Рајко Васић: Симетрија значи унитаризам

Политичко образложење противљења Странке демократске акције и Сулејмана Тихића, могућим рјешењима избора Предсједништва БиХ, која су била у оптицају недавно у Бриселу, а која уважавају Устав и Дејтонски спопразум, гдје је Република Српска оно што јест и не може се дијелити по жељи политичког Сарајева, било би само дио политичког фолклора да није опасно. Оно […]

уторак, март 26, 2013 / 13:55

Политичко образложење противљења Странке демократске акције и Сулејмана Тихића, могућим рјешењима избора Предсједништва БиХ, која су била у оптицају недавно у Бриселу, а која уважавају Устав и Дејтонски спопразум, гдје је Република Српска оно што јест и не може се дијелити по жељи политичког Сарајева, било би само дио политичког фолклора да није опасно.

Оно је знак да сарајевски политички круг не одустаје од својих намјера које је некад исказивао Силајџић са „стопостотном БиХ“, па Лагумџија са федералном математиком елиминације валидног хрватског политичког представљања и СДА са „укидањем Републике Српске сваког дана“.

Захтјеви за симетријом у БиХ су захтјеви за унитаризацијом.

Босна и Хецеговина је једва оживљена у Дејтону и то управо на елементима асиметрије. Цијела њена историја асиметрична је, сви садржаји овог простора, од вјера и нација до културе и цивилизације, асиметрични су. То је и једини начин њеног даљег постојања. У смислу политичког система то може бити само асиметрична конфедерална унија.
Стога је захтјев СДА за симетријом не само захтјев за унитаризацијом него и аутустички корак уназад који доприноси неразумијевању и распаду

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *