Рајко Дукић пише министру Миловановићу

Поштовани, Данас сам дао налог да се рад Сектора “Дрвопрерада“ обустави, а око двадесетак запослених отпусти. Улажући око 4 милиона КМ властитих средстава и средстава ИРБ куповином савремене опреме, кроз обуку и усавршавање кадрова, од некадашње девастиране и пропале пилане “6. Август“ Милићи коју смо купили на лицитацији за око 800.000,00 КМ, направили смо индустријски […]

уторак, август 7, 2012 / 20:14

Поштовани,
Данас сам дао налог да се рад Сектора “Дрвопрерада“ обустави, а око двадесетак запослених отпусти.

Улажући око 4 милиона КМ властитих средстава и средстава ИРБ куповином савремене опреме, кроз обуку и усавршавање кадрова, од некадашње девастиране и пропале пилане “6. Август“ Милићи коју смо купили на лицитацији за око 800.000,00 КМ, направили смо индустријски капацитет који у технолошком, организационом смислу, па и уређености може да служи за примјер.

Без обзира на значајну подршку Компаније овај Сектор перманентно исказује губитке који су последица не само ниских цијена роба на тржишту већ превасходно високих цијена, улазних сировина – трупаца, пореза, доприноса и других дажбина.

Прије неколико мјесеци, у обраћању властима и јавности, с разлогом сам коментарисао стање у ЈП “Шуме“ Републике Српске које због лоше организације, неодговорности одговорних, криминала и разних лоповија, као и недовољног надзора од стране Власти, умјесто да буде носилац и подстрекач развоја дрвне индустрије у Републици Српској, бар као што је некада било, постало је губиташ и примјер бахатог и маћехинског односа прије свега оних којима је повјерено да брину о јавним односно општим добрима која припадају овом народу.

Више је него очигледно да сада, послије неколико мјесеци, од како је Власт покренула одређене активности, ради сређивања стања у ЈП “Шуме“ Републике Српске, утврђивању одговорности и прогона одговорних, десило се по оној народној “Тресла се гора, родио се миш“.

Није ми познато да је иједан конкретан потез урађен који би довео до тога да тржиште има јефтинију сировину, а Јавно предузеће извјеснију будућност.

Изјава Генералног директора, од прије неколико дана, да се стање поправља али да дугови расту и да су они премашили 56 милиона марака, не само да је противрјечна него је и забрињавајућа.

 

 

Мене као грађанина односно привредника интересује следеће:

 

– Како су настали толики дугови и ко су дужници. Без обзира што није непознато да ту спадају углавном пропали привредни субјекти државно-приватни па приватно-државни, грађани имају право да знају ко и на какав начин харчи њихова природна добра.

– Шта је урађено, односно шта ће се урадити даљом организацијом предузећа која су састављена од некадашњих профитабилних општинских газдинстава, а сада грцају у губицима и лоповлуку као што је нпр. ШГ “Бирач“ Власеница.

– Ко су одговорна лица која су, више него очигледно, доведена по основу подобности, а не по стручности, која су омогућила себи или другима прибављање противправне имовинске користи по основу крађа и малверзација, непоштовање Закона, када је у питању газдовање шумама, или по основу кориштења других привилегија.

– Шта сте урадили до сада, односно да ли ћете порадити да цијене сировина – трупаца које требају нашој прерађивачкој индустрији буду ниже и не веће него што су у окружењу. Са садашњим цијенама прерађивачи имају губитак на супстанци.

– Хоћете ли укинути неодрживи и бесмислени допринос који привреда плаћа за шуме.

 

У вријеме све жешће свјетске економске кризе која се нажалост ускоро неће окончати, која има и која ће имати несагледиве последице по привреду и грађане Републике Српске, за очекивати је да Влада дјелује ефикасније и транспарентније бар када је у питању сређивање стања у Јавним предузећима од посебног значаја за привреду и Републику Српску, као што су “Шуме“, “Жељезнице“, “Електропривреда“, итд.

 

Поштовани господине Министре,

 

Надам се да ћете ово моје писмо схватити добронамјерно и као гест подршке у рјешавању одређених проблема у конкретном случају везано за ЈПШ „Шуме Републике Српске“.0 КОМЕНТАРА

 1. Поштовани г. Дукић, у име министра примите дубоко извињење. Наиме, министар је преокупиран изборном кампањом у стратешкој општини/граду Бијељини и нема времена да се бави оперативно-тактичким проблемима снабдијевања ваше пилане или шта већ имате. Када министар постане градоначелник имаће више времена да се бави и оваквим писмима, а сигурно је да ће већина проблема, самим чином изборне побједе бити ријешена.:P

 2. Ne podrzavam Dukica,ali reci da Ministar sada ima prece poslove u kamanji je u najmanju ruku ponizno za institucije Srpske.
  Da li to znaci da ce sva pitanja iz oblasti poljoprivrede biti zapostavljena jer se Ministar bori za vlast u Bijeljini!?
  Ako je tako neka neko drugi preuzme Ministarsvo,a neka se gospodin Milovanovic povuce,a ne ovako,ako izgubi u Bijeljini i dalje ima rezervni polozaj u Ministarstvu…
  i ne samo to,koliko trpi resor i koliko energije i para se iz Ministarsva ulaze u Bijeljinu?

  Jadni seljaci…

 3. Мени ни овај Рајко није јасан, он би као да неког прозове, али да се нико не увриједи!

  Шта питаш мутавог послушника миловановића ту гњиду од човјека за стање у ЈП Шуме Српске, а само неколико километара од Милића стоје испред куће Звонка Бајагића власеничког снсд-е мафиоза, два билборда на једном све са заставицама снсд-а слика додик и мићо краљевић, а испод слике великим словима натпис „бог вас благословио“…а само десетак метара на другом крају дворишта стоји и даље билборд са натписом „Тешко Богу са нама какви смо“!

  Та два билборда све јасно поручују! Рајко питај поклисаре снсд-овске гдје се ђеде Републике Српске благо!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *