Рад на Јужном току код нас почиње за годину дана

Почетак израде гасовода „Јужни ток“ представља дефинитивну потврду пројекта који ће донијети добробит свим земљама кроз које пролази, па и Републици Српској, која ће добити прикључак на двије милијарде метара кубних гаса годишње, изјавио је Срни вршилац дужности директора предузећа „Гас-Рес“ Слободан Пухалац. Он је истакао да изградња "Јужног тока" на територији Републике Српске за […]

субота, децембар 8, 2012 / 21:16

Почетак израде гасовода „Јужни ток“ представља дефинитивну потврду пројекта који ће донијети добробит свим земљама кроз које пролази, па и Републици Српској, која ће добити прикључак на двије милијарде метара кубних гаса годишње, изјавио је Срни вршилац дужности директора предузећа „Гас-Рес“ Слободан Пухалац.

Он је истакао да изградња "Јужног тока" на територији Републике Српске за нас значи бројне погодности и додао да се финансијски ефекти у овом тренутку не могу мјерити, али да ће они бити изузетно позитивни и значајни.

Пухалац је навео да би израда крака гасовода кроз Републику Српску могла почети тек крајем 2013. године, с обзиром на то да је ријеч о великом пројекту за који треба обавити низ предрадњи међу којима је прво потписивање тројног споразума, између Србије, Српске и "Гаспрома", а потом и формирање заједничког предузећа "Гас-Реса" и "Гаспрома".

"Када будемо формирали заједничко предузеће онда ћемо, на бази припремљеног материјала и биланса које имамо, наставити са радом. Практични радови могли би почети тек крајем 2013. године", оцијенио је Пухалац.

Према његовим ријечима, за сада нема процјене колико ће коштати израда крака кроз Републику Српску, коју ће, како је најављено, финансирати Руси.

"Инвестиције ће, сигурно, бити веће од 500 милиона евра, а оне ће обухватити и основне магистралне правце и изградњу термоелектрана на гас", навео је Пухалац.

Он претпоставља да би заједничко предузеће могло да буде основано у првом кварталу наредне године и сматра да ће та фирма, у којој ће Руси бити већински партнер, много утицати и на рокове изградње.

"Руси имају изузетно искуство, изузетне могућности, и техничке и финансијске, а наше је да пратимо тај ритам. Не сумњам да ћемо са своје стране све процедуре у надлежностима Републике Српске убрзано рјешавати", сматра Пухалац.

Он је подсјетио да се у Републици Српској припремају пројекти гасификације за 24 града и општине, а да је до сада урађен пројекат гасификације за Бањалуку.

Пухалац је рекао да нема информација о тачном датуму озваничавања радова на изради "Јужног тока" у Србији, које је раније најављено за децембар, али је додао да очекује да ће и гасна компанија из Републике Српске бити позвана да присуствује том свечаном чину.

Траса гасовода кроз Републику Српску требало би да иде од Бијељине, преко Посавине и Бањалуке, до Новог Града.

Руски предсједник Владимир Путин озваничио је јуче почетак изградње гасовода "Јужни ток" у граду Анапа на Црном мору, у јужном руском региону Краснодар, и рекао да је овај догађај значајан не само за руску, већ и европску енергетику.

Гасовод ће бити дуг 2.400 километара и протезаће се преко Црног мора и територија Србије, Мађарске и Словеније, до Италије. Гасовод ће моћи да транспортује 63 милијарди кубних метара гаса годишње, а његова градња биће довршена 2015. године по цијени од минимално 16 милијарди евра.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово је још једно мудо од предузећа, да би се удомили бивши министри. Прво су поставили Братића за директора непостојеће хидроелектране „Дабар“, а сад и овом коњу нађоше ухљебљење у још једном имагинарном предузећу. Докле више мамицу вам бандитску, какав Јужни ток, кад и слијепац види куда иде траса гасовода.x-(

 2. Ми смо одавно низ поток бачени, кад ти режим нуди велика обећања, спремај све што имаш за храну, знај биће још горе!

 3. „Руси имају изузетно искуство, изузетне могућности, и техничке и финансијске, а наше је да пратимо тај ритам…:D:D:D:D

  …ти си мало жешћа будалетина…

  …али је додао да очекује да ће и „ГАСНА КОМПАНИЈА“ из Републике Српске бити позвана да присуствује том свечаном чину…:D:D:D:D:D

  партнерски односи нема шта…машне већ поодавно имате, још ташна и факс, најновији ауди, и то је то…

  „Инвестиције ће, сигурно, бити веће од 500 милиона евра, а оне ће обухватити и основне магистралне правце и изградњу термоелектрана на гас“:(:(:(:(:(

  ово већ није смешно, ово су веома озбиљне ствари…

  Па и браћа Руси нас ономад добронамерно опоменуше да смо „веома мали народ, са веома великим амбицијама и прохтевима“…или по нашки речено „зинуло вам дупе…

 4. Srbija je za taj Južni tok poklonila NIS rusima, a rusi 400 miliona evra koliko su platili NIS mogu iscrpsti nafte iz postojećuh bušotina u Srbiji. Mi smo isto tako dali u privatizaciji rafinerije rusima. Sada se samo hvale kako su dobili Južni tok, isto kao da to znači da ćemo od sada pa do vijeka besplatno dobijati gas iz tog Južnog toka. Tu su teške besmislice, kad nema nikakve privredne aktivnosti onda se kao privredni uspijesi slave uspiješno zaduživanje i taj Južni tok. Ko će uopšte u osiromašenom narodu imati navca da plaća gas kad i struju jedva plaćaju. Kolike evropske cijene gasa ćemo plaćati, to niko ne govori, važno je da se sada obećaje i termoelektrana na gas, kupovaćemo gas pa proizvoditi struju, a hidroelektrane nećemo graditi nego ćemo dati stranim investitorima. Naš ugalj iz rudnika ćemo pokloniti stranom investitoru a onda ćemo kad to budemo dali i kad to sve bude poteošeno za 40 godina, za koliko ima uglja, struju proizvoditi tako što ćemo kupovati gas pa proizvoditi struju i plaćati 20 puta skuplju struju.
  Vlasti bi umesto što obećava takve projekte Južni tok bilo pametnije da se okrene sopstvenim resursima i energentima proizvodimo energiju i razvijamo industriju mi se na ovaj način dovodimo i zavisnost od ruskog gasa, od uvoza energenata.

 5. Значи…Србија је требала да одбије пројекат за који се отимају многи и одрећи се тих 200 милиона евра годишње такси?

 6. Iz Srbije stanac koji je kupio nis godišnje izvlači 400 miliona evra nafte iz nalazišta, a za toliko je prodat NIS.
  A mi smo dali i naftnu indistriju i Birač i sada dajemo i elektroprivrede sa rudnicima i rijekama. Jedino što će nam plačati 5 miliona godišnju rentu na rudnik, a to ide u budžet opštine.
  Najavljena je i investicija u izgradnju termoelektrane na gas, kad se uvede preko kraka Južnog toka.

 7. Кажу Руси да су 2010. год. произвели нафту у вредности 45 милиона долара.Ако нафта није поскупила од тада 10 пута,онда ти је рачуница погрешна.И не би било први пут.и производња се повећала,због нових технологија,ал’ сумњам да је за више од 10 пута.
  Шта смо ми требали урадити са Рафинеријом Брод,да је претворимо у пунионицу воде?

  Сад да се вратимо на питање…Србија је требала да одбије пројекат за који се отимају многи и одрећи се тих 200 милиона евра годишње такси?

 8. Rafinerija Brod je uz Željezaru Zenica najveći industrijski kompleks u BiH i ona je poklonejna stancu, nije investirano ništa od one obećane milijarde, Rafinerija državi ne plaća poreze, radnici rade za 500 – 600 KM, Ono što su generacije stivale i uložile u Rafienriju Brod sada su oni koji nikad ništa u privrdi i na tržištu nisu radili prodali budzašto.
  Rafinerije je mogla raditi kao i prije rata da to bude državno takvi privredni giganti se ne prodaju kao i elektorprivreda koja je seleća na redu da se proda.
  Rafineriju su namerno doveli u gubitke da ne bi mogla raditi. To istao sada rade sa elektroprivredom, gube se sudski sporovi,zbog nemogućnosti plaćanja onoga što bude presuđeno prodaće termoelektranu samo da radnici ne ostanu bez posla.

 9. Нема шта,сад коментаришемо тако да се не осврћемо на тему,не одговарамо на постављена питања и износимо произвољне податке…

  Како било,Рафинерија Брод је сигурно била део једног комплекса који више не постоји,која је без сопствених извора нафте и огромних улагања,бескорисни губиташ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *