Радмановић: Лагумџија да поднесе оставку!

Уколико је министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија дао нелегалну инструкцију представнику БиХ да у Генералној скупштини УН гласа за резолуцију о Сирији, онда би морао да поднесе оставку, изјавио је данас Срни члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.  "Таква инструкција се смјела издати само ако су три члана Предсједвништва БиХ договорили став. […]

субота, август 4, 2012 / 16:51

Уколико је министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија дао нелегалну инструкцију представнику БиХ да у Генералној скупштини УН гласа за резолуцију о Сирији, онда би морао да поднесе оставку, изјавио је данас Срни члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.

 "Таква инструкција се смјела издати само ако су три члана Предсједвништва БиХ договорили став. Поставља се питање које није чисто политички став: Како се одговара када неко прекрши Устав? Сматрам да је оставка први потез", рекао је Радмановић.

Он је нагласио да се није могло и смјело догодити да представник БиХ баз усаглашеног става Предсједништва на сједници Генералне скупштине УН гласа за резолуцију о Сирији, коју је предложила Саудијска Арабија.

"То је уставна категорија. Предсједништво БиХ одлучује консензусом о спољној политици и овим гласањем се показује да је дио носилаца функција у БиХ спреман да направи унутрашњи проблем због међународних питања у којима БиХ не учествује", рекао је Радмановић.

Члан Предсједништва БиХ из Српске је нагласио да случај гласања о резолуцији о Сирији није први пут да се тако нешто ради.

"БиХ није ниједним потезом допринијела да се било шта лоше деси у Сирији, а тешко да шта може помоћи да то престане. Код гласања се показало да наш глас није пресудан ни за, али нити против резолуције", рекао је Радмановић, додавши да су то све разлози због којих је Предсједништво БиХ требало донијети одлуку.

Представник БиХ је током јучерашњег гласања у Генералној скупштини УН подржао резолуцију о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија и којим се изражава отворена подршка оружаној побуни против владавине сиријског предсједника Башара ал Асада.

Представник БиХ на сједници Генералне скупштине УН инструкцију да гласа за резолуцију добио је из кабинета министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, на основу сугестије предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић – Бабић рекла је раније Срни да је представник БиХ требао да буде уздржан, будући да Предсједништво БиХ није заузело званичан став о сиријској кризи.

Резолуцијом, која је усвојена са 133 гласа "за", 12 "против" и 31 уздржани, власти Сирије се осуђују због употребе "тешког наоружања".

Амбасаде Велике Британије, САД, Француске и Њемачке у БиХ изразиле су раније наду да ће се БиХ у Генералној скупштини УН придружити САД и свим чланицама ЕУ током гласања за нацрт резолуције о Сирији.

Русија је раније изразила став да предложена резолуција има једнострани и неизбалансиран карактер, јер је сва одговорност за дешавања у Сирији у потпуности пренесена само на сиријске власти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *