Радојичић: БиХ прошла кроз три транзиције

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да је БиХ, за разлику од других земаља које су прошле транзицију, прошли кроз чак три транзиције. "Једна из комунистичког друштва у тржишну привреду, гдје један дио предузећа није издржао, друга је била распад бивше Југославије гдје је дио предузећа такође пропао и трећа транзиција […]

петак, октобар 12, 2012 / 15:26

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да је БиХ, за разлику од других земаља које су прошле транзицију, прошли кроз чак три транзиције.

"Једна из комунистичког друштва у тржишну привреду, гдје један дио предузећа није издржао, друга је била распад бивше Југославије гдје је дио предузећа такође пропао и трећа транзиција је сам рат који је физички, посредно или непосредно, такође уништио дио привреде и предузећа", рекао је Радојичичћ на Мраковици у наставку парламентарног форума "Шта политика може учинити за развој привреде и привредне сарадње".

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић представила је гостима из Њемачке шта све ова институција може обезбиједити за подршку привреди и инвеститорима.

"То су свеобухватне информације о пословном окружењу Републици Српској, средства за покретање пословних активности као и средства за већ покренуте пословне активности које ће обезбиједити како нове инвестиције тако и повећање броја запослених или задржавање постојећег броја радника", казала је Вујнићева новинарима на Мраковици.

Она је њемачке госте упознала са кредитним линијама које постоје у ИРБ-у, начинима и условима за добијање кредита, као и са начинима улагања у хартије од вриједности.

"ИРБ је са пласманом почео 2008. године и од тада до 30. септембра ове године пласирано је 1,3 милијарди КМ што кроз кредите, што кроз улагања у хартије од вриједности. Финансијска актива са 30. јуна ове године била је близу три милијарде марака", навела је Вујнићева.

Професор Улрих Блум са Универзитета у Халеу изјавио је да би за БиХ најважнија била реиндустријализација.

"Ако погледате карту Европе, видјећете да су све земље које имају развијену индустрију, искључене из кризе. У процесу реиндустријализације треба користити индустријско насљеђе, те сарађивати са високошколским и научним институцијама да се обезбиједи одговарајућа политика финансирања и подршке", поручио је Блум.

Извршни директор развојне агенције њемачке покрајине Саксоније Петер Нотнагел рекао је да је овај скуп веома занимљив за њемачку делегацију и да је то почетак за предстојеће конкретне активности.

"Ми смо имали три врсте инструмената подршке привреди: помоћ за мала и средња предузећа, могућност професионализације кадра и инвестирање у технолошке иновације, поготово стварање нових производа. Можемо препоручити да уведете инструменте које већ немате јер су код нас дали резултате", рекао је Нотнагел.

Форум "Шта политика може учинити за развој привреде и привредне сарадње" организују Народна скупштина Републике Српске, Фондација "Конрад Аденауер" и Парламентарни форум за средњу и источну Европу.

Наставак форума данас је на Мраковици отворила министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић говорећи о теми "Пословна клима и могућност улагања у Републику Српску“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *