Радмановић: А од Јапана, десет пројеката

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је данас да је Амбасадор Јапана у БиХ Хидеа Јамазаки потврдио да је Влада Јапана одобрила реализацију десет инфраструктурних пројеката помоћи за БиХ у текућој фискалној години, укључујући оба ентитета. Ријеч је о најновијем пакету помоћи Владе Јапана БиХ за текућу фискалну годину, која завршава марта 2014. године, саопштено […]

среда, март 27, 2013 / 13:36

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је данас да је Амбасадор Јапана у БиХ Хидеа Јамазаки потврдио да је Влада Јапана одобрила реализацију десет инфраструктурних пројеката помоћи за БиХ у текућој фискалној години, укључујући оба ентитета.

Ријеч је о најновијем пакету помоћи Владе Јапана БиХ за текућу фискалну годину, која завршава марта 2014. године, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Пројекти се односе на обнову школа, изградњу депонија за одлагање смећа, пројекте водоснабдијевања и електрификације локалних заједница, изградњу објеката за пружање медицинских услуга и јачање туристичких потенцијала земље.

Радмановић је захвалио амбасадору Јапана за досадашњу помоћ коју је Јапан пружио БиХ у протеклом периоду, а посебно за ову посљедњу одлуку Владе Јапана.

"Јапан је и до сада помагао БиХ и, што је најважније, та помоћ никада није била условљавана неким политичким разлозима. Посљедњи пакет помоћи Владе Јапана БиХ додатно ће учврстити пријатељске односе двије земље и убрзати унапређење билатералне сарадње", истакао је Радмановић.

Саговорници су размијенили мишљења и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, проблемима у вези Владе ФБиХ, задацима и плановима нове Владе Републике Српске и испуњавању услова БиХ на њеном европском путу.

Говорећи о дешавањима у Влади ФБиХ, Радмановић је нагласио да та дешавања оптерећују укупни развој БиХ, али и пријете блокадом свакодневног живота у Федерацији.

Радмановић и Јамазаки сагласили су се да би домаћи политичари требали све више преузимати одговорност за будућност БиХ на себе, а међународна заједница треба само помоћи колико може. "У овом тренутку сви се требамо сконцентрисати на промјену Устава БиХ и имплементацију одлуке у предмету `Сејдић-Финци`, као важном услову процеса европских интеграција", навео је Радмановић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић информисао је амабасадора Јамазакија и о различитом расположењу јавности у два ентитета у БиХ у вези приступања НАТО-а, те о проблемима у вези са овим процесом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *