Радојичић: Измјештање тржног центра је тек идеја

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић изјавио је данас да је измјештање тржног центра још увијек “само идеја”, те да су у току разговори са инвеститором.

четвртак, јануар 5, 2017 / 12:30

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић изјавио је данас да је измјештање тржног центра још увијек “само идеја”, те да су у току разговори са инвеститором.

"Ићи ћемо на измјену више регулационих планова која се тичу центра града. На овој локацији је започела изградња шопинг центра, али проблем може бити саобраћај и приступне саобраћајнице. У то се можемо увјерити већ сада, а посебно је изражено током јутарњих и подневних шпицева. Градња шопинг центра на тој локацији би сигурно донијела још веће проблеме у саобраћају, које би град тешко могао да ријеши", казао је Радојичић.

Он је подвукао да би, у архитектонском смислу, било оптимално да се на тој локацији архитектура “наслања на постојећи изглед”, са објектима грађеним за вријеме Врбаске бановине, односно да се направи парк и споменик палим борцима, те евентуално, још један објекат културе.

"Подземне гараже нису спорне, јер нам у центру града ионако требају додатна паркинг мјеста. Према њиховом садашњем пројекту, граде се три подземне етаже за паркирање, што нама савршено одговара. Међутим, свака даља градња преко тог нивоа нам не би одговарала", додао је Радојичић.

РТРС преуранио са проглашењем посла

Умјесто великог шопинг центра у центру града, Бањалука би већ догодине могла добити парк и споменик палим борцима, на који се чека већ годинама. Како сазнаје РТРС, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић покренуо је инцијативу да се велики шопинг центар на угловима Српске и Улице Васе Палегића, чија је изградња почела још прошле године, измјести на локацију тзв. Паскулине циглане, свјестан инфраструктурних проблема с којим се град суочити уколико би тржни центар заиста био саграђен на садашњој локацији.

Суочен са овим проблемом, Радојичић је одмах, по преузимању мандата, покренуо преговоре са инвеститорима, који граде овај шопинг мол, како би се избјегао потенцијално велики инфраструктурни проблем, пошто се страхује да би, по изградњи тржног центра на овој локацији, настао саобраћајни хаос, с обзиром на отежани приступ локацији и немогућност проширења приструпних саобраћајница.

С тим циљем, инвеститорима је предложено – а с чим су се они начелно сложили – да ову локацију замијене за градско земљиште на Паскулиној циглани, гдје постоје неупоредиво бољи услови за градњу и функционисање шопинг мола. С друге стране, град би остварио двоструку добит, пошто би, захваљући већ изведеним грађевинским радовима, град добио велику подземну гаражу, изнад које би био саграђен велики парк, у којем би централно мјесто заузимао споменик палим борцима Одбрамбено- отаџбинског рата

– Овим потезом рјешавамо више великих проблема – хроничан недостатка зелених површина и паркинг простора у центру града, те, коначно, изналазимо адекватну локацију за споменик палим борцима. План се, успут буди речено, савршено уклапа у оно што је градоначелник промовисао још у предизборној кампањи, кад је обећао више зелених површина, паркова, али и рјешавање проблема локације и изградње споменика палим борцима, пошто је актуелна локација код Ферхат пашине џамије, благо речено, неумјесна. Увјерени смо да се на ову локацију неће бунити, јер је апсолутно адекватна за ове намјене. Такође, парк, који би требао нићи на тој локацији, биће нешто на чему ће нам завидјети у региону, јер величина те парцела пружа невјероватне услове да то постане права зелена оаза. Наравно, то не поидразумиејева да ће град на то потрошити милионе, које нема, него да се за реалтивно мали новац – али уз велику прецизност приликом пројектовања – добијемо зелену површину, која ће, са архитектонског становишта, служити на понос свим Бањалучанима – тврде наши извори из Градске управе.

Пошто је план још у повоју, још увијек није позната финансијска конструкција, али се очекују да ни са те стране неће бити већих проблема, пошто ће град ионако да приходује велики новац на основу грађевинске дозволе и такси за изградњу шопинг мола на Пакуслиној циглане, пошто и ова локација спада у "екстра прву зону", у којој су дозволе ионако највише.

У исто вријеме, градским властима на руку иде и то што су на садашњој локацији већ изведени земљани радови, јер се на тај начин знатно смањују трошкови изградње подземне гараже.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *