Распад, дакле: Месић има рјешење за БиХ

Бивши хрватски предсједник и посљедњи предсједавајући Предсједништва некадашње СФРЈ, Стјепан Месић, тврди да има рјешење за превазилажење стања у БиХ, које ће, како најављује, прво понудити грађанима БиХ и међународној заједници. Месић вјерује да БиХ може да изађе из кризе и зачарног круга у којем се сада налази уколико дође до прекомпоновања државе. "Сматрам да […]

субота, март 1, 2014 / 16:21

Бивши хрватски предсједник и посљедњи предсједавајући Предсједништва некадашње СФРЈ, Стјепан Месић, тврди да има рјешење за превазилажење стања у БиХ, које ће, како најављује, прво понудити грађанима БиХ и међународној заједници.

Месић вјерује да БиХ може да изађе из кризе и зачарног круга у којем се сада налази уколико дође до прекомпоновања државе.

"Сматрам да је могуће прекомпоновати БиХ тако да свака та јединица, регија, како се звала, не буде национално обојена. Не бих је хтио само национално обојити. Предложио бих да се створе такве јединице које ће све бити вишенационалне. Неке с већински једним становништвом једне нације, друге са већински другим, али да је сваки грађанин у БиХ у државном смислу буде изједначен. Дакле, да припадност једној регији не значи да су други са мањим правима", рекао је Месић за портал Кликс.ба.

Након таласа фебруарских протеста у БиХ који су, нажалост, кулминирали и насиљем, још јаче се у региону и Европској унији (ЕУ) наметнуло питање будућности БиХ.
Месић сматра да се БиХ, каква је данас, не може придружити ЕУ.

"Дејтон је имао једину корист, а то је да је зауставио рат. Међутим, архитекте Дејтонског споразума нису створили функционалну државу БиХ, него хибрид који не може да функционише. Оваква БиХ се не може укључити у европски круг земаља јер није функционално уређена. Да би се то постигло потребан је нови Дејтон", рекао је Месић који сматра да није случајно да су се грађани дигли и напали власт и систем који је произвео више стотина функцонера, више нивоа власти, а уништио производњу.

"Треба прекомпоновати Босну и Херцеговину", рекао је Месић.

И потпредсједница хрватске владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић најавила је да ће Хватској ЕУ предложити рјешење за излазак БиХ из тренутне кризе.
Хрватски политички представници у БиХ сматрају да хрватски народ није једнакоправан са преостала два конститутивна народа – Бошњацима и Србима, и инсистирају на промени таквог стања.

За Бошњаке је, међутим, неприхватљиво било које рјешење које би значило даљу подјелу БиХ, односно формирање трећег, хрватског ентитета.0 КОМЕНТАРА

 1. B-)

  Samo treba ovaj dinosaurus da rjesava nase problemeB-)

  Nije uspio ni Jugoslaviju sacuvati(cak je bio ponosan njenim rasturanjem),negdasnji propagator “neovisnog“ razvoja regija po nacionalnom kljucu,odjednom postade propagator “bratstva i jedinstva“…ajde Stipe,mores it to boljeB-)

 2. Ovom čovjeku ne treba pridavati bilo kakvu pažnju.On je svoje odsvirao za sva vremena.Poznat kao veliki srbomrzac,i on bih da kroji sudbinu BiH.U svojoj zemlji više nije niko i ništa i ne znam zašto se njegovim stavovima pridaje bilo kakva pažnja.Istorija će ga pamtiti po krvavim rukama nevinih ljudi,kojima je on krojio sudbinu.Valjda će ga Bog kazniti za sva zlodjela što je počinio rušeći zemlju čiji je bio predsjednik.

 3. Travničanin, 01.03.2014. 18:27:48

  Zasto i ne pridavati paznju?
  Onaj ko je stajao iza projekta krvavog raspada u proslosti,sada propagira krvavi sastav…!?
  Treba obratiti paznju na ove stvari jer ako konstantno guramo glavu u pijesak,necemo vidjeti sumu od drveta.

 4. Ма лупање глупости, као неком прекомпозијом ће се рецимо промјенити нешто значајно или било шта рецимо у Зеници гдје у мјесној заједници имаш 5 хиљада Бошњака и 50 Срба, па сад ако Зеница не буде у ЗЕ-ДО кантону, него са Добојем, добиваће тих 50 Срба посао као од шале и то у Зеници, а овако не могу? Глупости.
  Исто и са обрнутим случајем, гдје су Бошњаци мањина, а кад би рецимо Бањалуци додали Бихаћ, ето у Бањалуци би преко ноћи никла радна мјеста за сва три народа? Које би се то фабрике по мулти-етничком шаблону отварале и ницале као печурке послије кише?

 5. ON GOVORI O ONOME STO JE SDS OBECAO STRANCIMA AKO MU POMOGNU DA OBORI SNSD I DODJU NA VLAST,TO ZNAJU I PTICE NA GRANI JEDNOM IZDAJNICI UVIJEK IZDAJNICI,ETO VAM PRIMJERA SRBIJE SAMO DA POBJEDI NIKOLIC I VUCIC BICE BOLJE SACUVACEMO KOSOVO ONI PRODASE SVE ZA SAKU DOLARA TADIC JE ZA NJIH EKSTREMAN SRBIN,E TO BI SE NAMA DESILO POBJEDOM SDS a ,ALI STO JE BABI MILO TO JOJ SE I SNILO.SNSD SNAGA SRPSKE…

 6. Ми сви добро знамо да је Месић увијек подржавао СНСД-е и сада то чини путем оба ХДЗ, то им је принцип заједничког дјеловања на стварању велике Хрватске, пардон они то шифровано зову трећи ентитет. Највећи заговорник тог трећег је управо њихов пулен Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *