Расправа о Хагу: Јосиповић у низу оних који су отказали учешће

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да неће учествовати у расправи о Хашком трибуналу у УН. “Нећу ни говорити, ни присуствовати расправи у Генералној скупштини УН", рекао је Јосиповић за "Вечерње новости". Тако расправу, оцјењује овај београдски лист, неће чути они због којих је заправо и покренута. Званични Загреб, ипак, још није одлучио да ли […]

четвртак, март 28, 2013 / 10:20

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да неће учествовати у расправи о Хашком трибуналу у УН.

“Нећу ни говорити, ни присуствовати расправи у Генералној скупштини УН", рекао је Јосиповић за "Вечерње новости".

Тако расправу, оцјењује овај београдски лист, неће чути они због којих је заправо и покренута.

Званични Загреб, ипак, још није одлучио да ли ће учествовати у расправи о Хагу коју је предсједавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић заказао за 10. април.

Дебату о теми "Улога међународне кривичне правде у процесу помирења" Јеремић је заказао након ослобађајуће пресуде за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача, које је Јосиповић примио одмах по доласку у Загреб.

Засад се зна да ће од предсједника држава у УН говорити предсједник Србије Томислав Николић.

Предсједник Савјета Србије за сарадњу са Хагом и потпредсједник Владе Расим Љајић каже за "Новости" да, што се тиче дебате у УН, не треба имати велика очекивања, али да не мисли да ће она донијети Србији ни штете, ни користи.

Амерички часопис "Форин полиси", који прати међународну политику, наводи да је у посљедњих неколико дана више међународних правних експерата отказало учешће у дебати, укључујући предсједника Међународног кривичног суда Сонг Санг-Хјуна, који је прво потврдио учешће, а онда одустао.

Међу онима који су отказали учешће је и извршни директор Хјуман рајтс воча Кенета Рот, док су Бан Ки Мунов специјални савјетник за превенцију геноцида Адама Дијенг и правник у канцеларији генералног секретара Патриша О’Брајен рекли да нису у прилици да присуствују расправи – преносе "Новости".  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *