Рамуш Харадинај ухапшен у Француској

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај ухапшен је у Француској по међународној потерници коју је издала Србија.

среда, јануар 4, 2017 / 21:05

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај ухапшен је у Француској по међународној потерници коју је издала Србија.

Птерницу против Харадинаја Србија је издала 2006. године због сумње да је починио ратне злочине на Косову током 1998. и 1999. године. Албански ТВ Клан јавља да се он налази у притвору у Француској.

Бота сот наводи да је хапшење потврдила његова породица.

Власти у Београду подигле су против Харадинаја 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила.

Рамуш Харадинај је бивши вођа ОВК и бивши косовски премијер.

Он је 2015. године био ухапшен на аеродрому у Љубљани, у Словенији, али је после неколико дана био ослобођен.

Хашки суд је ослободио Харадинаја оптужби за ратни злочин 2012. године. Тада су Харадинај и његови бивши помоћници Идриз Баљај и Лахи Брахимај пуштени на слободу.

Tрибунал je изрекао ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, од којих је главна да је било удруженог злочиначког подухвата.

Оптужница за Харадинаја тицала се злочина који су почињени од 1. марта до 30. септембра 1998. у време кад је он био командант такозване оперативне зоне Дукађин (Метохија).

То је био други пут да је Харадинај ослобођен оптужби.

Претходно, по окончању првог суђења, по оптужници за злочине на ширем подручју западног Косова, Харадинај и Баљај су ослобођени оптужби и пуштени на слободу, док је Брахимај био осуђен на шест година затвора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *