Путин (прије априла) у Београду

БЕОГРАД – Премијер Русије Владимир Путин допутоваће данас у једнодневну званичну посјету Србији, током које ће разговарати са српским државним врхом – предсједником Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем и предсједницом Скупштине Славицом Ђукић-Дејановић. Током Путинове посјете која ће трајати неколико часова биће потписан и низ међудржавних споразума међу којима су споразуми о научнотехничкој и о […]

среда, март 23, 2011 / 09:44

БЕОГРАД – Премијер Русије Владимир Путин допутоваће данас у једнодневну званичну посјету Србији, током које ће разговарати са српским државним врхом – предсједником Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем и предсједницом Скупштине Славицом Ђукић-Дејановић.

Током Путинове посјете која ће трајати неколико часова биће потписан и низ међудржавних споразума међу којима су споразуми о научнотехничкој и о сарадњи у области туризма.

Састанци са предсједником Србије, премијером и члановим српске Владе биће одржани у Палати Србија на Новом Београду, испред које ће за Путина у 11.20 часова бити организован свечани дочек.

Руски премијер ће се најприје састати са предсједником Србије Борисом Тадићем, а затим ће учествовати на пленарном састанку српске и руске делегације, којим ће предсједавати предсједник Србије.

У 13.00 часова Путин ће учествовати на састанку делегација влада Србије и Русије којим ће предсједавати заједно са премијером Србије Мирком Цветковићем.

Састанци у Палати Србија завршиће се потписивањем споразума између влада Србије и Руске Федерације, те заједничким изјавама за медије предсједника Србије и премијера Русије у 14.00 часова.

Путин ће затим отићи у Дом Народне скупштине у центру Београда гдје је за 14.45 часова заказан састанак са предсједницом Скупштине Славицом Ђукић-Дејановић.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин рекао је да ће основна тема разговора руског премијера са домаћинима у Београду бити привредна сарадња, прије свега гасовод "Јужни ток" и истакао да је Русија заинтерсована за сарадњу са Србијом, између осталог и у области хемије и инфраструктуре.

Неизвјесно је да ли ће Путин стићи да посјети Храм Светог Саве на Врачару, београдски Универзитет или стадион "Црвене звезде".

На Маракани ће "Звезда" вечерас одиграти пријатељску фудбалску утакмицу с екипом "Зенита" из Санкт Петербурга, чији је Путин навијач, а руски "Гаспром" је спонзор обје екипе.

Путин ће у Србију допутовати авионом "иљушин 96" дугачким 55 метара и вриједним око 300 милиона долара, који је опремљен за све врсте државничких послова. Одмах ће добити пратњу ратних авиона Војске Србије, што ће бити учињено и приликом повратка високог госта.

Неколико часова послије слетања и прије полетања руског премијера са београдског аеродрома "Никола Тесла" ваздушни простор Србије биће затворен.

Током Путинове посјете предвиђене су опсежне безбједносне мјере, саобраћајнице којима ће се кретати кроз Београд биће затворене, али се путања кретања држи у тајности из безбједносних разлога.

Београдски медији наводе да ће се Путин београдским улицама возити "зилом – 41052", који, према неким оцјенама, надмашује такозвану "звијер" Барака Обаме. То су оклопна, ручно израђена кола са непробојним стаклима. Достижу брзину 195 км на час и могу да издрже и мањи нуклеарни удар.

Очекује се да ће безбједносни прстен који ће чувати Путина бројати око 5.000 људи, не само редовне, већ и специјалне полиције, Жандармерије, Безбједносно информативне агенције /БИА/, Војно безбједносне агенције /ВБА/ и Војно – обавјештајне агенције /ВОА/, као и специјалаца Војске Србије.

Опсежне припреме обавили су и руски безбједњаци, који су већ пречешљавали локације на којима ће се кретати њихов најпопуларнији политичар.

Како тврде у српској полицији, ове мјере безбједности не разликују се од оних које су примијењене приликом посета Џозефа Бајдена, Хилари Клинтон или Дмитрија Медведева.

Данашња Путинова посјета Београду није његов први долазак у Србију. Он је 2001. године боравио у Србији као предсједник Русије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *