Расподјела пара за културу: Пола Бањој Луци, пола осталима

Министарство просвјете и културе Републике Срспке расподијелило је 470.000 КМ за реализацију укупно 144 пројекта по Јавном конкурсу за суфинансирање пројеката/програма из области културе и умјетности Републике Српске за 2014. годину. Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да су средства подијељена за реализацију пројеката у 31 локалној заједници, а да ће […]

среда, мај 7, 2014 / 11:53

Министарство просвјете и културе Републике Срспке расподијелило је 470.000 КМ за реализацију укупно 144 пројекта по Јавном конкурсу за суфинансирање пројеката/програма из области културе и умјетности Републике Српске за 2014. годину.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да су средства подијељена за реализацију пројеката у 31 локалној заједници, а да ће откупљене књиге по овом конкурсу бити додијељене у 42 библиотеке у Републици Српској.

"Ако гледамо географску заступљеност, можемо рећи да су у регији Бањалука подржана 62 пројекта на који се односи 48,4 одсто укупно додјељених средстава, у Бијељину ће отићи 6,7 одсто средстава, у Добој 4,1 одсто, Српско Сарајево 27,5 одсто, у Приједор 7,8 одсто и у Требиње 5,3 одсто, а основни критеријум за додјелу средстава био је квалитет пројеката", рекао је Мутабџија на данас одржаној конференцији за новинаре.

Виши стручни сарадник за музичку и музичко-сценску умјетност у Министарству просвјете и културе Републике Српске Марија Филиповић рекла је да је значајно је напоменути да су конкурсима дефинисана нека нова усмјерења, нове категорије као што је подршка истарживањима у области заштите културног насљеђа и подршка ставаралаштва намијењеног дјеци.

"Такође, значајно је напоменути да је ове године расписан конкурс за откуп књига, који није био расписиван од 2008. године, у циљу директне подршке ауторима и 50 публикација биће достављено у 42 библиотеке", рекла је Филиповићева.

Конкурс за суфинансирање пројеката/програма из области културе и умјетности Републике Српске за 2014. годину је био отворен од 3. јануара до 15. фебруара.

Конкурс се односио за сваку област у култури посебно и то за суфинансирање пројеката позоришне продукције и позоришних фестивала, за суфинансирање пројеката филмских фестивала, музичке и музичко-сценске дјелатности, за суфинансирање пројеката из области ликовне и примијењене умјетности, дизајна и архитектуре и књижевних манифестација, затим за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина у 2014. години, те за откуп књига објављених у Републици Српској у 2012. и 2013. години.

Право подношења пријава имала су правна лица регистрована за обављање културно-умјетничке дјелатности у Републици Српској и установе које обављају дјелатност у области културе, а чији је оснивач јединица локалне самоуправе, односно правна лица регистрована за обављање издавачке дјелатности у Републици Српској.

Резултате конкурса заинтересовани могу видјети на интернет страници Министарства просвјете и културе Републике Српске и порталу "еКултура".0 КОМЕНТАРА

  1. Ако на eКултури заиста пише Српско Сарајево ја на сљедећим изборима дајем три гласа за ГМ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *