Путин: Тријумф снаге патриотизма

На Црвеном тргу у Москви парадом у којој је учествовало 11.000 војника, 151 јединица савременог наоружања и војне технике обиљежено је 69 година од побједе над фашизмом. Војној паради, којом је командовао главни командант Копнене војске генерал-пуковник Олег Саљуков, присуствовао је предсједник Русије Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев. Путин је у обраћању током војне […]

петак, мај 9, 2014 / 10:48

На Црвеном тргу у Москви парадом у којој је учествовало 11.000 војника, 151 јединица савременог наоружања и војне технике обиљежено је 69 година од побједе над фашизмом.

Војној паради, којом је командовао главни командант Копнене војске генерал-пуковник Олег Саљуков, присуствовао је предсједник Русије Владимир Путин и
премијер Дмитриј Медведев.

Путин је у обраћању током војне параде, којој су, између осталих присуствовали и ветерани Другог свјетског рата, нагласио значај патриотизма и заштите државних интереса.

"Дан побједе – 9. мај празник је када се слави тријумф снаге патриотизма, када на посебан начин осјећамо шта значи бити лојалан држави, и колико је важно да бранимо своје интересе", истакао је Путин.

Путин и Медведев би, како наводе руски медији, требало да након параде у Москви посјете Севастопољ и присуствују паради на Криму, а затим би требало да отпутују у Симферопољ.

Изнад Црвеног трга прелетјело је 69 авиона и хеликоптера поводом обиљежавања 69 година од побједе у Великом отаџбинском рату.

У паради је учествовало 149 војних возила, укључујући противавионске ракетне системе, оклопна борбена возила, антитенковске ракетне системе и усавршене артиљеријске топове, што је највећи број од пада СССР 1991. године.

Част да ове године понесе историјску Заставу побједе, коју су совјетски војници истакли у Берлину у мају 1945. године, има Преображењски пук.

Новост на паради је учешће специјалних јединица наоружаних снајперским пушкама "винторез" са пригушивачем и митраљезима "вал".

Прва војна парада поводом побједе у Другом свјетском рату одржана је на Црвеном тргу 24. јуна 1945. године по налогу тадашњег совјетског вође Јосифа Висарионовича Стаљина.

Русија је само у Другом свјетском рату изгубила 20 милиона људи, више него све чланице тадашње антихитлеровске коалиције заједно.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *