Путин забринут због пријетњи око прекида транзита гаса

Предсједник Русије Владимир Путин изразио је данас забринутост због пријетњи „радикала” у Украјини да ће прекинути испоруку руског гаса Европи. „Озбиљно смо забринути због порука украјинских радикала и њихових директних пријетњи да ће прекинути транзит гаса. Надамо се да ће здрав разум превагнути”, рекао је Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, преноси Ројтерс. […]

субота, мај 24, 2014 / 16:06

Предсједник Русије Владимир Путин изразио је данас забринутост због пријетњи „радикала” у Украјини да ће прекинути испоруку руског гаса Европи.

„Озбиљно смо забринути због порука украјинских радикала и њихових директних пријетњи да ће прекинути транзит гаса. Надамо се да ће здрав разум превагнути”, рекао је Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, преноси Ројтерс.

Руски предсједник је апеловао на лидере ЕУ да подрже напоре да се изграде нови гасоводи који би заобишли Украјину, као што је Јужни ток, који ће проћи испод Црног мора кроз Бугарску, Србију и Мађарску, прије него што се разграна ка западној Европи.

Русија покрива око 30 одсто европских потреба за гасом, а око половине тог гаса испоручује се кроз гасоводе који пролазе преко украјинске територије. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *