Рамазан на мундијалу, постити или не

У петак увече је почео Рамазан, месец обавезног поста у Исламу који ће бити велики изазов за фудбалере на Свјетском првенству. Иако ислам познаје изузетке од поста, какви су болесни људи и труднице, те они који се баве изузетно напорним послом или су у путу, овакве теме се потежу скоро сваки пут као питање свих […]

субота, јун 28, 2014 / 19:55

У петак увече је почео Рамазан, месец обавезног поста у Исламу који ће бити велики изазов за фудбалере на Свјетском првенству.

Иако ислам познаје изузетке од поста, какви су болесни људи и труднице, те они који се баве изузетно напорним послом или су у путу, овакве теме се потежу скоро сваки пут као питање свих питања. У  Курану постоји ајет који каже: "…а онај ко од вас буде болестан или на путу, нека напости исти број дана…", но упркос томе пред велики број фудбалера се ставља пред дилему.

Највише проблема могла би да има репрезентација Алжира јер су сви њени играчи муслимани.

Међутим, то ће утицати и на неке европске селекције јер Француска, Њемачка и Швајцарска имају бар по једног играча исламске вјероисповести у свом тиму, као и селекција Нигерије.

С обзиром на велике напоре на Мундијалу, и тешке временске услове у Бразилу, оним играчима који се буду придржавали овог строгог поста биће много теже да испуне обавезе на тренинзима и утакмицама због смањеног уноса хране и воде у организам.

"Моји фудбалери који желе да посте могу то да учине слободно. Што се тиче ове теме, никада нисам вршио притисак на играче да не посте. Поштујем свачију вјеру. Свако зна како се може прилагодити новонасталој ситуацији", рекао је селектор Француске Дидије Дешам.

Један од играча који је исламске вјероисповести, а који је важан за Њемачку је Месут Езил, који је донио одлуку у вези са постом.

Другачије мишљење имају чланови алжирског тима, у којем је већина већ одлучила да пости, без обзира на могуће последице.

"Веома је тешко стриктно се придржавати Рамазана током Свјетског првенства. Шта да радиш током утакмица које се играју од 1 или 5 часова, како не пити воду. То је немогуће, чак и опасно", сматра некадашњи селектор Сенегала и Гане Клод Лерој.

"Напорно радим и наставићу тако. Због тога нећу постити за Рамазан. Немогуће је да то ударим ове године", рекао је Езил.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *