Рафинерија нафте дугује 595 милиона повезаним правним лицима!

Краткорочне обавеза Рафинерије нафте Брод веће су од обртне имовине за 39,6 милиона КМ, а нето задуженост је три пута већа од капитала. Способност Рафинерије да настави пословање зависи искључиво од континуиране финанансијске подршке матичног предузећа Њефтегазинкора Русија, закључила је независна ревизорска кућа „Дилојт“ Бања Лука. У ревизорском извјештају за 2014. годину ревизор је скренуо […]

среда, април 29, 2015 / 09:31

Краткорочне обавеза Рафинерије нафте Брод веће су од обртне имовине за 39,6 милиона КМ, а нето задуженост је три пута већа од капитала. Способност Рафинерије да настави пословање зависи искључиво од континуиране финанансијске подршке матичног предузећа Њефтегазинкора Русија, закључила је независна ревизорска кућа „Дилојт“ Бања Лука.

У ревизорском извјештају за 2014. годину ревизор је скренуо пажну да је нето губитак прошле године био 25,3 милиона КМ, а акумулирани губитак је премашио 526,8 милиона КМ.

Дилојт: Сумње у трансферне цијене са повезаним правним лицима

Ревизор отворено сумња у законитост трансферних цијена Рафинерије са повезаним правним лицима.

“Друштво има значајне трансакције са повезаним правним лицима. Иако руководство Друштва сматра да Друштво посједује повољну и адекватну документацију у вези са трансферним цијенама, постоји неизвјесност да се захтјеви и тумачења пореских и других органа разликују од тумачења руководства“, оцјењено је у извјештају.

Наставља се задуживање

Рафинерија је 05. јануара узела дугорочни кредит од Зарубежњефта Москва 15 милона евра за исплату репрограмираних пореских обавеза према Пореској управи РС. Овим је Рафинерија исплатила 13 рата према репрограму. Само пар мјесеци раније, (28.11.2014.) Рафинерија је узела још један краткорочни кредит од 14,6 милиона КМ од Оптима групе, са роком враћања до 31. јануара 2015. године.

Рафинерија је 2014. године завршила са дугом према Пореској управи од 105,5 милиона КМ за бескаматно репрограмиране пореске обавезе. Дио дуга 2,2 милиона КМ платила је прошле године куповином обвезница РС.

Рафинерија не плаћа ни накнаду за коришћење градског грађевинског земљишта. Рафинерија дугује Влади 3,5 милиона КМ, колико је Влада РС умјесто ње платила општини Брод за коришћење градског грађевинског земљишта.

Рафинерија повезаним лицима дугује 595 милиона КМ!!!

Укупне дугорочне обавезе Рафинерије износе 621 милион КМ, од тог износа чак 595 милиона КМ односе се на на обавеза према повезаним правним лицима (Оптима група, Зарубежњефт, Њефтегазинкор, Рафинерија уља и Нестро Петрол Бањалука).

Рафинерија повезаним правним лицима само по основу камата за дуговорочне кредите дугује 75 милиона КМ, што је приближно њеном укупном годишњем приходу од „продаје учинка“ Оптима групи од 79,3 милиона КМ колико је износио у 2014. години. С друге стране Оптима група Бањалука дугује Рафинерији 31 милиона КМ или 13 милиона КМ више него 2013. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *