Радмановић-Јосиповић: Улазак Хрватске у ЕУ имаће рефлексије на БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и предсједник Хрватске Иво Јосиповић сагласили су се да ће улазак Хрватске у ЕУ имати позитивне рефлексије на цијелу регију, а да ће посебно бити користан за БиХ. Радмановић је након састанка са Јосиповићем у Мостару нагласио да је долазак предсједника Хрватске у БиХ јако важан, те да су односи […]

четвртак, март 21, 2013 / 16:48

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и предсједник Хрватске Иво Јосиповић сагласили су се да ће улазак Хрватске у ЕУ имати позитивне рефлексије на цијелу регију, а да ће посебно бити користан за БиХ.

Радмановић је након састанка са Јосиповићем у Мостару нагласио да је долазак предсједника Хрватске у БиХ јако важан, те да су односи двије земље на високом политичком нивоу и да нема отворених питања.

"Али има неких текућих отворених питања о којима смо разговарали иако нису у надлежности предсједника. Главна тема јесте улазак Хрватске у ЕУ, а сви у БиХ смо задовољни што Хрватска за који мјесец постаје чланица ЕУ и мислимо да је то од користи за све грађане БиХ", рекао је Радмановић новинарима у Мостару.

Радмановић је навео да са Хрватском има малих проблема на граници, која је врло дуга, више од хиљаду километара, те да се и он и Јосиповић труде да дају допринос како би се ти проблеми ријешили.

"И ова дводневна посјета предсједника Хрватске значи да побољшавамо односе у цијелом региону, јер је Хрватска важна и за друге земље западног Балкана које чекају свој пут према ЕУ", рекао је Радмановић.

Јосиповић је навео да је у БиХ као и до сада наишао на расположене домаћине и обавио пријатељске разговоре, те да су се бавили ситуацијом у вези уласка Хрватске у ЕУ.

Он је истакао да, као што је ЕУ прилика за Хрватску, она је прилика и за БиХ.

"Хрватско чланство у ЕУ отвара могућности које до сада нисмо имали. Неке околности се и мијењају, као што је однос Хрватске према споразуму Цефта, а замах који Хрватска буде имала уласком у ЕУ ће добрим дијелом бити рефлектован и на земље у регији, посебно на БиХ", рекао је Јосиповић.

Он је истакао да је стратешки интерес Хрватске да све земље у регији постану чланице ЕУ, те да им је БиХ најважнији партнер и сусјед, не само због заједничке границе, већ и због пријатељства, историје, те чињенице да су многи грађани Хрватске поријеклом из БиХ, а да многи живе и у БиХ и у Хрватској.

"Моја теза је да европска граница између БиХ и Хрватске у новим околностима не смије бити ‘кинески зид’ него мора спајати људе и сигуран сам да ће Хрватска, БиХ и ЕУ наћи најбоље модалитете како да остане та повезаност између наше двије земље", навео је хрватски предсједник.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *