Радмановић: Важно је да попис буде на прољеће

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је да је стратешки и политички важно да у БиХ на прољеће буде проведен попис становништва, како би до краја године био предат упитник за кандидатски статус у ЕУ. Радмановић каже да није разумио разлоге Еуростата да попис у БиХ буде помјерен, истичући да треба учинити све да до […]

субота, децембар 22, 2012 / 11:00

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је да је стратешки и политички важно да у БиХ на прољеће буде проведен попис становништва, како би до краја године био предат упитник за кандидатски статус у ЕУ.

Радмановић каже да није разумио разлоге Еуростата да попис у БиХ буде помјерен, истичући да треба учинити све да до тога не дође.

"Ако неко тражи да за јесен пролонгирамо попис, онда он мисли да нећемо бити у прилици да испуњавамо упитник до краја године, а то није добро за БиХ", рекао је Радмановић у интервјуу за "Дневни аваз".

Он је оцијенио да је кредибилна апликација за чланство у ЕУ сада реалнија него раније.

"Имамо два питања из Мапе пута и мислим да их можемо испунити. За трансформацију ОХР-а требамо ријешити питање државне имовине. Чини ми се да све то можемо ријешити до половине 2013. године", рекао је Радмановић.

Он истакао да је једино рјешење да питање усклађивања одлуке Суда у Стразбуру у случају "Сејдић-Финци" асиметричан избор у Предсједништво БиХ.

Радмановић је рекао да договор "шесторке" буди наду, јер се види да то функционише – усвојен је буџет за наредну годину, а постоји и договорени пакет закона, за који се нада да ће проћи у парламенту БиХ.

Он је нагласио да остаје проблем власти у Федерацији БиХ, који мора да буде ријешен јер ремети односе у БиХ.

"Шесторка ће морати тај проблем посредно рјешавати", рекао је Радмановић.

Говорећи о могућности евентуалног укидања визног режима за грађане БиХ, Радмановић је рекао да ни политичари, нити грађани нису направили ништа да би визни режим био поново уведен.

"Ово би био директан удар на грађане. Не стоје приче ЕУ", рекао је Радмановић и додао да би увођење виза било неоправдано.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *