Радојичић: Осјети се нова енергија у влади

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да су од нове Владе Републике Српске велика очекивања, те да су видљиви нова енергија и иницијатива премијера Жељке Цвијановић и министара. “Очекује се нова идеја, нова енергија и рјешавање барем неких од постојећих проблема. Од ове владе су очекивања озбиљна, али она има маневарски простор […]

недеља, март 17, 2013 / 11:50

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да су од нове Владе Републике Српске велика очекивања, те да су видљиви нова енергија и иницијатива премијера Жељке Цвијановић и министара.

“Очекује се нова идеја, нова енергија и рјешавање барем неких од постојећих проблема. Од ове владе су очекивања озбиљна, али она има маневарски простор такав какав има. Има глобалну економску кризу и она не може да мијења свјетске економске токове“, рекао је Радојичић.

Говорећи о јучерашњим састанцима у Влади, Радојичић је синоћ за Алтернативну телевизију навео да су разматрани приоритети и шта треба даље да се ради у смислу политика, а суштина сваке политике су кадрови, финансије, економија и владавина права.

“То су наредни кораци које разматрамо. Влада би требало у недјељу поново да засједа и да разматра сљедећи кадровски ниво. Прошле године смо говорили о промјенама. Ево, дошло је до неких промјена у Влади, а сада је сљедећи степен на реду”, каже Радојичић.

Према Радојичићевим ријечима, то је ниво јавних предузећа, установа, агенција и помоћника министара.

“То је сљедећа степеница која улази у реконструкцију. Влада ће већ у недјељу почети да разматра овај ниво власти. Сљедеће питање су финансије и економија. Ту је цијели спектар тема – од пословног окружења и онога што очекујемо да се у парламенту донесе, као што су нови закони за брзу регистрацију предузећа“, рекао је он.

Радојичић је нагласио да ће бити разматрано и питање новчаних средстава за пољопривреду, чије је рјешавање у овом моменту ургентно због прољећне сјетве.

“Чак и по цијену да неке друге ствари не буду финансиране, морају се ријешити средства за субвенцију за пољопривреду и за прољећну сјетву“, истакао је Радојичић.

Он је навео да су разматрана и нека друга питања из области финансија и да је већ договорено да се настави пракса састајања викендима.

“Викенд је вријеме када можемо да се састајемо, с обзиром да обављамо различите дужности и немамо радним данима могућности да сви будемо на окупу, тако да ћемо и у наредним викендима наставити да разматрамо једно по једно од ових питања“, рекао је Радојичић, који је и потпредсједник СНСД-а.

Он је рекао да ће бити разговора и са коалиционим партнерима када су у питању јавна предузећа, пошто су на неким функцијама и њихови чланови.

“Када смо ушли у разговор о промјенама у Влади разговарали смо и са коалиционим партнерима. Нико није заштићен. СНСД је већински у ношењу власти, међутим, то не значи да и коалициони партнери не морају носити свој дио одговорности. И они имају својих кадрова у јавним предузећима, у Влади и на разним другим мјестима, па и они морају бити спремни на разговор о кадровској обнови“, каже Радојичић.

Он је своју недавну посјету Бриселу оцијенио као веома корисну и позитивну, наводећи да је вани позитивнија слика него што је неки овдје приказују.

“Република Српска се у Бриселу доживљава као неко ко није проблем, ко је чак лидер у области европских интеграција, са свим оним што радимо, а не на нашу штету, наравно. Мислим да имамо повољнију међународну позицију, говорећи поготово о ЕУ, него што смо имали ранијих година. Проблеми и кочничари су лоцирани негдје друго“, нагласио је Радојичић.

Он је прецизирао да је у Бриселу имао двадесетак састанака, што је један од знакова позитивног односа према Републици Српској.

“Долази нова резолуција о БиХ, која би пред Европским парламентом требало да се нађе половином априла. Она је у нацрту за сада врло коректна. Наравно, сад се сударају различити лобији иза сцене“, рекао је Радојичић.

Он је додао да постоји снажно неформално лобирање неких кругова, који преко неколико дежурних европских посланика служе интересима појединих сарајевских кругова, који подносе амандмане и покушају да то окрену на неку другу страну, али је поручио да ни Република Српска не сједи скрштених руку.

“У овом моменту нисмо више означени као `лоши момци`. Чак и овдје, нажалост, а не желим да говорим само о медијима, прави се много лошија слика него што она тренутно јесте“, рекао је Радојичић.0 КОМЕНТАРА

 1. Ali, igori ne kaže kakva energija: pozitivna , ili negativna.
  E, moj najgori, onaj ko nas gurne u govna , nije za očekivati da nas izvadi iz njih.
  Onaj ko je razgradio, ne gradi ponovo, jer nije majstor toga zanata.
  Od lopova ne možemo očekivati da nam vrati ono što nam je ukrao. Pljačkaške horde su podijelle plijen i iznijele ga davno iz Srpske.

 2. Средином деведесетих смо се као гимназијалци смијали ликовима који су се појављивали у емисијама народне музике под неким чудним именима типа Чуки, Шеки, Гага Долар, Сотир,… Не само да су им била смијешна имена, већ и њушке, али права посластица су били ти „дубокоумни“ текстови. Но, ту се бламирали и они који су већ били остварени у свијету те фолк музике, па је једна од најгорих била Нада Топчагић. Овај наслов ме баш подсјети на један тај ултра хит, добар за испод црвеног шатора:

  РОДИО СЕ СИН, МАЛИ ГОСПОДИН,
  ………….
  па каже:
  „Oko mamino
  srce tatino
  pamet babina
  snaga dedina…..“

  Е ту енергију о којој говори г-дин Радојичић најбоље осликавају ова два последња стиха: ПАМЕТ БАБИНА, СНАГА ДЕДИНА, да,да, то је наша нова-стара Влада.

  😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *