећао шансе да ће америчка привреда пасти у рецесију на 25 са 20 одсто, колико је прогнозирано у фебруару, будући да се […]

среда, август 22, 2012 / 08:08

Шансе да ће САД следеће године поново пасти у рецесију су порасле, саопштила је бонитетна агенција „Стандард енд Пурс” (С&П), наводећи као разлог ризике због европске дужничке кризе и буџетске штедње.

С&П је повећао шансе да ће америчка привреда пасти у рецесију на 25 са 20 одсто, колико је прогнозирано у фебруару, будући да се највећа свјетска економија и даље бори да се опорави од тешке кризе из 2008. и 2009, преноси агенција АФП.

Агенција је такође указала на могућност да америчка влада буде приморана да, према постојећим законима, значајно смањи потрошњу и повећа порезе 1. јануара, што би сломило економију.

„Економска активност је значајно смањена у односу на почетак године”, наводи С&П у извјештају о кредитним условима у Сјеверној Америци у вријеме глобалне неизвјесности.

„Истовремено, могуће посљедице европске дужничке кризе, могући фискални изазови и ризик да ће кинеска економија забиљежити тешко приземљење утичу на раст неизвјесности америчких економских проспеката”, наводи агенција.

Највећа свјетска привреда је у другом кварталу напредовала за 1,5 одсто, доста мање у односу на крај прошле године, а незапосленост је и даље изнад осам одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *