Раст цијене нафте изазвао пометњу на тржишту

Након проблема са вишком нафте на свјетском тржишту и константним падом цијена тог енергента, нове потресе изазвало је смањење производње црног злата.

уторак, мај 17, 2016 / 13:37

Након проблема са вишком нафте на свјетском тржишту и константним падом цијена тог енергента, нове потресе изазвало је смањење производње црног злата.

И прије него што се очекивало, у свијету се биљежи мањак нафте. Смањење производње довело је до неочекиваног поремећаја снабдијевања, наводе Голдман Сакс аналитичари, а преноси Блумберг. Због изненадног мањка нафте на свјетском тржишту, Голдман Сакс предвиђа да ће у другој половини године нафта коштати 50 долара по барелу, док је у марту процјењивала 45 долара.

Послије новог извештаја Голдмана, цијене нафте данас су у порасту. Барел референтне америчке поскупио је за 1,8 посто на 47 долара, док је нафта типа брент у Лондону такође добила 1,8 посто и вриједи 48,70 долара по барелу.

Колебања на тржишту нафте, велику штету нанијела су и економији Венецуеле, чланице ОПЕК-а и једне од највећих извозница црног злата у свијету. У тој земљи уведено је ванредно економско стање, инфлација се отргла контроли, а буџетски приходи знатно су опали од како је нафта изгубила скоро 70 посто вриједности.

Земља се суочава са озбиљним финансијским и социјалним проблемима, услед којих предсједник Николас Мадуро најављује да ће национализовати приватне компаније. С обзиром да су Кинези од 2007. године у Венецуелу уложили 50 милијарди долара, инвеститори очекују да Пекинг зајмом који ће бити враћан испорукама нафте, помогне тој земљи да преброди кризу.

Ипак, министар спољних послова Кине, одбио је коментарисати ситуацију у Венецуели:

"То су унутрашње ствари Венецуеле и зато нећемо коментирати ситуацију у тој земљи. Надамо се да ће Венецуела ријешити домаће проблеме и одржати националну стабилност и развој. Кина и Венецуела су стратешки партнери, наставићемо сарадњу на обострану корист". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *