Рајо Војиновић: Од Срба у Црној Гори се тражи да гласају против себе

Једно од решења српских проблема је да опозиција освоји већину и Српска слога буде дио те већине, а друго је да Српска слога буде довољно снажна опозициона групација у парламенту која ће као таква бити гарант заштите виталних српских интереса. И у једном и у другом случају власт ће морати да Србима чини уступке: у […]

четвртак, август 30, 2012 / 08:44

Једно од решења српских проблема је да опозиција освоји већину и Српска слога буде дио те већине, а друго је да Српска слога буде довољно снажна опозициона групација у парламенту која ће као таква бити гарант заштите виталних српских интереса.

И у једном и у другом случају власт ће морати да Србима чини уступке: у првом веће, а у другом свакако мање – каже у интервју за Фронтал, Рајо Војиновић, предсједник Извршног одбора Српске листе у Црној Гори.

Додаје да у Црног Гори, практично, нема других опозиционих гласача осим Срба, али је проблем у дјеловању оних који добију њихове гласове, па је то дјеловање често и против виталних српских интереса.

Шта очекујете од следећих избора, какав резултат ваше коалиције, може ли неко срушити Ђукановића?

-Очекујем, прије свега, консолидацију и усправљање српске националне заједнице у црногорској држави. Они које су Срби на претходним парламентарним изборима послали у парламент да штите виталне српске интересе – а то су српски језик, српска култура, Српска црква и социјално-економски и уставно-правни статус српске заједнице у друштву – су, излазећи у сусрет захтјевима власти на штету својих бирача, ту државу учинили тамницом за Србе.

Стога је улазак наше коалиције у парламент питање будућности, чак би се могло рећи опстанка српског имена на овдашњем тлу. Убијеђени смо, и свакодневно на терену добијамо доказе да Срби све то препознају. Стога чврсто вјерујем да ће наш изборни резултат бити такав да ће гарантовати заштиту свих кључних српских интереса.

Што се, пак, тиче питања смјене власти, то сигурно неће зависити само од нас. Уколико се деси да опозиционе партије на предстојећим изборима освоје већину, и уколико формирање те већине буде зависило од нас, ми ћемо онда, с обзиром на чињеницу да нам је главни противник Ђукановићев режим, учествовати у томе, али само и искључиво под условом да та нова већина уважи виталне српске интересе.

Кога је све окупила Српска листа од пређашних чланова? Ко је у колалицији Српска слога?

-Чланови Српске листе су сви бивши чланови Српске народне странке који су препознали да је Андрија Мандић ликвидацијом те странке кренуо путевима Новака Килибарде. У почетку је то био дио функционера СНС који су у старту прозрели због чега Мандић врши тзв. трансформацију СНС у НОВУ, а како маске све интензивније падају, тако се све интензивније умножава број наших чланова.

Данас Српска листа има организоване одборе у скоро свим градовима у држави. Прикупљање потписа подршке за нашу изборну листу, које је ових дана у току, недвосмислено свједочи да се наша снага увећава из минута у минут. Коалицију Српска слога, осим нас, у овом тренутку чине још три политичка субјекта: Народна странка, Отаџбинска српска странка и Странка српских радикала. Очекујемо и да нам се ускоро придружи Демократска српска странка др Ранка Кадића, али и друге мање политичке партије и НВО које окупљају Србе.

ДСС је, као што је јавности већ познато, ултимативно испоставила захтјев да је њен услов за приступања коалицији да њен лидер буде носилац листе. Ми га позивамо да прво приступи коалицији, уз наше гарантовање посланичког мандата у пролазу за њега или неког из његове партије. То је већ јавно учинио предсједник Народне странке Предраг Поповић, ево исто то чиним и ја. Нећу да вјерујем да му је мјесто носиоца листе важније од будућности српског народа, његовог језика и његове Цркве, најзад и од будућности странке на чијем је челу. Уколико ипак јесте, онда му је мјесто у ДФ. Знајући годинама господина Кадића, вјерујем и надам се да ће се замислити над овим чињеницама и донијети исправну одлуку.

Да ли је сарадња само предизборна, или ће чланице Слоге сарађивати и после избора?

-Не видим никакав разлог да се та сарадња не настави и послије избора и вјерујем да и остали конституенти нашег савеза размишљају на исти начин. Просто, ситуација у којој се Срби овдје налазе нагони нас да све наше страначке разлике у овом тренутку оставимо по страни и да се окупимо око онога што нам је заједничко – а то је, понављам, одбрана виталних српских интереса.

Који су највећи проблеми Срба у Црној Гори? Како ћете се борити за њих, која рјешења видите?

-Не зна се који је већи од већега – од сиромаштва као последице социјално-економске дискриминације, преко недефинисаног уставно-правног статуса српске заједнице, до удара на српски национални, језички, културни и вјерски идентитет. У црногорској држави практично нема других опозиционих бирача до Срба, иако је она вишенационална државна творевина. То је тако због тога што је она 2006. године настала и што функционише по правилу – сви против Срба. Умјесто да раде оно за шта су им бирачи дали повјерење, они што су их Срби на претходним изборима послали у парламент кренули су у сусрет црногорском идеолошком пројекту насилног црногорчења српске националне заједнице.

Већински српски језик којим је у последњих хиљаду и више година написано све што је написано и изговорено све што је изговорено на овом простору, захваљујући споразуму лидера парламентарне опозиције са премијером Игором Лукшићем је избачен из образовног система и на његово мјесто је устоличен тзв. црногорски језик са 32 слова под франкенштајновским именом наставног предмета: црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност. Ако се томе још придода чињеница да је црногорска држава практично без економије и да у њој социјално-економски статус грађанина зависи од државног буџета, те да су Срби по тој основи изложени снажној уцјени по обрасцу „ако хоћеш посао и пристојну егзистенцију, мораш бити Црногорац и присталица власти“, онда ћете се лако сложити с оцјеном да је ова држава постала тамница за Србе.

Стога су српско питање у црногорској држави и социо-економско питање у њој два имена за једно те исто питање. Сада се од Срба тражи да на овим изборима гласају против себе самих. Коалиција Српска слога ће то спријечити, јер је искључиво због тога формирана. Једно од решења српских проблема је да опозиција освоји већину и Српска слога буде дио те већине, а друго је да Српска слога буде довољно снажна опозициона групација у парламенту која ће као таква бити гарант заштите виталних српских интереса. И у једном и у другом случају власт ће морати да Србима чини уступке: у првом веће, а у другом свакако мање.

Шта је демократски фронт? Откуд у њему љубитељи НВО ЦПЦ, откуд Срби из НСД?

-То је творевина чији је основни задатак црногорчење опозиције, тј. Срба. Иза ње стоји тзв. Друга црногорска фамилија окупљена око медијске империје "Вијести" на чијем челу је доказани антисрбин Миодраг Перовић. Амбиција јој је, такође, и да у унутарцрногорском обрачуну око прерaсподјеле укупне друштвене моћи са тзв. Првом црногорском фамилијом, на чијем је челу Мило Ђукановић, Србе употреби као пјешадију и да их наговори да успут одустану од борбе за своје легитимне интересе. Све то они покушавају да изведу парама и јефтином демагогијом типа "рушење мафијашког режима", "помирење у Црној Гори", "борба против организованог криминала и корупције" и тако даље и томе слично…

Тамо се окупило друштво по принципу баба и жаба – од српских мандатопрежа и НАТО навигатора предвођених Андријом Мандићем и Гораном Даниловићем до најзагриженијих црногорских антисрба, рушилаца Његошеве капеле на Ловћену, чланова, како сте и сами примијетили, "црквених одбора" секте анатемисаног распопа Мираша Дедеића, колумниста антисрпског медијског смећа званог "Црногорски књижевни лист", политичких џелата окупљених око Небојше Медојевића који су српском идентитету, пресудном подршком ДПС-у и СДП-у у процесу доношења важећег дикриминаторског устава, намакли уставну омчу око гркљана…

НСД ту служи као мамац за лаковјерне и двадесетогодишњом Ђукановићевом владавином исфрустриране Србе, а неколицина НСД-оваца ће, уколико пројекат успије, заузврат добити мрвице са Перовићеве трпезе у виду сигурних мандата и апанажа који иду уз њих. Сама НСД, од тренутка када је Мандић извршио политичко убиство Српске народне странке, свакодневно свједочи да је све ово овако – од пактирања с Медојевићем, преко споразума о језичком питању с Игором Лукшићем, до удруживања с најљућим непријатељима српских интереса у црногорској држави. Они сада, по Перовићевом, али и по наговору одређених центара моћи из Западне Европе, којима је Ђукановић одједном од извођача постао сметња реализацији њихових планова на овдашњем тлу, покушавају да разбију СНП и Српску слогу, чиме заправо свједоче да не воде борбу за смјену режима већ за преуређење односа у опозицији, тј. за стварање опозиције са црногорским националним предзнаком.

Пошто у врху НСД одлично знају да добро знамо ко су и шта раде, трн у оку смо им ми из Српске листе. Зато не презају ни од најпримитивнијих облика негативне кампање. Покушавајући да нас у очима Срба повежу са Ђукановићевим режимом, ових дана су смислили простаклук од кога би се застидјеле и најпростије сеоске алапаче који гласи: српска сиса – др Миомир Мугоша. Тиме само потврђују да су пљунули на мајчину српску сису која их је млијеком отхранила и да су приљубили антисрпску сису – др Миодраг Перовић. Управо ту свијест је Његош описао чувеним стиховима: истурчи се плахи и лакоми, млијеко их српско разгубало.

СНП, чији предсједник Срђан Милић се изјашњава као Србин, није приступио ДФ. У каквом сте односу према њима? Које су разлике између фракција у СНП?

СНП окупља Србе. Код њих је, међутим, љевичарска идеолошка свијест, наслоњена на остатке анахроне комунистичке и још анахроније подловћенско-надсрпске свијести из времена краља Николе, наглашено снажна. То је, по мишљењу Српске листе, кључни разлог што СНП зна да у свом политичком дјеловању српске интересе често гурне под тепих.

Са српског становишта посматрано, никад се, међутим, не смије изгубити из вида чињеница да су тамо углавном Срби и да је та партија важна за будућност српске заједнице на овом простору. Што се тиче борбе коју у њој тренутно воде двије супротстављене фракције, мислим да сам тај проблем већ унеколико освијетлио у одговору на претходно питање.

Удар на СНП врши се из Демократског фронта. Лидерске амбиције Предрага Булатовића, који не може да се помири с чињеницом да више није прва личност у тој политичкој групацији, довеле су га у позицију да он буде тројански коњ Демократског фронта у редовима СНП-а. То што ових дана ради Булатовић значајно смањује шансе за добар изборни резултат опозиције. Но, то већ није никаква новост када је овај истрошени политичар у питању и то су Срби у црногорској држави на сопственој кожи провјерили много пута за претходних двадесет и више година.

Свједочили смо протестима против подгоричког режима. Како је то изгледало гледано из вашег угла, ко се окупљао, ко организовао?

То је љетос радио МАНС била је обична претходница Демократског фронта. Њихову причу су Срби прозрели за свега неколико дана и због тога је та прича доживјела фијаско у самом зачетку. Управо та чињеница нас држи у увјерењу да ће Срби и на предстојећим изборима показати да знају шта је у њиховом интересу. А тај инерес је – српска слога.0 КОМЕНТАРА

 1. ЦИЉ ОПРАВДАВА СРЕДСТВО
  пише: Бранислав Вујадиновић

  Предизборна кампања се увелико захуктава, а формирање политичких савеза приводи крају, па како су још увијек велике врућине ипак се можемо разхладити оном старом изреком „не пада снијег да покрије бријег….“
  Да је Црногорцу у крви да влада и да му је власт дража и важнија и од оно мало образа који се већ од почетка новог миленијума може назвати било чиме друго , само образом не, говори и податак о прикључењу за дом спремних 100% Црногораца владајућој црногорскоусташкој коалицији на  челу са последњим балканским тиранином Милом Ђукановићем, а све уз оразложење како је то једини политички савез који једино ради за добро Црне Горе и црногорског народа, што уствари и није далеко од истине собзиром да су за вријеме своје тираније елитној црногорској нацији дали и подарили све , па чак и оно што им ни по закону правде а и природе свакако не припада, а све на уштрб других народа и нација којима је Црна Гора родна груда, а некима чак и више него овој новокомпонованој елитној нацији.
  У овој предизборној лудници и ставарању разних политички накарадних савеза, Срби су своје мјесто нашли гдје им припада у СРПСКОЈ СЛОЗИ , једином политичком савезу чије су чланице од самог свог оснивања па до данашњег дана, једини борци и заступници националних српских интереса српског народа у земљи чуда на брдовитом Балкану. Према томе српско бирачко тијело овог пута не може имату никакву дилему око тога коме ће дати глас, јер што се тиче онога сто себе представља као српске представнике, а налази се у ДФ-у, ваљда је свима јасно да њима и кући знају да нијесу Срби и да су они уствари уз црногорскоусташки режим једни од навећих криваца за безнадежну ситуацију и дискриминацију коју преживљавају Срби у земљи чуда на брдовитом Балкану.
  СНП који се већ годинама одржава на политичкој сцени управо гласовима српских бирача, за које од свог оснивања па све до данас није урадио ама баш ништа корисно, само нанио више  штете, просипајући своју теорију расипања гласова на мале странке и тако онемогућавао њихов улазак у парламент ,данас се налази на великој муци како да опет остане као једна од доминатнијих опозиционих партија, што јој је и задатак од самог оснивања, наравно све у договору са својим бившим партијским колегама који владају овом малом земљом чуда на брдовитом Балкану још од краја прошлог вијека.
  Тек кад све ово прође и саберу се резултати и мандати, могући су и оправдани, сви политики савези и нормални и накарадни, наравно ако је то у циљу смјене двадесетогодишње тираније последњег црногоског краља Мила са јуначкога Чева, јер циљ свакако да оправдава средство. До тада СРПСКА СЛОГА никако не може бити у савезу са никим ко у својим редовима има осниваче црногорске православне секте и отимаче српског језика, цркве и српских националних интереса.
  Ако буде у могућности , а надамо се да хоће, да после избора буде веома битан чинилац у формирању власти, многи ће захтјеве за заштиту српских националних интереса, називати уценама и не знам како све већ, па нека зову како год хоће, али то ће ипак бити једини начин да се обесправљеним и обезглављеним Србима у земљи чуда врате основна љуцка права и заштите национални интереси неправедно одузети.
  Према томе ствар је свакако јасна и нема никакве дилеме, САМО СРПСКА СЛОГА СРБИНА СПАСАВА И СВАКИ СРПСКИ ГЛАС ЗА СРПСКУ СЛОГУ ЈЕ ГЛАС ЗА СПРСКИ СПАС.

 2. УЗАЛУД СТЕ ОПЕТ КРЕЧИЛИ
  Пише : Бранислав Вујадиновић

  Црногорски голуб превртач, као што само име каже, спада у ред уметничко – летачких раса голубова којих у нашој земљи има на претек. Због својих веома изражених особина „ППП“: питом – паметан – послушан, Црногорски превртач је веома погодан за узгој, па је као такав већ годинама успио да се одржи на политичком небу јуначке нам Црне Горе. Свој кратки лет и превртање увијек најављује јаким млатарањем крила и за њега се не може рећи да је добар летач, таман кад посмислите да ће још вишe да узлети он почне да се преврће,но његове акробације су ипак задивљујуће.
  Црногорски превртач је особа која често миjења своје мишљење, таман када помислите да знате са киме имате посла он промиjени своје мишљење.Договор са таквом особом на дуги рок сматра се практично немогућим, имају и своја удружења и измедју њих практично и нема неке велике разлике, осим у томе да ли им се иницијали удружења састоје од 2 или 3 слова,а једина и највећа разлика је у томе, који се највише испревртао.
  Катастрофално су превртљиви по околину.Не презају ни од чега ако треба постићи циљ , зависно од циља, само се преврћу док суштину нико не дира нити миjења. Концепција са које полазе углавном је непозната, мада на сва уста и све време о њој причају … Код те врсте голубова број превртања није ограничен.
  Ова птица превртачица у оринтологији позната по својој карактеристицној црвеној боји, ових дана прекречила је своје перје у три боје, па се као таква и представила црногорском бирачком тијелу. И то баш у оне три боје за које се што својим већим дијелом и уз помоћ остатка ове чудне политичке накараде борила и изборила да се улоне и прекрече у црвено и своје вјековно гучање замијени неразумљивим црногорским грактањем, а све уз благослов распопа Мираша и у друштву оснивача црногорске православне секте.
  Према томе узалуд сте опет кречили, Срби ће овога пута сигурно дати свој глас за Српску слогу и српски спас.

  http://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/331819933573866

 3. Подршка правим Србима, јединој нади за опстанак. Мада, морам примијетити да је чудно што се чланови СНП, иако логично помало комунисти, толико зазивају Бога, крст, цркву

 4. Е мој Митре нит се може направити шпорет од дрвета,ни свињац од мисирача ни од комуниста Срби.У сваком случају подршка Српској слози.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *