Распростор: Неко брине и расправља о изгледу Бање Луке

Истраживачки центар за простор је у петак завршио прву серију програма „Распростор“ која је током три вечери у протеклих мјесец дана одржана на различитим локацијама у Бањој Луци.

субота, децембар 10, 2016 / 15:44

Истраживачки центар за простор је у петак завршио прву серију програма „Распростор“ која је током три вечери у протеклих мјесец дана одржана на различитим локацијама у Бањој Луци.

Распростор 1. је започео у новембру са два предавања. Јелена Станковић (докторирала архитектуру на Универзитету у Дандију, Шкотска) је 15.11. у Музичком павиљону, представила докторско истраживање "Невидљива Бањалука". Она је истакла да „Бања Лука коју замишљамо и памтимо обично није снимљена на картама – остаје невидљива. Као таква она постоји само у нашим сјећањима.“ „Неопходно је креирати нове карте сјећања да би од заборава сачували Бању Луку коју замишљамо и памтимо.

Исидора Каран (докторирала архитектуру на Универзитету у Гранади,Шпанија) је затим 16.11. у Студентском позоришту, представила истраживање “Интензивна мјеста у Босни и Херцеговини: Студија њихове конструкције и препоруке за њихово очување и унапређење”. Исидора је том приликом посебно нагласила да “урбани интензитет предтавља свакодневни ритам људи, који одређује конструкцију простора града и његове карактеристике”. А такође је предложила “нове приступе у урбаном обликовању у ширем смислу”.

Треће вече предавања је одржано у Смарт офис Ко-воркинг простору Бања Лука. Ведад Исламбеговић, (сарадник Универзитета у Сарајеву и партнер у Филтер архитектима) је представио план активности Асоцијације архитеката у БиХ 2016-2018, чији је предсједник, напомињући да активирање АА у БиХ “представља покушај отпора летаргији, са увјерењем да шансу за просперитет имамо само као заједница”. Коначно, проф. Хуан Луис Ривас Наваро са Универзитета у Гранади се у свом инспиративном предавању кроз само неколико “кључних ријечи” критички осврнуо на урбани простор Бање Луке, наглашавајући његов огромни потенцијал и наш однос према том истом простору.

Предавања су изазвала завидну пажњу публике, те покренула дискусију око тема политике сјећања, стварања интензивних мјеста у Бањој Луци, непходности организовања архитеката, те (не)култури планирања простора код нас и њеним посљедицима. Предавања су током три вечери у три различита простора окупила око 160 учесника, већином архитеката из науке и праксе, али и представника удружења грађана, културних радника, медија и друге.

Серија је одржана уз подршку Салона италијанске керамике Лео-Грес; Одјељења за друштвене дјелатности Административне службе града Бања Лука; Ј.П. Аквана Бања Лука – Музичког павиљона; Студентског позоришта Бања Лука и Смарт офис Ко-воркинг простора, Бања Лука. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *