Распакивање увријеженог мита: Ана Франк није пријављена нацистима

Нова студија, коју је објавио Музеј Ане Франк у Амстердаму, указује да Ана Франк и њена породица нису пријављени нацистима, већ да су случајно заробљени.

недеља, децембар 18, 2016 / 12:33

Нова студија, коју је објавио Музеј Ане Франк у Амстердаму, указује да Ана Франк и њена породица нису пријављени нацистима, већ да су случајно заробљени.

Према тој студији, упркос дугогодишњим истраживањима, не постоји конкретан доказ да су ауторка чувеног дневника и њена породица пријављени немачким окупаторима за вријеме Другог свјетског рата, што је довело до њиховог хапшења и депортације у логор.

Извршни директор Музеја Роналд Леополд навео је у саопштењу да нова истраживања, која је радио музеј указују да би "и други сценарији такође могли бити размотрени".

Једна од теорија је да је хапшење Ане Франк и њене породице било дио истраге о илегалном раду и фалсификовању карата у кући у којој су се они двије године скривали.

Истраживање упућује на два човјека која су се бавила илегалним штампањем карата и који су ухапшени раније те 1944. године, што се помиње и у дневнику Ане Франк.

Они су пуштени, али су их истражитељи често посјећивали у оквиру истраге.

"Компанија у којој су двојица продаваца радила је била дио истраге и привукла је пажњу званичника", рекао је Леополд и додао да и поред ових нових теорија, могућност да су били пријављени и даље стоји.

Ана Франк је писала дневних док се скривала и он је након завршетка Другог свјетског рата постао глобално препознатљив и симбол жртава Холокауста.

Ана Франк је умрла у Берген Белзен нацистичком концентрационом логору у 15 години, мало прије него што су га ослободиле савезничке снаге. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *