Распадне се сваки шести брак у Српској

Према најновијим статистичким подацима, у просеку се на хиљаду склопљених бракова – 153 заврше разводом, дакле пропадне сваки шести. Само током 2013. у Српској је регистровано 886 развода, док их је годину дана раније било 517. Највише је оних који одлуче да ставе тачку на заједнички живот после 15 година брака, а у другој групи […]

недеља, мај 11, 2014 / 18:35

Према најновијим статистичким подацима, у просеку се на хиљаду склопљених бракова – 153 заврше разводом, дакле пропадне сваки шести.

Само током 2013. у Српској је регистровано 886 развода, док их је годину дана раније било 517.

Највише је оних који одлуче да ставе тачку на заједнички живот после 15 година брака, а у другој групи по учесталости су парови који се разилазе пошто су заједно провели од пет до девет година.
Нажалост, мало је оних који прије него што напусте брачну заједницу, потраже помоћ у неком од саветовалишта.

Супружници једни другима леђа окрећу највише у Бањој Луци, што је и очекивано, јер је ријеч о општини са највећим бројем становника у РС, а следе Бијељина, Приједор и Теслић.

Према Породичном закону Републике Српске у захтјеву за развод брака није потребно наводити разлоге, довољно је навести – неподношљивост заједничког живота.

Бањолучки психолог Соња Станчић истиче да су главни разлози за све већи број развода норме које диктира модерно друштво, али и притисак средине.

– Многи су фактори који утичу да дође до крајње нетрпељивости међу парнерима и на крају до развода брака – објашњава Соња Станчић.

– Један од проблема је и у томе што се мало размишља о браку прије самог ступања у ову врсту заједнице, а обично су друштвене норме те које утичу на исхитрено ступање у сам брак. Ми смо, ипак, и даље, уз сву сву жељу да следимо светски тренд и културу понашања и даље поднебље провинцијских начела.

Станчићева наводи да парови, односно њихове породице које их „гурају“ у брак пре времена, више пажње посвећују начелима попут оног да је „до те и те доби нормално ступити у брак, имати дете, основати породицу“, а мање пажње усмјерено је на то да ли су будући супружници заиста једно за друго.

И социолог Иван Шијаковић сматра да на пораст броја развода значајно утиче и недовољно схватање значаја институције брака.

Брак све мање постаје институција за коју су партнери спремни да се боре и да је штите. Они брак све више доживљавају као нешто у шта могу да уђу и и из чега могу изаћи кад год хоће. С друге стране, вртоглав пораст броја развода може да се протумачи и као модни тренд, јер је за неке људе постала ствар престижа да иза себе имају што више развода.

Они у брак улазе као у тржни центар, уз предубјеђење да ће са партнером живјети док им буде лијепо и занимљиво – истиче Шијаковић.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац упозорила је да нема ефикасне заштите деце и њихових интереса у случајевима када родитељи услед прекида заједнице не сарађују са надлежним органима, нити поступају по њиховим одлукама.

Она је навела да је од 2010. до 2012. године регистровано 1.674 дјеце из разведених бракова, истичући да систем мора да дефинише ефикасне механизме поступања надлежних органа и њихов стални надзор. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *