Расписан позив за средства за запошљавање

Завод за запошљавање Републике Српске расписао је јавни позив за кориштење средстава по Пројекту подршке мрежама социјалне заштите и запошљавања који се финансира из средстава Свјетске банке, рекла је Срни извршни директор за посредовање и активне мјере запошљавања Снежана Боровчанин. Боровчанинова је нагласила да је пројекат у складу са Економском политиком Републике Српске за 2012. […]

среда, децембар 5, 2012 / 08:49

Завод за запошљавање Републике Српске расписао је јавни позив за кориштење средстава по Пројекту подршке мрежама социјалне заштите и запошљавања који се финансира из средстава Свјетске банке, рекла је Срни извршни директор за посредовање и активне мјере запошљавања Снежана Боровчанин.

Боровчанинова је нагласила да је пројекат у складу са Економском политиком Републике Српске за 2012. годину и Акционим планом запошљавања за 2012. годину, а реализује га Завод за запошљавање у сарадњи са Јединицом за имплементацију пројекта у Влади Републике Српске.

Она је истакла да Свјетска банка посредством Пројекта подршке мрежама социјалне заштите и запошљавању /ССНЕСП/ пружа подршку властима у БиХ на усвајању и провођењу програма реформи и унапређењу мреже социјалне заштите.

Према њеним ријечима, Влади Републике Српске одобрен је кредит Свјетске банке у износу од 6.000.000 долара за Пројекат подршке мрежама социјалне заштите и запошљавању и намјерава да дио средстава у износу од 4.400.000 долара усмјери на провођење активних мјера на тржишту рада, и то суфинансирање запошљавања код послодаваца, суфинансирање самозапошљавања у области пољопривреде и малог бизниса.

Снежана Боровчанин је нагласила да су средства намијењена и за суфинансирање обуке, доквалификације и преквалификације према програмима за образовање одраслих, обука за рад на сезонским пословима, као и оспособљавање за вјештине које ће незапосленом лицу омогућити бољу позицију на тржишту рада, суфинансирање побољшања мобилности радне снаге и суфинансирање јавних радова.

"Пројектом су обухваћена незапослена лица са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске која активно траже посао и из категорије су угрожених и тешко запошљивих група, и то чланови породица корисника сталне новчане помоћи, омладина без родитељског старања старија од 18 година којој је потребна помоћ за осамостаљивање, социјално угрожени самохрани родитељи, социјално угрожене вишечлане породице и социјално угрожена лица – жртве породичног насиља“, рекла је она.

Боровчанинова је додала да су овим пројектом обухваћена и незапослена лица старија од 40 година, лица на новчаној накнади, лица која имају мање од пет година за један од услова за остваривање права на пензију, незапослена лица старости до 35 година, без радног искуства или са радним искуством до једне године, чланови породица погинулих, заробљених и несталих бораца, ратни војни инвалиди и цивилние жртаве рата и чланови њихових породица.

Она је појаснила да се средства одобравају бесповратно за запошљавање и то 1.500 КМ за развијене и средње развијене општине уколико послодавац запошљава радника на период од минимално годину дана, а 750 КМ уколико запошљава радника на период од минимално шест мјесеци, 1.800 КМ за неразвијене и изразито неразвијене општине уколико послодавац запошљава радника на период од минимално годину дана, а 900 КМ уколико запошљава радника на период од минимално шест мјесеци.

Према њеним ријечима, ако послодавац уговор о раду након годину дана продужи на најмање шест мјесеци, исплаћује му се стимулативна мјера у износу 10 одсто износа на годишњем нивоу.

Снежана Боровчанин је нагласила да је пројектом предвиђено да за самозапошљавање у области пољопривреде и малог бизниса буде додијељено 2.500 КМ за развијене и средње развијене општине, 3.000 КМ за неразвијене и изразито неразвијене општине, а минималан период самозапошљавања је годину дана.

Она је истакла да су предвиђена и средства за обуку, доквалификацију и преквалификацију, обуку за сезонске послове и оспособљавања која ће омогућити бољу позицију на тржишту рада и то у висини стварних трошкова обуке, а максимално 1.000 КМ по кандидату, ако период оспособљавања не прелази годину, за побољшање мобилности радне снаге до 600 КМ, за суфинансирање јавних радова 50 одсто најниже плате у Републици Српској по ангажованом раднику за пуно радно вријеме на мјесечном нивоу.0 КОМЕНТАРА

  1. Bilo je i do sada nekih davanja za poslodavce koji su zapošljavali radnike.Problem je što nikad niko nije kontrolisao koliko su ti radnici radili,da li su za svoj rad dobivali platu,da li su prema njima ispunjene sve zakonske obaveze prema ugovoru o radu.Mnogi poslodavci su po dobivanju ovih sredstava otpuštali radnike i primali nove,tražeći ponovo nova sredstva.
    Kamo sreće da ovaj program uspije,i da se neko zaposli.Ali…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *