Радмановић: До краја године статус кандидата

БиХ планира да до краја године поднесе апликацију за статус кандидата за чланство у ЕУ и очекује да ће дијалог на високом нивоу крајем јуна у Бриселу понудити нова рјешења и путоказе овом процесу, изјавио је данас у Београду члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.  Обраћајући се учесницима самита Процеса сарадње у југоистичној Европи /СЕЕЦП/, Радмановић […]

петак, јун 15, 2012 / 14:23

БиХ планира да до краја године поднесе апликацију за статус кандидата за чланство у ЕУ и очекује да ће дијалог на високом нивоу крајем јуна у Бриселу понудити нова рјешења и путоказе овом процесу, изјавио је данас у Београду члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

 Обраћајући се учесницима самита Процеса сарадње у југоистичној Европи /СЕЕЦП/, Радмановић је рекао да је БиХ опредијељена за европске интеграције без обзира на повремене застоје и спорост у рјешавању појединих услова на том путу.

Он је оцијенио да свако калкулисање у вези са даљим проширењем, утврђивање рокова унапријед за поједине земље или групе земаља које долазе из неких европских кругова може бити контрапродуктивно и штетно за цијели регион.

Радмановић је нагласио да се БиХ противи обустављању даљег проширења ЕУ након уласка Хрватске 2013. године "које заговарају поједине политичке снаге из Европе, јер таква политика дијели регион и преостале земље у Европи на оне које могу бити и оне које не могу бити чланице ЕУ".

Истичући да је то лоша порука за цијели регион, али и за Европу у цјелини, Радмановић је оцијенио да ће то повећати евроскептицизам и подстаћи нове подјеле и фрагментације у региону.

Радмановић је рекао да БиХ цијени разумијевање за њене унутрашње прилике, сложено уставно – правно уређење и политичке специфичности и поручио да за даљи развој и напредак БиХ нису потребни спољни посредници, јер своје унутрашње проблеме, у властитом интересу, може сама ријешити.

"Нама треба подршка за оно око чега се сами унутар БиХ заједнички и демократски договоримо како би то и остварили. Требају нам позитивна искуства других земаља у сличним ситуацијама, а не рецепти из прошлости, ултиматуми и притисци. БиХ је заснована на Дејтонском мировним споразуму и уз асистирање специјалног представника ЕУ у БиХ има све потребне и реалне услове за испуњавање реформских обавеза и промјена према чланству у ЕУ", рекао је Радмановић.

Када је ријеч о регионалним питањима, Радмановић је поновио да се БиХ залаже да се питање Косова и Метохије ријеши путем преговора на бази дијалога Београда и Приштине у оквиру Резолуције 1244 УН и пратећих преговарачких аранжмана са ЕУ.

Радмановић је поздравио рад СЕЕЦП-а као форума за политички дијалог који не ограничава друге облике регионалне сарадње.

"БиХ је од самог почетка досљедно опредјељена за регионалну сарадњу као начин који замјењује вријеме сукоба и затегнутих односа између земаља југоисточне Европе", рекао је Радмановић.

Он је додао да је СЕЕЦП форум за политички дијалог о питањима сарадње међу државама региона и као такав има перспективу, који државама не ограничава друге облике сарадње.

"Противимо се даљој институционализацији СЕЕЦП и других регионалних иницијатива јер то само води даљој непотребној бирократизацији овог процеса и прикривању конкретне суштине односа међу државама. Све отворене проблеме између земаља треба рјешавати билатералним путем – дијалогом и преговорима користећи постојеће институционалне механизме на бази међународног права",рекао је Радмановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *