Путин се обратио медијима: Јанукович је и даље предсједник

Руски предсједник Владимир Путин изјавио данас да је у Украјини изведен неуставни државни удар и оружано преузимање власти, које нико није оспорио. Путин је, на првој конференцији за новинаре откад је опозвани украјински предсједник напустио Кијев, рекао да је Виктор Јанукович испунио све услове споразума потписаног 21. фебруара с представницима опозиције и да је предао […]

уторак, март 4, 2014 / 16:43

Руски предсједник Владимир Путин изјавио данас да је у Украјини изведен неуставни државни удар и оружано преузимање власти, које нико није оспорио.

Путин је, на првој конференцији за новинаре откад је опозвани украјински предсједник напустио Кијев, рекао да је Виктор Јанукович испунио све услове споразума потписаног 21. фебруара с представницима опозиције и да је предао сву власт.

Јанукович је, према његовим речима, и даље легитимни предсједник Украјине, мада сада нема власт.

‘’Украјински народ је желио промјене, али не смеју се охрабривати "незаконите промјене", рекао је Путин.

Он је поручио да ће Русија пружити финансијску подршку украјинском региону Криму и додао да се нада да неће морати да употреби силу у Украјини.

Путин је казао да су ратови у Авганистану, Ираку и Либији били примјер противзаконитости, с обзиром на резолуције Савета безбједности УН.

Он је рекао и да руски војници нису испалили ни један метак на Криму.

Све акције које је Русија предузела иале су, како је рекао, хуманитарни карактер. Коментаришући претње САД и ЕУ санкцијама Русији, он је рекао да ће посљедице тога бити мултиллатералне.

Истакао је и да не покушава да украјинску регију Крим припоји Русији.

"Не брине ме да ће избити рат, ми нећемо напасти Украјину", рекао је он и додао да је да је Јанукович позвао Русију да употреби војну силу за одбрану Украјинаца, али да је Москва сматрала да је војно ангажовање могуће само у "изузетним" случајевима.
Право на самоопредјељење

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је данас на конференцији за новинаре у Москви да грађани Крима, полуострва с аутономијом, имају право на самоопредјељење као што је раније учинило и Косово, јавља Анадолу Агенцy (АА).

"Како год су Косово и Албанци искористили то право на самоопредјељење, тако и грађани на Криму могу одлучити о својој будућности. Не покушавам да урадим нешто како би Крим припојили Русији, али само људи на Криму имају право до донесу одлуку о својој будућности", рекао је он.0 КОМЕНТАРА

  1. Zaštitnik svih oligarha svijeta i frustrirani diktator od metar i po lupeta smiješne gluposti u pauzi između dva pokušaja da se popne na gimnastičarku dok mu se pet minuta „slave“ brzo bliži kraju.

    Lijep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *